Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chárov Boston v 7. zápase dobyl ľad Vancouvru a vyhral Stanley Cup

Hokejisti Bostonu Bruins vyhrali v siedmom zápase finálovej série NHL na ľade Vancouvru 4:0, v sérii triumfovali 4:3 a získali Stanley Cup. Hrdinami duelu sa stali Patrice Bergeron a Brad Marchand, ktorí strelili po dva góly. Gólman Bruins Tim Thomas sa blysol shutoutom, kapitán tímu, slovenský obranca Zdeno Chára sa stal prvým hráčom Bruins, ktorý dvihol slávny hokejový pohár nad hlavu.

16.06.2011 01:49 , aktualizované: 06:20
Zdeno Chára Foto:
Zdeno Chára so Stanley Cupom.
debata (6)

Kapitán Bruins Zdeno Chára sa stal celkovo siedmym Slovákom, ktorého meno pribudne na najcennejšej trofeji, aká sa dá v klubovom hokeji získať. Tridsaťštyriročný trenčiansky rodák je však prvým Slovákom, ktorý mal z pozície kapitána česť prebrať Stanleyho pohár priamo z rúk komisára NHL Garyho Bettmana a ako prvý ho zdvihnúť nad hlavu. Je len druhým Európanom po detroitskom Nicklasovi Lidströmovi, ktorému sa takáto česť dostala. Vďaka obrancovi, ktorý je veľkým favoritom na zisk tohtoročnej Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu NHL, zavíta Stanleyho pohár už tretí rok po sebe v auguste aj na Slovensko, druhý rok po sebe do Trenčína, kam ho vlani priviezli po triumfe Chicaga Marián Hossa a Tomáš Kopecký. V roku 2009 sa ním v Topoľčanoch popýšil Miroslav Šatan.

Siedmy zápas finále vo videoskratke

Držiteľom Conn Smytheovej trofeje pre najužitočnejšieho hráča play-off sa stal podľa očakávania gólman Bostonu Tim Thomas. Tridsaťsedemročný brankár sa stal len druhým Američanom, ktorý získal túto trofej. Dominoval vo všetkých brankárskych štatistikách play-off, vo finálovej sérii vychytal dva zápasy s čistým kontom a inkasoval v nej len 8 gólov.

 7. zápas finále Stanley Cupu:
Vancouver – Boston 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)

Góly: 15. P. Bergeron (Marchand), 33. Marchand (Seidenberg, Recchi), 38. P. Bergeron (Seidenberg, G. Campbell), 58. Marchand.
Vylúčení: 1:2 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:1. Strely na bránku: 20:37. Rozhodovali: O'Halloran, Walkom – Sharres, Morin, Diváci: 18 860.
Vancouver: Luongo – Ehrhoff, Bieksa, Edler, Salo, Alberts, Tanev – D. Sedin, H. Sedin, Burrows – Higgins, Kesler, Tambelini – Torres, Lapierre, Hansen – Glass, Malhotra, Oreskovich
Boston: Thomas – Chára, Seidenberg, Ference, Boychuk, T. Kaberle, McQuaid – Lucic, Krejčí, Peverley – Marchand, Bergeron, Recchi – Ryder, Kelly, Seguin – Paille, Campbell, S. Thornton

ZÁPAS SME SLEDOVALI V ONLINE REPORTÁŽI

Brankár Bostonu Tim Thomas v akcii. Foto: Reuters
Tim Thomas Brankár Bostonu Tim Thomas v akcii.

Po 108 sekundách letela na brankára Bostonu Tima Thomasa prvá strela z hokejky Taneva a 37-ročný gólman tak prekonal rekord NHL v počte úspešných zákrokov v jednom play-off, ktorý dovtedy so 761 zákrokmi držal spoločne s Kirkom McLeanom z Vancouveru zo sezóny 1993/94. V druhej tretine vzal Thomas McLeanovi aj rekord v počte pukov letiacich na jeho bránku v jednom play-off (820).

Prvá veľká šanca sa zrodila už v 4. min, keď Peverleyho prihrávku spoza bránky trafil padajúci Krajčí rybičkou, no puk skončil v lapačke na ľade ležiaceho Luonga. Hneď z protiútoku sa do pásma Bruins dostal Daniel Sedin, počkal na svoje dvojča Henrika, ten hľadal streleckú parketu, no Thomasa neprekonal. V 8. min pre zmenu Daniel Sedin v nádejnej situácii dostal puk pod Thomasove betóny. O minútu neskôr trafil z dobrej pozície Thomasa Higgins. Potom prišla minúta, kedy Vancouver zvieral Boston v jeho obrannom pásme, medvede odpovedali v ďalšom striedaní rovnakou mincou a domáci 90 sekúnd tŕpli.

V 15. min zamĺkli úplne, keď Bergeron vyhral buly dopredu na Marchanda, ten úplne zamotal hlavu celej obrane Canucks, naservíroval puk medzi kruhy tiesnenému Bergeronovi, ktorý z prvej trafil neomylne k pravej žŕdke Luongovej bránky. Bruins prvýkrát strelili v aktuálnej finálovej sérii úvodný gól na ľade Vancouveru. Domáci sa po chvíľke otriasli a Kesler sa rútil na Thomasa, lenže ten bol opäť na mieste. Dvanásť sekúnd pred koncom I. dejstva zatrnulo hráčom Bruins, keď po zrážke z Higginsom zostal na ľade ležať ich kapitán Zdeno Chára. Ten sa zdvíhal veľmi ťažko, no napokon v dueli pokračoval.

