Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šťastný, Mikita či Gretzky. Najlepší tvorcovia hry histórie hokeja!

Až dvaja slovenskí rodáci sa dostali do elitnej spoločnosti desiatich najlepších tvorcov hry v histórii NHL podľa oficiálnej stránky profiligy. Peter Šťastný obsadil deviate miesto, legenda Chicaga Blackhawks Stan Mikita "obsadil" ôsmu pozíciu. A kto im robí Top 10 hráčov s úžasnou technikou, citom pre prihrávku i zakončenie spoločnosť?

18.09.2012 20:46
1. Peter Šťastný Foto:
1. Peter Šťastný, 15 gólov - 33 asistencii - 48 bodov
debata (4)

10. Henrik Sedin

Spoločne s bratom Danielom tvoria asi najobávanejšie duo v lige. Henrik je po väčšine nahrávač, jeho dvojča zakončovateľ. Od roku 2006 zaznamenal rodák zo švédskeho mesta Örnsköldsvik v každej sezóne aspoň 60 asistencii, v ročníku 2009/2010 mu 83 prihrávok a celkovo 112 bodov zabezpečilo aj Hart Trophy pre najužitočnejšieho hráča ligy. Henrik je skvelý v držaní puku a kľučkovaní medzi obrancami súpera, pričom spoluhráčov vie nájsť aj poslepiačky.

Henrik Sedin a jeho prihrávka pomedzi brankárové betóny

9. PETER ŠŤASTNÝ

Najslávnejší z bratislavského bratského tria, ktoré sa presadilo v NHL. Do profiligy vstúpil ako jeden z najlepších hráčov vtedajšieho Česko-Slovenska v 24 rokoch v drese Quebecu Nordiques. Hneď v prvej sezóne upútal fanúšikov, odborníkov i samotných hráčov. Ako prvý nováčik histórie NHL zaznamenal v debutovom ročníku 70 asistencii, v sezóne 1981/82 toto číslo vyšperkoval dokonca na 93 (celkovo v tú sezónu nazbieral 139 bodov). Počas prvých šiestich rokov v NHL mal priemer 77 prihrávok na gól, v celkovo 977 dueloch zaznamenal 789 asistencii.

Vizitka Petra Šťastného

8. STAN MIKITA

Spoločne s Bobby Hullom najväčšia ikona Chicaga Blackhawks. V 60. a 70. rokoch bavil divákov svojou typickou tvrdou hrou do tela, skvelými strelami, no hlavne prihrávkami do tutoviek pre Hulla. Rodák z liptovskej dediny Sokolče v ročníku 1966/67 nazbieral vtedy rekordných 62 asistencii a pripísal si 97 bodov. Keď v roku 1980 končil kariéru, na svojom konte mal 926 prihrávok, čo bolo ďaleko najviac zo všetkých hráčov (okrem Gordieho Howea). Dnes mu medzi nahrávačmi patrí stále skvelá 17. pozícia.

Vizitka Stana Mikitu

7. Joe Thornton

Kapitán San Jose je momentálne asi najlepším nahrávačom ligy. Jednotka draftu roku 1997 začínala s veľkým hokejom v Bostone. V roku 2005 sa ako už veľká hviezda sťahoval do tímu žralokov, kde sa ihneď stal kľúčovou postavou tímu. Vyhral Hart Trophy, nazbieral 96 asistencii a pomohol „priemernému“ Jonathanovi Cheechoovi ku korune strelcov. Viac ako 90% gólov mu vtedy Thornton pripravil ako na zlatom podnose. Hoci má takmer dva metre a vyše sto kíl nie je obávaný bitkár, ale tvorca hry. V 1027 dueloch nazbieral 754 asistencii.

Parádna prihrávka Joe Thorntona na Patricka Marleaua

6. Peter Forsberg

Viacero zranení mu dovolilo nastúpiť len na 708 zápasov v profilige, no i tak zanechal za sebou úžasnú kariéru a vryl sa do pamäte miliónov fanúšikov. Už v druhej sezóne sa mu podarilo asistovať na 86 gólov, v ročníku 2002/03 si pripísal 77 prihrávok, hoci rok predtým kvôli zraneniu neodohral ani jeden zápas. S priemerom 0,89 asistencie na zápas sa radí na štvrté miesto historických tabuliek. Dvojnásobný olympijský víťaz v drese „Tre kronor“ bol majstrom v držaní puku, spoluhráčom rozdával perfektne načasované prihrávky a obrancom točil hlavy ako na kolotoči.

