Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mariánovia sa zhodnotili. Napodobní ich ešte niekto?

Najdlhšia a vyrovnanie doteraz najlukratívnejšej zmluvy pre Slovákov v NHL. Takéto prívlastky patria kontraktom, ktoré podpísali najznámejší hokejoví Mariánovia v NHL. Hossa uzavrel dvanásťročnú zmluvu na 62,8 milióna dolárov, Gáborík päťročnú s priemerom 7,5 milióna dolárov na sezónu. Chýry o tom, že sa usiluje o desať miliónov za sezónu - hráč takúto sumu odmietal - sa ukázali nereálne.

03.07.2009 12:32
Tomáš Kopecký (vľavo) Marián Hossa (uprostred)... Foto:
Trio hráčov NHL, ktoré zmenilo dres: Tomáš Kopecký (vľavo) Marián Hossa (uprostred) a Marián Gáborík(vpravo).
debata

Odchovanci trenčianskej hokejovej akadémie, ako sa vžil názov pre kvalitnú prácu s mládežou pod Matúšovým hradom, zhodnotili svoje nevšedné hokejové majstrovstvo. Dlhodobo patria k najrýchlejším hráčom i zakončovateľom na svete. Vedia strieľať góly – a to sa cení najviac. Ktovie, ako by vyzeral Gáboríkov kontrakt, ak by trenčianskeho rodáka nepribrzdili zdravotné problémy. V uplynulej sezóne absolvoval operáciu bedrového kĺbu, odohral len sedemnásť zápasov. Aj v nich ukázal obdivuhodnú produktivitu – dosiahol 23 bodov.

„Pre mňa je dôležité, že som sa dal zdravotne do poriadku. na hokej mám veľkú chuť – a nové pôsobisko ju ešte znásobuje. New York Rangers sa v uplynulých sezónach prebojoval do play off. Verím, že v tejto tradícii bude pokračovať – a ja mu v tom pomôžem,“ netají odhodlanie už bývalý hráč Minnesoty.

Dĺžka Hossovej zmluvy – dvanásť rokov pôsobí na bežného človeka až hrozivo, nepochopiteľne. Sám Hossa vraví, že si dnes ani nevie predstaviť, ako bude hrať hokej do štyridsiatich dvoch rokov. „Takých hokejistov môžete zrátať na prstoch jednej ruky,“ povedal včera na tlačovke v Trenčíne. Kontrakt si však sám nevymyslel, ten položilo na stôl Chicago. Pravidlá NHL totiž nútia šéfov klubov ku krkolomným zmluvám – ak chcú do tímu získať najlepších hráčov, musia rozložiť celkovú sumu na dlhšie obdobie. Chicagu vďaka dvanásťročnému kontraktu ostalo aj 2,4 milióna na dvojročnú zmluvu pre Hossovho kamaráta Tomáša Kopeckého.

Zároveň sa natíska otázka – kto zo slovenských hokejistov môže dosiahnuť v zámorí zmluvy na podobnej úrovni? Zdeno Chára podpísal rovnakú zmluvu ako Gáborík pred tromi rokmi, solídny kontrakt má Ľubomír Višňovský. S výnimkou Gáboríka ide o hráčov, ktorí prekročili tridsiatku. A následníkov, ktorí by sa na nich dotiahali, nevidno.

Ani v spomenutej akadémii. Trenčianska hokejová bašta chátra, hráči Dukly trénovali v minulých dňoch individuálne. Čo nie je novinka, ale správa o ústupe Dukly z nedávnych pozícií.

A tak sa jedno oko teší a druhé smúti…

Štedré kontrakty v NHL
Ovečkin* (Washington) 124 9,5 13
Zetterberg (Detroit) 73 6,1 12
DiPietro (NY Islanders) 67,5 4,5 15
Hossa (Chicago) 62,8 5,23 12
Chára (Boston) 37,5 7,5 5
Gáborík (NY Rangers) 37,5 7,5 5

Celková hodnota v miliónoch dolárov (* – u Ovečkina najvyššia z celej NHL), priemerný ročný plat, dĺžka kontraktu v rokoch.

debata chyba