Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NHL hľadá nové pravidlá. Chce zatraktívniť hokej

Súboj dvoch hráčov proti dvom v predĺžení. Odpískané zakázané uvoľnenie proti mužstvu, ktoré je v oslabení. Iba tri miesta na vhadzovanie po prerušení hry. Aj takéto netradičné novinky si mohli počas uplynulých dvoch dní v Toronte vyskúšať vyvolení mladí hokejisti na špeciálnom testovacom kempe zámorskej NHL. Počas štyroch tréningových porcií otestovali viac ako dvadsať zaujímavých zmien, ktoré by mohli pozmeniť pravidlá v profilige.

20.08.2010 09:57
Columbus Blue Jackets, Steve Mason Foto:
Ilustračná snímka.
debata (2)

„Výsledky nášho projektu nemusia byť známe hneď po jeho skončení. No získali sme množstvo nových informácií, ktoré sa nám môžu zísť v budúcnosti. Našim cieľom nie je za každú cenu prijať zmeny v pravidlách už pre najbližšiu sezónu,“ vysvetlil viceprezident NHP pre rozvoj hokeja a obchodu Brendan Shanahan.

Navrhované novinky sa stretli s pozitívnymi ale aj negatívnymi reakciami. Viacero odborníkov a funkcionárov by rado odbúralo veľké množstvo zápasov, ktoré rozhodujú až samostatné nájazdy. Keď sa profiliga v roku 2005 odhodlala k ich využívaniu, všetci verili, že k ním nebude prichádzať často. Očakávalo sa, že pri hre štyroch proti štyrom bude prevládať ofenzíva a padať veľa gólov. No stal sa pravý opak, tímy sa sústredia na bránenie a v uplynulej sezóne sa samostatnými nájazdami skončilo takmer 15 percent všetkých stretnutí.

„Rád si pozriem všetky možnosti, ako sa zbaviť takého množstva nájazdov,“ skonštatoval generálny manažér Toronta Brian Burke. V predĺžení si preto hráči otestovali aj doteraz nevídanú hru dvoch proti dvom. Prvé tri minúty nadstaveného času hrali po štyria hráči na oboch stranách, ďalšie tri minúty už len traja a posledné tri len dvaja hokejisti z oboch tímov.

Je takmer isté, že NHL sa k hre dvoch proti dvom neodhodlá. „Som rád, že to vyskúšali. Chcel som to vidieť. No myslím si, že to už nevyzeralo ako hokej,“ skonštatoval jeden z viceprezidentov Detroitu Jimmy Devellano. „Toto už je priveľký extrém,“ pridal sa k nemu aj generálny manažér Dallasu Joe Nieuwendyk a so smiechom dodal: „No neviem… Asi by som to potreboval vidieť ešte raz.“

Oveľa viac skautov, novinárov a funkcionárov zaujala myšlienka hrať v predĺžení s troma hráčmi na oboch stranách. Pozitívny ohlas mala aj verzia, v ktorej tímy útočili na bránku, ktorá je bližšie k ich striedačke (tak, ako je tomu počas druhej tretiny) „Výrazne to otvorilo hru. Takto to máte ďaleko na lavičku a ak urobíte pri striedaní zbytočnú chybu, dostanete sa do úzkych. Myslím si, že toto je jedna z vecí, na ktorú by sa mohlo vedenie NHL pozrieť. Podľa mňa by to zvýšilo počet gólov v predĺžení,“ prezradil jeden z trénerov kempu, skúsený Dave King.

Malý úspech mala novinka, podľa ktorej by sa puk po prerušení hry vhadzoval len na troch miestach ľadovej plochy. „Myslím si, že táto zmena by nepriniesla nič pozitívne. Neviem načo by to bolo dobré, mne sa to nepáči,“ priznal v rozhovore pre nhl.com Burke. Zároveň priznal, že sa mu myšlienka kempu v Toronte veľmi páčila. „Stále by sme mali skúmať, akým spôsobom spraviť hokej ešte lepší. Priveľa zmien v pravidlách by fanúšikov určite nahnevalo, ale aj tak treba skúšať robiť veci lepšie.“

Testovací kemp ponúkol najviac nových alternatív pri hre v predĺžení, vhadzovaniach, zakázaných uvoľneniach a ofsajdoch. Hra pri vhadzovaní by sa napríklad mohla začať až po zapískaní, pričom by puk ležal na ľade. Pri previnení jedného z hráčov pri vhadzovaní by súper určil, ktorý z protihráčov má ísť na opakované vhadzovanie. Talentovaní mladíci si vyskúšali aj hru so širšou modrou čiarou, väčším bránkoviskom alebo bezkontaktným či hybridným posudzovaním zakázaného uvoľnenia.

Shanahan má so zmenami pravidiel skúsenosti. Neoficiálny summit, ktorý pre hráčov, trénerov a ďalších hokejových činovníkov, zvolal v roku 2004 počas výluky v NHL, mal veľký ohlas a priniesol pozitívne zmeny v zámorskom hokeji. Hra sa zrýchlila a zvýšil sa celkový záujem o NHL. Bývalý vynikajúci útočník verí, že aj teraz sa vedeniu profiligy podarí z torontského kempu vyťažiť aspoň jednu novú myšlienku, ktorá obohatí hokej ako taký.

2 debata chyba