Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gáborík Stanley Cup nezíska! Rangers vypadli s Jersey, diabli sú vo finále

Hokejisti New Jersey sa stali druhými finalistami Stanley Cupu. V šiestom dueli play-off Východnej konferencie zdolali NY Rangers 3:2 a v celej sérii uspeli v pomere 4:2. V boji o hokejový grál sa stretnú s Los Angeles.

26.05.2012 07:42
New Jersey, radosť Foto:
Obrovská radosť hráčov New Jersey.
debata (6)

Finále play-off Východnej konferencie NHL:

Východná konferencia.
Východná konferencia. Východná konferencia.

NEW JERSEY – NY RANGERS 3:2 po predĺžení (2:0, 0:2, 0:0 – 1:0) – konečný stav série 4:2, New Jersey postúpilo do finále Stanley Cupu

Góly: 11. Ryan Carter (S. Gionta, Bernier), 14. Kovaľčuk (Zubrus, Clarkson), 62. Henrique (Kovaľčuk, Ponikarovsky) – 30. Fedotenko (McDonagh, B. Richards), 34. Callahan (Girardi, McDonagh)
Strely na bránku: 29:35. Brankári: Brodeur – Lundqvist. Vylúčenia: 3:3, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 17 625 divákov.
Hviezdy zápasu: Henrique, Callahan, Brodeur.

New Jersey – NY Rangers vo videoskratke

História sa neopakovala. Duchovia z roku 1994 sú definitívne pochovaní. New Jersey postúpilo piatykrát do finále Stanley Cupu od ich prehry s Rangers pred 18 rokmi v konferenčnom finále. V šiestom dueli o tom rozhodol gól Adama Henriqua v predĺžení, ktorým rozjasal zaplnené Prudential Center už po 63 sekundách extra času.

Je to presne 18 rokov, čo vtedajší kapitán jazdcov Mark Messier pred šiestym duelom verejne vyhlásil, že jeho tím nad mestským rivalom určite vyhrá. Legendárny kapitán vtedy strelil v tretej tretine hetrik a Rangers dokráčali až k Stanley Cupu. Aj vtedy, rovnako ako teraz, stál v bránke Martin Broduer. Na rozdiel od roku 1994 sa však teraz radoval z postupu do finále!

Henrik Lundqvist, brankár NY Rangers, blahoželá... Foto: SITA
Henrik Lundqvist, Martin Brodeur Henrik Lundqvist, brankár NY Rangers, blahoželá k postupu do finále Martinovi Brodeurovi.

„Nebol som si presne istý, či je puk v bránke. Keď som však videl všetkých oslavovať bolo mi to jasné. Spadol mi kameň zo srdca, cítil som sa skvele,“ priznal Brodeur krátko po strelení víťazného gólu a pokračoval: „V celej sérii sme hrali nadoraz, napokon, proti rivalovi, akým Rangers sú, sa inak ani nedá. Postúpiť do finále práve cez nich je o to krajšie,“ priznal.

Víťazný gól padol hneď na začiatku predĺženia. Alexej Ponikarovsky nahodil puk pred gólmana hostí Henrika Lundqvista, ten ho nezachytil, následne ho spod neho doloval Iľja Kovaľčuk, aby sa puk posunul až k bránkovej čiare – tam ho zbadal Henrique a nikým nekrytý ho poslal do bránky a svoj tím do finále. „Len som sa modlil, aby som zbadal puk a mohol zakončiť, a tak sa aj stalo. Je to úžasné, o takomto niečom som vždy sníval,“ vyhlásil 22-ročný nováčik.

Tím New Jersey Devils, ktorý zabojuje o zisk... Foto: SITA
New Jersey Devils Tím New Jersey Devils, ktorý zabojuje o zisk Stanley Cupu.

Zatiaľ čo jedna čast New Yorku oslavovala, druhá smútila. Hoci sa Rangers dokázali vrátiť do zápasu, keď prehrávali už 0:2, v play-off končia. „Nikdy sme neprestávali veriť a bojovať, v tom bola naša sila. Mali sme aj šance na rozhodnutie, ale bohužiaľ…,“ len ťažko hľadal slová útočník Brad Richards.

V roku 2012 tak nebude na Stanley Cupe napísané meno slovenského hokejistu. Jazdec Marián Gáborík odohral v šiestom dueli 23 minút, počas ktorých vyslal na Broduera štyri strely, no ani jedna sa neujala.

Diabli sa budú snažiť o získanie svojho štvrtého Stanley Cupu a nadviazať tak na roky 1995, 2000 a 2003. V ceste im budú stáť hráči Los Angeles Kings, nečakaní, no suverénni víťazi Západnej konferencie. Finále sa začína na ľade Jersey vo štvrtok o 2 hodine rannej.

6 debata chyba