Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľké trápenie. Gáboríkove výkony v play-off sú zatiaľ sklamaním

Slovenský hokejový útočník Marián Gáborík sa v tohtoročnom play-off NHL zatiaľ trápi. Po tom, čo v základnej časti strelil 41 gólov a nazbieral 76 bodov, skóroval tridsaťročný Trenčan vo vyraďovacej časti v deviatich dueloch len raz.

02.05.2012 22:25
Marián Gáborík Foto:
Sklamaný Marián Gáborík.
debata (4)

Jeden z najlepších strelcov posledných rokov sa presadil hneď v prvom zápase série 1. kola proti Ottawe, odvtedy gólovo mlčí. Na svojom konte má ešte štyri asistencie. V základnej časti vystrelil v 82 dueloch na bránky súpera 276 striel, čo je priemer 3,37 strely na zápas, v bojoch o Stanley Cup vyslal na gólmanov súpera zatiaľ len 16 striel. To znamená 1,78 strely na stretnutie.

Je veľa teórii, prečo sa Gáboríkovi zatiaľ nedarí. Podpísal sa pod to asi i jeho výpadok z elitného útoku Rangers, menší počet vyložených šancí a slabá efektivita v zakončení, čo nevplýva pozitívne na hráčovo sebavedomie.

Oficiálna stránka ligy nhl.com sa pozrela detailne na výkony Mariána Gáboríka v každom z doterajších duelov play-off a snaží sa objasniť, kde sa podela forma slovenskej rakety.

1. kolo play-off:

Zápas č.1, 12. apríla, NY Rangers – Ottawa:
Jeho prvý zápas v play-off mu vyšiel jednoznačne najlepšie. Pri víťazstve 4:2 strelil gól na 2:0, keď prekonal po peknom samostatnom uvoľnení brankára Ottawy Craiga Andersona. V zápase vystrelil štyrikrát, tri pokusy zaznamenal v plnom počte hráčov. Iba jeden pokus mu obrana súpera zblokovala, bránku neminul ani raz. Len v tomto zápase vyslal na súperovho gólmana viac ako dve strely počas 60 minút hry v play-off.

Jediný gól Mariána Gáboríka v play-off

Zápas č.2, 14. apríla, NY Rangers – Ottawa:
Počas 20 minút a 14 sekúnd si Gáborík nepripísal ani jednu strelu na bránku! Hráč s číslom 10 na drese sa jasne presvedčil o tom, že v play-off sa hľadá voľné miestečko na ľade oveľa ťažšie ako v základnej časti. Mal iba dva strelecké pokusy, oba mimo konštrukciu bránky, navyše bol na ľade pri vyrovnávajúcom góle senátorov na 2:2. Hostia duel napokon vyhrali po predĺžení.

Zápas č.3, 16. apríla, Ottawa – NY Rangers:
Prvý z troch zápasov jazdcov, v ktorých sa museli vysporiadať s absenciou suspendovaného Carla Hagelina, a tak musel tréner John Tortorella pomiešať zostavu. Gáborík strávil na ľade takmer 18 minút, počas ktorých vystrelil na bránku raz, jeho ďalšie dva pokusy smerovali vedľa. Rangers vyhrávajú zápas vďaka gólu Briana Boyla 1:0.

   

Zápas č.4, 18 apríla, Ottawa – NY Rangers:
Gáborík sa síce strelecky trápi, no zažíva svoj naproduktívnejší duel v play-off, keď prihráva na dva presilovkové góly. Pri prehre 2:3 po predĺžení hrá aktívne, ale v zakončení je bezzubý. Na Andersona vyslal dve strely, ďalšiu mu obrana Senators zblokovala, dvakrát vystrelil mimo.

Zápas č.5, 21. apríla, NY Rangers – Ottawa:
Tento zápas sa nevydaril nielen Mariánovi Gáboríkovi, ale aj ostatným hráčom Rangers. Tí totiž prehrali 0:2. Trenčiansky odchovanec si pripísal jednu mínusku, hoci treba priznať, že sa tak stalo počas gólu Jasona Spezzu do prádznej bránky. Gáborík sa zameral skôr na fyzickú hru, čo vôbec nie je preňho typické. Rozdal dva bodyčeky, dvakrát vystrelil na bránku, trikrát pálilo vedľa. „Nehrá sa pekný hokej. Hráči sa snažia čo najviac dorážať, každý súboj je veľmi tesný a vyrovnaný. Je to vojna,“ vyhlásil.

