Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boston Stanley Cup neobháji. Skončil už v 1. kole, Chára je voľný na MS!

Play-off má za sebou ďalšie veľké prekvapenie. Už v 1. kole sa totiž lúčia so sezónou obhajcovia trofeje z Bostonu, ktorí vypadli s Washingtonom. V rozhodujúcom siedmom dueli prehrali medvede na domácom ľade 1:2 po predĺžení, keď víťazný gól inkasovali v 63. minúte z hokejky Joela Warda.

26.04.2012 07:01
Zdeno Chára Foto:
Sklamaný Zdeno Chára tesne po tom, čo Washington strelil víťazný gól.
debata (2)

1. kolo play-off NHL, Východná konferencia:

Východná konferencia.
Východná konferencia. Východná konferencia.

BOSTON – WASHINGTON 1:2 po predĺžení (0:1, 1:0, 0:0 – 0:1) – konečný stav série: 3:4

Góly: 35. Seguin (Boychuk, Ference) – 12. Hendricks (Carlson, Chimera), 63. Ward (Knuble)
Strely na bránku: 32:27. Brankári: Thomas – Holtby. Vylúčení: 1:2, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 17 565 divákov.
Hviezdy zápasu: Ward, Seguin, Seidenberg.

Zápasy medzi oboma tímami boli nesmierne vyrovnané. Prvýkrát v NHL sa skončilo všetkých sedem duelov série rozdielom jediného gólu, pričom štyri z nich dospeli do predĺženia a v ďalších dvoch padol víťazný gól v posledných dvoch minútach základnej hracej doby.

Kapitán Bostonu Zdeno Chára bol tradične najvyťaženejším hráčom v stretnutí – odohral 27:12 min a na bránku súpera vyslal tri strely. Najvyšší muž NHL by sa tak mohol pripojiť k slovenskému tímu na svetovom šampionáte vo Fínsku.

Boston – Washington vo videoskratke

Pred stredajším zápasom bol zapísaný v klubovej histórii Washingtonu ako jediný úspešný strelec gólu v siedmom zápase Dale Hunter. Už to však pravda nie. K trénerovi Capitals sa pripojil po úspešnej dorážke hokejista čiernej pleti Joel Ward, ktorý ukončil sen Bostonu o obhajobe titulu a svoje mužstvo posunul do 2. kola.

„Keď príde play-off, nedá sa presne odhadnúť, ktorí hráči budú strieľať góly, a čo sa bude diať. Moji chlapci podali úžasný výkon, hádzali sa obetavo do striel, a napokon vďaka Joelovi rozhodli,“ rozplývala sa klubová legenda Hunter a pokračovala: „Máme za sebou veľmi podarený zápas. Vyradiť držiteľa Stanley Cupu, ešte k tomu na jeho ľade, to nie je maličkosť. Ukázali sme veľkú silu kolektívu. Po prehre v šiestom zápase sme sa nepoložili, za čo som na hráčov hrdý,“ pripojil s 3565 trestnými minútami druhý najvylučovanejší hráč histórie NHL Hunter.

Z veľkého víťazstva a postupu sa tešil ako malý chlapec aj kapitán Caps Alexander Ovečkin. „Ten pocit je úžasný. Bola to náročná séria, obe mužstvá nechali na ľade všetko. My sme sa nevzdávali za žiadneho stavu, vždy sme šli naplno. Od radosti ani neviem, čo by som povedal, som nervózny, neuveriteľne dojatý a šťastný,“ priznal rodák z Moskvy.

Nadšený Alexander Ovečkin. Foto: SITA
Alexander Ovečkin Nadšený Alexander Ovečkin.

O osude zápasu rozhodla už tretia minúta predĺženia. Asi najlepší hráč Bruins v sérii, nemecký obranca Dennis Seidenberg, chcel napáliť puk do obranného pásma hostí, no ten sa odrazil od Mika Knubla. Tridsaťosemročný veterán, ktorý sa prvé tri duely série nezmestil na súpisku hokejistov z hlavného mesta, následne založil z útok, jeho strelu brankár medveďov Tim Thomas ešte vyrazil, no na Wardovu dorážku bol už prikrátky.

„Uvedomil som si, že by sme mohli ísť do brejku, tak som chcel túto šancu využiť. Po celý čas som sledoval puk, aby som bol pripravený na prípadnú dorážku,“ opísal rozhodujúci moment zápasu i série Ward.

Víťazný gól Joela Warda

Zatiaľ čo hostia sa tešili, žlto-čierni, teda domáci hráči Bostonu, prežívali obrovské sklamanie. „Ťažko sa to uvedomuje. Cítim sa zvláštne,“ hľadal slová po prehre Patrice Bergeron, ktorý hral siedmy duel so sebazaprením. „Asi určite nám bude trvať niekoľko dní, kým sa z tohto celého dostaneme. Neboli sme pripravení vypadnúť už takto skoro,“ smútil.

Hrdinom vlaňajšieho play-off bol brankár Bruins Tim Thomas. Hrdinom, minimálne 1. kola, na strane Washingtonu sa stal mladý brankár Braden Holtby. Gólman, ktorý v základnej časti odchytal z pozície trojky iba sedem duelov, musel nahradiť zranené duo Tomáš Vokoun, Michael Neuvirth, a podarilo sa mu to na výbornú. Aj v rozhodujúcom stretnutí bol pre svoj tím veľkou oporou, keď pochytal 31 striel. „Skvelá práca, chlapče,“ povedal mu Thomas pri podávaní rúk. Samotný dvadsaťdvaročný Holtby následne povedal: „Je to pre mňa vôbec prvé play-off a ja som v tejto sérii uspel. Bol to krásny pocit oslavovať na ľade so spoluhráčmi.“

Sklamaný tréner Bostonu Claude Julien a jeho... Foto: SITA
Claude Julien Sklamaný tréner Bostonu Claude Julien a jeho zverenci.

Washington postúpil do 2. kola vyraďovacej časti sezóny iba tretíkrát v klubovej histórii. Naposledy sa mu podarilo uspieť v roku 1998, kedy to partia s Petrom Bondrom či Richardom Zedníkom dotiahla až do finále Stanley Cupu. To naopak Boston prežíva smutné obdobie. Medvede neslávne napodobnili Chicago, ktoré vlani rovnako v pozícii obhajcu trofeje vypadlo už v 1. kole. Bruins vyhrali vlani pri ceste za hokejový grálom trikrát zápas číslo 7., tento rok však prišlo aj na nich a s ligou sa musia rozlúčiť.

Capitals si budú musieť na svojho súpera počkať. Ak NY Rangers zdolá v siedmom dueli série Ottawu, budú to práve hráči Rangers, na ktorých narazia. Ak by však uspel kanadský klub, Washingtonu by pripadla buď Philadelphia, alebo New Jersey (ak diabli zdolajú rovnako v siedmom stretnutí Floridu).

Sklamaný Zdeno Chára tesne po tom, čo...
Sklamaní fanúšikovia Bostonu.
+2Nadšený Alexander Ovečkin.
2 debata chyba