Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hossa dvoma gólmi pochoval nádeje Minnesoty. Postúpila aj Ottawa

Marián Hossa bol prvou hviezdou Chicaga pri víťazstve 5:1 nad Minnesotou a spečatení postupu do semifinále Západnej konferencie NHL.

10.05.2013 07:13 , aktualizované: 12:25
Marián Hossa Foto: ,
Marián Hossa oslavuje jeden zo svojich dvoch gólov v sieti Minnesoty.
debata

Skúsený slovenský krídelník strelil dva góly, pridal aj jednu asistenciu a stal sa prvou hviezdou zápasu. Výrazne sa tak pričinil o prvý úspech svojho tímu v play off od zisku Stanleyho pohára v roku 2010. Postúpil aj jeho spoluhráč v drese Blackhawks Michal Handzuš, čo znamená, že ani jeden z týchto hráčov nebude k dispozícii slovenskej reprezentácii na MS v Helsinkách a Štokholme.

Hossa otvoril skóre v 16. min a druhý gól pridal o 11 minút neskôr. Zvyšoval vtedy už na 3:0 a o výsledku bolo prakticky rozhodnuté. V polovici zápasu síce hostia znížili zásluhou Mitchella, ale domáci do polminúty odpovedali Shawom. V tretej tretine zvýšil Sharp na konečných 5:1 aj vďaka asistencii Hossu. Chicago nastúpi v semifinále konferencie proti San Jose alebo Detroitu. Záleží na tom, ako sa skončí séria medzi Anaheimom a Detroitom (zatiaľ 3:2). Blackhawks ako držitelia Prezidentskej trofeje budú mať v každom stretnutí play off výhodu domáceho prostredia na začiatku aj v prípadnom siedmom rozhodujúcom zápase.

„Vedeli sme, že v posledných dvoch rokoch nám prvé kolo play off nevyšlo a teraz sme to veľmi chceli zmeniť. Našli sme spôsob, ako si poradiť s kvalitným súperom. Minnesota takým bola,“ cituje 34-ročného slovenského krídelníka AP.

Videozáznam zo zápasu Chicago - Minnesota

Postupové oslavy vypukli aj v Montreale, ale domáci smútili. V kanadskom derby Canadiens podľahli Ottawe hladko 1:6 a v celej sérii sa tešili hokejisti z hlavného mesta z triumfu 4:1. Domácim nepomohlo ani nasadenie slovenského brankára Petra Budaja, ktorý prvý raz v play off dostal prednosť pred Careym Priceom. Za svoj chrbát pustil 6 z 29 striel a skončil zápas s úspešnosťou ani nie 80%. Pre 30-ročného Budaja to bol celkový debut v play off NHL.

Reakcia Petra Budaja po šiestom góle v sieti... Foto: SITA/AP, Ryan Remiorz
Peter Budaj Reakcia Petra Budaja po šiestom góle v sieti Montrealu.

Ottawa vyhrala vôbec prvú sériu vo vyraďovacej časti od svojho postupu do finále v roku 2007. Tento úspech si pamätajú zo súčasného tímu iba traja hráči – Daniel Alfredsson, Chris Neil a Chris Phillips. Štvrtý do partie Jason Spezza je dlhodobo zranený.

„Nepovedal by som, že nám veľa ľudí verilo. Po tých problémoch so zranenými hráčmi a rozkúskovanou sezónou určite nie,“ vyhlásil už 40-ročný kapitán Senators Daniel Alfredsson pre nhl.com.

„V tejto sérii sme mali veľa smoly. Naopak súperovi vychádzalo v koncovke takmer všetko, na čo siahol,“ komentoval tréner Montrealu Michel Therrien.

Videozáznam zo zápasu Montreal - Ottawa

Séria medzi Pittsburghom a New York Islanders sa bude ešte raz sťahovať na Long Island za stavu 3:2 pre Pittsburgh. Favorit využil výhodu domáceho ľadu na hladké víťazstvo 4:0. „Tučniaci“ rozhodli zápas troma gólmiv druhej tretine. Český brankár v drese Penguins Tomáš Vokoun vychytal čisté konto vo svojom prvom zápase v play off od roku 2007.

"Ako plynul čas, hrali sme čoraz lepšie. Presne tak sme si to predstavovali,“ podotkol Vokoun.

Sumáre NHL

Západná konferencia – štvrťfinále:
Chicago – Minnesota 5:1 (1:0, 3:1, 1:0) – konečný výsledok série 4:1
Góly: 16. HOSSA (Toews), 24. Krüger (Frolík, Keith), 27. HOSSA (Saad, Krüger), 31. Shaw (Bickell, Keith), 47. Sharp (Toews, Hossa) – 31. Mitchell (Brodziak, Scandella)
Marián Hossa odohral 18:27 min, 5-krát vystrelil na bránku, strelil 2 góly, pridal 1 asistenciu a skončil s 2 plusovými bodmi, Michal Handzuš (obaja Chicago) odohral 13:58 min, raz vystrelil, vyhral 5 z 11 vhadzovaní a pripísal si mínusový bod

Východná konferencia – štvrťfinále:
Pittsburgh – NY Islanders 4:0 (0:0, 3:0, 1:0) – stav série 3:2
Góly: 28. Tyler Kennedy (Letang, Brandon Sutter), 29. Murray (Kunitz, Malkin), 34. Crosby (Iginla, Dupuis), 46. Letang (Crosby, P. Martin)
Ľubomír Višňovský (Islanders) odohral 20:51 min a pripísal si 2 mínusové body

Montreal – Ottawa 1:6 (1:2, 0:1, 0:3) – konečný výsledok série 1:4
Góly: 20. Subban (Markov, Plekanec) – 3. Z. Smith (Kassian, Methot), 13. Conacher (Condra, Pageau), 32. Turris (Condra), 47. Alfredsson (Gončar, E. Karlsson), 53. Conacher (Zibanejad), 57. Condra (Pageau, Kassian) Peter Budaj (Montreal) odchytal celé stretnutie, kryl 23 z 29 striel na bránku a skončil s úspešnosťou 79,3%

debata chyba