Začiatok 2. tretiny patril Bostonu, agilný Marchand opäť zamotal hlavu obrane Canucks, natlačil sa zprava pred Luonga, no jeho strela skončila na jeho ľavej žŕdke. V 29. min. Chára zle rozohral, no vzápätí zaskočil v bránke za Thomasa a rukou vyrazil Burrowsovu strelu.

Alex Burrows pálil na bránku Bostonu, kapitán... Foto: Reuters
Tim Thomas, Zdeno Chára, Alex Burrows Alex Burrows pálil na bránku Bostonu, kapitán Bruins Zdeno Chára zlikvidoval jeho pokus na bránkovej čiare.

V 33. min predviedol ďalšiu veľkú vec nováčik Marchand, ktorý zľava vystrelil na Luonga, potom vzal puk Bieksovi, obišiel bránku a pokúsil sa zasunúť puk popri žŕdke do siete. Ten skončil pod vyrážačkou Luonga, ktorý si ju aj s pukom zasunul za bránkovú čiaru.

Boston viedol 2:0 a už o minútu mohlo byť rozhodnuté, keď sa Recchi dostal cez oboch obrancov Vancouveru, no sám zoči-voči Luongovi neuspel. Domáci sa nadýchli k veľkému tlaku, Thomas sotva stačil likvidovať strely Higginsa, Edlera a Bieksu. V 37. min pri tomto závare pred Thomasom poslal Chára na ľad Keslera a Vancouver mal možnosť prvej presilovej hry. V tej však hráči Bruins zatĺkli rozhodujúci klinec do vancouverskej rakvy. Bergeron ušiel obrane domácich, v závere jeho sóla ho podrazil Ehrhoff, puk letel na Luonga, ten ho neudržal a Bergeron ležiaci a kĺzajúci sa po ľade ho dorazil do domácej bránky. Zásah potvrdil aj videorozhodca v Toronte.

Smutný brankár Vancouvru Roberto Luongo. Foto: SITA
Roberto Luongo Smutný brankár Vancouvru Roberto Luongo.

V tretej tretine sa frustrované kosatky nedokázali dostať do tlaku a vymyslieť čosi na zmenu stavu. Všetko to vyvrcholilo v 6. min zbytočným odplácajúcim faulom Hansena na Ferenceho, keď išiel striedať. Vancouver sa však ubránil a po skončení presilovky sa v čistej šanci musel pred Thomasom skloniť Daniel Sedin. V 54. min dali rozhodcovia Vancouveru ešte jednu šancu pri nepochopiteľnom vylúčení Lucica a Boston po sóle Marchanda mohol opäť skórovať v oslabení.

V 55. min nevyužil bergeron šancu na historický hetrik v siedmom finálovom zápase, ktorý sa ešte nikomu nepodaril. Tri minúty pred koncom riadneho hracieho času odvolal domáci tréner Alain Vigneault Luonga z bránky no už po 15 sekundách vzal domácemu tímu akékoľvek ilúzie na obrat Marchand. Tutovku na 5:0 ešte stihol spáliť Lucic, no potom už nič nebránilo obrovskej eruupcii bostonskej radosti pred zamĺknutou Rogers Arénou vo Vanouveri.

Prehľad Slovákov so Stanleyho pohárom
1961 Stan Mikita Chicago Blackhawks
2003 Jiří Bicek New Jersey Devils
2004 Martin Cibák Tampa Bay Lightning
2008 Tomáš Kopecký Detroit Red Wings
2009 Miroslav Šatan Pittsburgh Penguins
2010 Marián Hossa a Tomáš Kopecký Chicago Blackhawks
2011 Zdeno Chára Boston Bruins

BOSTON BRUINS

Rok založenia klubu: 1924
Názvy: Boston Bruins (1924 – doteraz)
Domáca aréna: TD Garden (kapacita: 17 565 divákov)
Víťazstvá v Stanleyho pohári: 1929, 1939, 1941, 1970, 1972, 2011
Majiteľ: Jeremy Jacobs
Generálny manažér: Peter Chiarelli
Tréner: Claude Julien
Kapitán: Zdeno Chára
Farmárske tímy: Providence Bruins (AHL), Reading Royals (ECHL)
Vyradené čísla: 2 – Eddie Shore, 3 – Lionel Hitchman, 4. – Bobby Orr, 5. – Aubrey „Dit“ Clapper, 7 – Phil Esposito, 8 – Cam Neely, 9 – Johnny Bucyk, 15 – Milt Schmidt, 24 – Terry O’Reilly, 77 – Ray Bourque, 99 – Wayne Gretzky (v rámci celej NHL).
Najproduktívnejší hráč celej histórie klubu: Ray Bourque (1518 zápasov v rokoch 1979 – 2000, 395 gólov, 1111 asistencií, 1506 kanadských bodov)
Počet víťazstiev v Stanleyho pohári a finálových účastí: 6 / 18

Vancouver hnali vpred za ziskom Stanley Cupu aj...
Brankár Vancouvru Roberto Luongo.
+28Obrovská radosť hráčov Bostonu po góle Patrica...
6 debata chyba