Geniálny „center“ Petra Forsberga

5. Sidney Crosby

Pri pohľade na jeho hru a prihrávky si mnoho pozorovateľov môže myslieť, že má oči aj vzadu na prilbe. Do NHL skočil ako hviezda a po prvej sezóne sa zmenil na megahviezdu. Vyniká aj v zakončení, no jeho priestorové videnie a cit pre prihrávku až vyrážajú dych. Postupne si pripísal 63, 84, 48, 70 a 58 asistencii. V posledných dvoch rokoch jeho kariéru vážne ohrozila séria otrasov mozgu, kvôli ktorým odohral dokopy len 63 dueloch. V nich však pozbieral 63 asistencii.

Famózna prihrávka Crosbyho na Malkina

4. Mario Lemieux

„Super Mario“ dokázal na ľade úplne všetko. Dodnes je považovaný za najtalentovanej­šieho hokejistu všetkých čias. Dával góly ako na bežiacom páse a ešte častejšie na ne prihrával. Počas kariéry nazbieral v 915 zápasoch 1033 asistencií. Len on a Wayne Gretzky dosiahli priemer vyše jednej asistencie na zápas. Bohužiaľ, aj jeho kariéru vážne ovplyvnili zdravotné komplikácie. I napriek nim sa však viackrát na ľad vrátil a stal sa legendou hokeja.

Super Mario Lemieux

3. Adam Oates

Nahrávač, akého si želal každý tréner, každý hráč. Hoci nebol draftovaný a do NHL vstúpil „až“ ako 23-ročný, okamžite sa stal hviezdou a jedným z najlepších tvorcov hry. V 90. rokoch nazbieral viac bodov za asistencie len Wayne Gretzky. Trikrát vyhral bodovanie nahrávačov, za dvanásť rokov sa desaťkrát ocitol v Top Ten. Hneď trom hráčom prihral na 50 a viac gólov – Brettovi Hullovi, Camovi Neelemu a Petrovi Bondrovi. V piatich sezónach za sebou nazbieral minimálne 79 asistencii. V sezóne 2000/01 nazbieral 69 asistencii, o rok neskôr 57, pričom v oboch prípadoch bod lídrom celej ligy. A to i napriek tomu, že mal už 39 rokov.

Adam Oates spomína na časy s Brettom Hullom

2. Bobby Orr

Obranca na papieri, na ľade nie raz útočník a ofenzívna hviezda ligy. V 70. rokoch bol najrýchlejším a najtechnickejším korčuliarom NHL, ktorý dokázal vyhrávať zápasy aj sám. V sezóne 1970/71 nazbieral 139 bodov a zaznamenal 102 asistencii, čo je historické maximum medzi obrancami. V šiestich sezónach za sebou dokázal prihrať na minimálne 72 gólov a na obrancu nazbierať úžasných 102 bodov. Kariéru musel ukončiť už ako 31-ročný kvôli vážnym problémom s kolenami.

Najlepšie kúsky z kariéry legendárneho Bobbyho Orra

1. Wayne Gretzky

Kto iný! Najlepší a najproduktívnejší hokejista všetkých čias. Walter Gretzky, otec slávneho centra, synovi hovorieval, aby smeroval tam, kam pôjde puk a nie tam, kde práve je. Ten, kto s „Najlepším“ hrával, sa veľmi často ocitol vo vyloženej šanci a s pukom na hokejke krátko po tom, čo Gretzky vyšachoval celú obranu súpera a spoluhráčom pripravil ideálnu pozíciu na zakončenie.

Gretzkeho prihrávka naslepo na Paula Coffeyho

Gretzkého prehľad, kreativita a hokejová dokonalosť bavila divákov po celom svete vyše dvadsať rokov. Pri prihrávkach sa najlepšie cítil za bránkou súpera, odkiaľ rozdával dokonalé asistencie. Aj preto sa toto miesto označuje ako „Gretzkého kancelária“. Hráč s číslom 99 na drese miloval šach a svoje znalosti pretavoval aj na ľad – takmer vždy bol o dva kroky pred súpermi.

Najlepší z najlepších – Wayne Gretzky

Góly nielen pripravoval, ale s radosťou aj dával. Jeho rekordom je 92 presných zásahov v sezóne, v počte asistencii zasa 163! V 1487 zápasoch nazbieral 1963 prihrávok, čo je takmer s istotou neprekonateľný rekord histórie ligy.

4 debata chyba