Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelá kariéra amerického kovboja sa končí. Modano v NHL dohral

Kariéru ukončil po najhoršej sezóne v živote. V pamäti fanúšikov však ostane ako tvár hokeja v Dallase, víťaz Stanleyho pohára z roku 1999 a najproduktívnejší Američan v histórii NHL. Jedna z veľkých postáv súťaže Mike Modano v stredu prostredníctvom sociálnych sietí Facebook a Twitter potvrdil, že uplynulá sezóna v drese Detroitu bola jeho poslednou.

22.09.2011 17:16
Mike Modano Foto:
Mike Modano.
debata (1)

„Počas leta som veľa uvažoval a nakoniec som sa rozhodol, že je správny čas skončiť. Musím sa poďakovať množstvu ľudí a chcem k mojej kariére povedať pár slov, preto som na piatkové poobedie zvolal tlačovú konferenciu. Bolo to skvelé obdobie!“ napísal štyridsaťjedenročný center.

Do NHL vstúpil v ročníku 1989/90 rok potom, ako si ho vo vstupnom drafte vybral z prvej priečky tím Minnesota Nord Stars. S klubom, ktorý sa v roku 1993 presťahoval do Dallasu, spojil takmer celú svoju kariéru. Z talentovaného mladíka sa postupom času stala jedna z hviezd ligy. V prvom ročníku po presune tímu do USA nastrieľal 50 gólov a 93 bodmi vyrovnal svoje osobné maximum.

Pre hokej v Texase, kde dovtedy medzi športami jednoznačne dominoval americký futbal, urobil toľko, čo Wayne Gretzky v Kalifornii. „Dobre vyzerajúci chlap prišiel do Texasu predávať hokej. Vzhľadom na miestnu demografiu to bol výborný ťah,“ zamyslel sa Brenden Morrow. Pred dvanástimi rokmi si Modano splnil sen, Stars priviedol k zisku vytúženého Stanleyho pohára. „Mike bol najlepším americkým hráčom histórie. Nikto lepší nebol,“ takúto poklonu vzdal Modanovi jeho krajan a niekdajší spoluhráč z Dallasu Brett Hull.

Mike Modano. Foto: Reuters
Mike Modano Mike Modano.

„Nikdy som si nemyslel, že v NHL vydržím trak dlho. Na začiatku kariéry som si dal za cieľ, odohrať v lige sedem, osem alebo deväť sezón. Utieklo to oveľa rýchlejšie, ako som čakal,“ priznal pritom Modano pre TSN.

Až do minulého leta bol Modano verný jedinému klubu. Potom, ako sa dozvedel, že v Dallase s ním nepredĺžia zmluvu, zvažoval koniec kariéry. Rozhodol sa však potiahnuť ešte jeden rok v Detroite. Poslednú sezónu mu však znepríjemnili zranenia, pre ktoré odohral iba 40 stretnutí. Jediný duel v základnej časti ho tak delí od magickej hranice 1500 zápasov v NHL.

**Mike Modano a naj kúsky jeho kariéry **

Hoci je historicky najproduktívnejším Američanom v lige, nikdy nelámal bodové rekordy. Napriek tomu sa stal pre amerických fanúšikov hrdinom, zosobnením tradičného amerického sna. „Obrovský líder bez ohľadu na písmeno na drese. Chlapík s šarmom na ľade i mimo neho, ktorý neváhal pomôcť charitatívnym organizáciám. Muž, ktorý si zahral vo filme a za ženu si zobral herečku a modelku. Mike jednoducho nebol len vynikajúcim hokejistom, ale zároveň človekom, ktorého život by chceli zažiť mnohí americkí fanúšikovia,“ napísal Greg Wyshynski z Yahoo! Sports.

„Jeho najväčšou zbraňou bola rýchlosť. Keď sa otočil a nabral rýchlosť, bolo takmer nemožné ho zastaviť. Navyše mal tvrdú apresnú strelu,“ povedal o Modanovi jeho spoluhráč z reprezentácie Chris Chelios. „Blahoželém Mikovi k úžasnej kariére. Keď som vyrastal, bol jedným z mojich vzorov. On, Joe Sakic a Steve Yzerman, to boli moji hrdinovia,“ vyznal sa útočník Toronta Maple Leafs Joffrey Lupul. Ani Bobby Ryan z Anaheimu nešetril na Modanovu adresu chválospevmi: „Práve kvôli nemu nosím číslo 9 na drese. Mnohým mladým Američanom ukázal tú správnu cestu, vďaka mu za to!“

Mike Modano počas MS 2005 v pozícii kapitána... Foto: Pravda
Mike Modano Mike Modano počas MS 2005 v pozícii kapitána výberu Ameriky.

Modano sa v roku 2007 oženil s dlhoročnou priateľkou, speváčkou a hudobnou skladateľkou Willou Fordovou. Na malom obrade nechýbali jeho hokejoví kamaráti Brett Hull a Daryl Sydor. Dlhé roky podporuje charitatívne projekty, ba dokonca založil vlastnú nadáciu – Mike Modano Foundation, ktorá poskytuje pomoc zneužívaným deťom a ich rodinám.

Objavil sa v malej úlohe vo filme The Mighty Ducks (1992), začiatkom 90. rokoch mal svoju vlastnú značku oblečenia a spoločne s Brettom Hullom je majiteľom reštaurácie a pivárne Hully & Mo Restaurant.

**  Mike Modano**
Bývalý americký hokejista odohral v NHL za Dallas a Detroit 1499 zápasov, v ktorých zaznamenal 561 gólov a 813 asistencií. V roku 1999 vyhral s Dallasom Stanleyho pohár a ten istý klub priviedol ešte dvakrát do finále NHL. Osemkrát sa predstavil v Zápase hviezd. V drese americkej reprezentácie získal striebornú medailu na olympijských hrách v Salt Lake City.

1 debata chyba