Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sakic, Oates, Bure a Sundin sú v Sieni slávy NHL

Kanadskí hokejoví útočníci Joe Sakic a Adam Oates, niekdajší ruský kanonier Pavel Bure a švédsky center Mats Sundin sú novými osobnosťami v Sieni slávy NHL.

12.11.2012 22:49
Mats Sundin, Joe Sakic, Adam Oates a Pavel Bure Foto:
Mats Sundin, Joe Sakic, Adam Oates a Pavel Bure pri uvedení do Siene slávy NHL.
debata

Bývalých spoluhráčov z Québecu Sakica a Sundina v júni vybranli pri prvej možnej príležitosti, Oates musel čakať päť a Bure šesť rokov.

„Sme radi, že v Sieni slávy môžeme privítať tieto štyri hokejovej legendy. Ich príspevky k rozvoju hokeja sú všeobecne známe a ich voľba do Siene slávy jednoznačne zaslúžená,“ uviedol člen komisie pre výber členov Jim Gregory.

Sakic v NHL nastupoval výhradne za Québec a potom jeho nástupca Colorado a tím viedol 16 rokov ako kapitán. „Pri presune sme nečakali, že to tak dobre dopadne, ale mali sme skvelý mladý tím sa zrejme najlepším brankárom všetkých čias Patrickom Royom,“ uviedol pri preberaní pametného prsteňa Sakic, ktorý v rokoch 1996 a 2001 s Avalanche vyhral Stanley Cup. V roku 2002 pridal olympijské zlato a na konte má aj titul majstra sveta.

Gólové parády Joea Sakica

Bure hral v drese Vancouveru, Floridy a New Yorku Rangers a vďaka rýchlosti si vyslúžil prezývku „Ruská raketa“. Hneď päťkrát prekonal v NHL hranicu 50 gólov a dvakrát za sebou zaznamenal sezónu so 60 zásahmi. „Je obrovská česť tu byť. Nikdy by sa to nestalo bez Pata Quinna, môjho prvého kouča. Bol pre mňa ako otec,“ ďakoval 69-ročnému koučovi.

Videoprofil Pavla Bureho

Sundin prišiel do NHL v sezóne 1990/1991 ako prvá európska jednička draftu v histórii súťaže a preslávil sa ako dlhoročný kapitán Toronta. „Asi musíte byť súčasťou tohto klubu, aby ste pochopili, ako je dôležitý pre celé mesto. Celé pre neho dýcha,“ pochvaľoval si vo svojom „zasľúbenom“ meste Sundin.
Oates v NHL strávil ako hráč 19 sezón a nastupoval za Detroit, St. Louis, Boston, Washington, Philadelphiu, Anaheim a Edmonton.

debata chyba