Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Halák chytil 41 striel, Habs dokonali zázračný zvrat. Washington skončil

Hokejisti Montrealu Canadiens postúpili do 2. kola play-off, keď v rozhodujúcom siedmom zápase série vyhrali na ľade favorizovaného Washingtonu Capitals 2:1. Hrdinom víťazov bol opäť slovenský brankár Jaroslav Halák, ktorý pochytal 41 striel domácich.

29.04.2010 03:59
Jaroslav Halák Foto:
Jaroslav Halák v akcii.
debata (59)

Montreal tak otočil stav série z 1:3 na 4:3. Zverenci trénera Jacquesa Martina sa zapísali do histórie, keď ako prvý tím, ktorý postúpil do bojov o Stanley Cup z ôsmeho miesta, vyradil nasadenú jednotku, hoci už prehrával 1:3 na zápasy. Gólman Halák dokázal priam neuveriteľné – od piateho zápasu série pochytal zo 134 striel 131 a mamuťou mierou sa podpísal pod úspech svojho tímu. Montreal čaká v 2. kole obhajca Stanley Cupu Pittsburgh. Halák tak po „odpálení“ Alexandra Ovečkina narazí na ďalšiu megahviezdu, Sidney Crosbyho.

Play-off NHL, 1. kolo:

Východná konferencia

Východná konferencia.
Východná konferencia. Východná konferencia.

WASHINGTON – MONTREAL 1:2 (0:1, 0:0, 1:1) – Konečný stav série 3:4

Góly: 58. Laich (Siomin, Ovečkin) – 20. M.A. Bergeron (Gomez, Markov), 57. Moore (Gill)
Strely na bránku: 42:16. Brankári: Varlamov – HALÁK. Vylúčení: 4:4, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 18 377 divákov.
Hviezdy zápasu: HALÁK, Bergeron, Gill.

Hostí nasmeroval za víťazstvom muž, ktorý pôvodne ani nemusel figurovať v zostave. Obranca Marc-Andre Bergeron sa totiž v sérii trápil, na svojom konte mal až 8 mínusových bodov, no práve jeho skúsenosti a dobrá strela rozhodla, že sa na ľad dostal aj na konci prvého dejstva počas početnej výhody a otvoril skóre.

Marc-Andre Bergeron sa raduje po strelení gólu. Foto: Reuters
Marc-Andre Bergeron Marc-Andre Bergeron sa raduje po strelení gólu.

Od tohto momentu sa začal ešte väčší boj všetkých hráčov domácich s brankárom Halákom (len štyria hráči Caps nemali ani jednu strelu na bránku hostí). Slovenský brankársky šaman však privádzal opätovne Ovečkina a spol. do šialenstva, keď vyťahoval jeden zákrok za druhým.

Dôležitý moment duelu prišiel v úvodnej minúte tretej tretiny – po strele Ovečkina sa dostal puk do siete, no pre postavenie útočiaceho hráča v bránkovisku gól uznaný nebol. Domácim nepomohli ani mohutné protesty. Podobná situácia, s rovnakým koncom, nastala aj na druhej strane o niekoľko minút neskôr.

Domáci zúrivo tlačili, no z ničoho nič udrelo na druhej strane. Obranca Hall Gill odpálil puk, v útočnom pásme sa k nemu dostal Dominic Moore a zvýšil na 2:0. Odpoveď Capitals nastala takmer okamžite, keď Brooks Laich znížil, no na viac sa on ani jeho spoluhráči, hlavne vďaka Halákovi, už nezmohli.

Jaroslav Halák likviduje pokus Nicklasa... Foto: SITA
Jaroslav Halák, Nicklas Bäcsktröm Jaroslav Halák likviduje pokus Nicklasa Bäcsktröma.

„Bola to skvelá séria. Aj keď sme prehrávali, nevzdávali sme sa a šli od zápasu k zápasu. Veľká vďaka patrí mojim spoluhráčom, ktorí mi pomáhali ako sa dalo, neustále sa hádzali do striel. Som veľmi šťastný, že sme to dokázali a sme v 2. kole,“ konštatoval po zápase hlavný strojca postupu Habs Halák.

Washington tak ako najlepší tím základnej časti vypadol už v 1. kole. Opäť sa tak ukázalo, že tím okolo ruského bombardéra Ovečkina môže kraľovať lige len do play-off. V ňom sa hráči Caps trápili najmä v presilovkách, keď využili len jednu z 32 pokusov! (po základnej časti pritom boli najlepším tímom s viac ako 25% využitím početných výhod).

V rozhodujúcich momentoch nezabrali ani opory. Ovečkin síce strelil v sérii päť gólov, no v posledných zápasoch pálil slepými. Asi najväčším sklamaním v tíme Brucea Boudreaua bol Ovečkinov krajan a menovec Siomin, ktorý sa ani raz nezapísal do streleckej listiny, hoci celkovo vyslal za sériu na bránku až 44 striel!

Alexander Ovečkin počas predzápasového...
Jaroslav Halák likviduje pokus Nicklasa...
+10Gólman Washingtonu Simeon Varlamov.
Externé odkazy
59 debata chyba