Play-off je vojna na ľade, tvrdí Gáborík

Zápas č.6, 23. apríla, Ottawa – NY Rangers:
Rangers vyhrávajú za zúfalého stavu série 2:3 na ľade Ottawy 3:2, Gáborík však neboduje. Účastník dvoch olympiád bol na ľade pri dvoch presilovkových góloch svojho mužstva, bránkára Andersona zamestnal opäť len dvakrát, v ďalších dvoch prípadoch mieril vedľa a obrana Sens rovnaký počet jeho pokusov zblokovala. I napriek tomu naskočil na 26 striedaní a odohral vyše 20 minút.

Zápas č.7, 26. apríla, NY Rangers – Ottawa:
V rozhodujúcom dueli série 1. kola sa mohol stať hrdinom Rangers, keď sa v samom úvode dostal po brejku 2 proti 1 do vyloženej šance, gólman Anderson však jeho tutovku zlikvidoval. O päť minút neskôr sa ocitol pred svätynou senátorov v ďalšej veľkej šanci, tento raz však mieril mimo. V ďalšom priebehu vystrelil už len raz, jazdci vyhrali 2:1 a postúpili.

Rozhovor s Mariánom Gáboríkom po 7. zápase

2. kolo play-off:

Zápas č.1, 28. apríla, NY Rangers – Washington:
Trápenie Mariána Gáboríka sa neskončilo ani začiatkom ďalšej série. V prvom dueli proti Capitals vyslal na bránku súpera len jeden pokus. Pripísal si druhú asistenciu na gól Brada Richardsa, Rangers vyhrali 3:1. Počas takmer 20 minút však nebol inak obávaný strelec pre hokejistov z hlavného mesta USA nebezpečný.

Zápas č.2, 30. apríla, NY Rangers – Washington:
Gáborík sa blysol krásnou prihrávkou na gól Brada Richardsa, keď jazdci znižovali na 1:2, ale to bolo z jeho strany prakticky všetko. Slovák bol na ľade pri oboch góloch Capitals, za ani jeden z nich však nemohol. Prvý bol výsledkom zbytočnej straty puku v podaní Stu Bickela, druhýkrát skórovali hostia po nešťastnom odraze puku. Pre „Brambora“ to bol ôsmy duel v rade s dvomi a menej strelami za zápas. V základnej časti sa mu stalo stalo z 82 prípadov iba 24-krát…

Gáboríkova parádna asistencia na gól Richardsa

Tréner Rangers John Tortorella vyradil Gáboríka z elitnej formácie svojho tímu a nahradil ho mladíkom Chrisom Kreiderom. „Samozrejme, že potrebujeme, aby strelil nejaké góly. Nechcem to však nejako rozoberať vo veľkom, radšej by som túto tému nechal uzavretú len pre našu kabínu. Marián je OK, snaží sa, v poslednom zápase hral dobre,“ vyhlásil pomerne diplomaticky nekompromisný kouč.

Slovenský strelec sa musí viac drať do zakončenia a snažiť sa o dorážky z bezprostrednej blízkosti bránky. Podľa štatistík nhl.com strelil 19 z jeho 41 tohtosezónnych gólov po skrumážach v blízkosti bránky, čo je o sedem viac ako v debutovom ročníku v drese Rangers, kedy skóroval 42-krát.

Či už je to tým, že v play-off sa hrá s oveľa väčším zanietením, alebo skutočnosťou, že hráči súpera pokrývajú Gáboríka oveľa pozornejšie, Marián sa musí snažiť viac a tlačiť sa pred bránku razantnejšie. V základnej časti pritom dokázal, že to vie.

Vedenie Rangers však stále dúfa, že slovenská mašina na góly sa ešte preberie. Dlhé roky totiž o Gáboríkovi platí, že ak je zdravý, patrí k najobávanejším kanonierom súťaže.

4 debata chyba