Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hossa a Kopecký idú do Chicaga! Marián na 12 rokov, Tomáš na dva

Slovenský hokejista Marián Hossa prestúpil do Chicaga, keď s Blackhawks podpísal zmluvu na 12 rokov, počas ktorých zinkasuje celkovo 62,4 miliónov (5,2 milióna dolárov za rok). Väčšina z dohodnutého viac ako balíka pripadne Hossovi počas prvých ôsmich rokov nového kontraktu - dovedna až 59,3 mil. USD. Za zostávajúce zmluvné obdobie štyroch rokov to bude spolu 3,5 mil. USD. Ak zmluvu dodrží do posledného roka, s kariérou skončí vo veku 42 rokov. Vo veternom meste sa stretne i s Tomášom Kopeckým, ktorý podpísal zmluvu na 2 roky, počas ktorých zarobí 2,4 milióna dolárov.

01.07.2009 20:06 , aktualizované: 20:37
Marián Hossa Foto: ,
Marián Hossa.
debata

Pre rodáka zo Starej Ľubovne je to už piata zastávka v NHL a zrejme posledná. V minulosti hrával v Detroite, Pittsburghu, Atlante aj Ottawe. Mladý a ambiciózny tím Chicaga stroskotal v uplynulom ročníku 2008/09 vo finále Západnej konferencie práve na doterajšom Hossovom tíme – Detroite.

V Chicagu sa môžu tešiť na slovenské útočné duo. Foto: SITA
Chicago, Aaron Johnson, Nikolaj Chabibulin, V Chicagu sa môžu tešiť na slovenské útočné duo.

„S príchodom elitného svetového hráča Mariána Hossu a tiež Tomáša Kopeckého, ktorý je už víťazom Stanleyho pohára, dostáva naše mladé mužstvo výrazné posily a stúpa naša šanca pokúsiť sa získať Stanleyho pohár,“ uviedol vo vyhlásení pre médiá generálny manažér Chicaga Dale Tallon. Blackhawks v posledných rokoch systematicky buduje mladé mužstvo, ktoré môže v najbližšom čase zaútočiť na cennú trofej. Medzi vychádzajúce hviezdy NHL v drese Chicaga patria útočníci Patrick Kane, Jonathan Toews či Patrick Sharp, v tíme pôsobí aj skúsený obranca Brian Campbell.

Starší z hokejových bratov Hossovcov po roku teda opäť mení pôsobisko. V lete 2008 sa s túžbou získať Stanleyho pohár sťahoval z Pittsburghu do tímu vtedajšieho šampióna zámorskej profiligy Detroitu. Ani tam sa však vysnívaného triumfu nedočkal a napokon sa rozhodol pre Chicago.

Marián Hossa. Foto: Reuters
Marián Hossa Marián Hossa.

„Na stole som mal zopár ponúk. Pre Chicago som sa rozhodol preto, lebo ich ponuka spĺňala tri body: majú mladý a bojovný kolektív, ponúkli mi dlhodobú spoluprácu a Chicago je pekné mesto. Po skúsenostiach z minulého roka som viac-menej očakával, že voľným hráčom budem len niekoľko hodín. Keďže mi ponúkli kontrakt na viac rokov za veľa peňazí, nemohol som viac vyčkávať. Chcel som ukázať, že si takúto ponuku vážim. Už som tiež túžil na dlhší čas niekde zakotviť,“ povedal Marián Hossa.

Na už tradičnú otázku, či verí v zisk Stanleyho pohára na novom pôsobisku, skúsený krídelník odpovedal: „Získať Stanleyho pohár je aj o šťastí, nezáleží len od sily tímu, ale aj šťastia, ako som sa mohol aj sám presvedčiť. V Detroite sme mali najkvalitnejší tím a prehrali sme v poslednom zápase o gól…“

Do Chicaga odchádza z Detroitu s najlepším slovenským hokejistom súčasnosti aj útočník Tomáš Kopecký, ktorý podpísal s Blackhawks dvojročný kontrakt s ročným platom 1,2 milióna dolárov. „S Tomášom sme si predtým telefonovali a vedeli sme o sebe, že nás chce Chicago. Tiež som vedel o tom, že chcú dobrého hráča do tretej útočnej formácie, a takým Tomáš je. Navyše, má šancu ešte napredovať,“ povedal na margo svojho slovenského kolegu v bývalom aj budúcom tíme Hossa.

Tomáš Kopecký so Stanley Cupom. Foto: Stanislav Benčat
Tomáš Kopecký Tomáš Kopecký so Stanley Cupom.

V minulej sezóne patril Marián Hossa v základnej časti medzi najlepších útočníkov zámorskej profisúťaže. Odohral spolu 74 zápasov, strelil v nich 40 gólov a pridal aj 31 asistencií. V play-off sa mu až tak nedarilo a v 23 zápasoch dosiahol iba 6 presných zásahov, hoci na ľade strávil priemerne 18 minút. Detroit mal o Hossove služby záujem aj naďalej, ale bol limitovaný platovým stropom a mohol mu ponúknuť ročný plat len od 4 do 5 miliónov dolárov, čo bolo údajne o 2 milióny menej, ako požadoval slovenský krídelník. Podľa iných zdrojov z prostredia NHL, na ktoré sa odvolával denník Edmonton Sun, dostal Marián Hossa od Detroitu ponuku na desaťročný kontrakt v celkovej výške okolo 62 miliónov dolárov.

Odchovanec trenčianskeho hokeja Marián Hossa bol v NHL dlhé roky oporou Ottawa Senators (1997 – 2004), potom počas výlukovej sezóny 2004/05 hral za Duklu Trenčín a švédsku Moru, v rokoch 2005 až 2008 bol lídrom tímu Atlanta Thrashers, odkiaľ prestúpil do Pittsburghu, kde sa ohrial len jedinú sezónu. V NHL odohral 775 zápasov s bilanciou 719 bodov a 339 gólov. Paťkrát ho vybrali do prestížneho zápasu All-Star. V minulosti viackrát reprezentoval Slovensko na vrcholných podujatiach, ale v zbierke nemá ani jednu medailu. Najbližšie k cennému kovu bol na MS 2004, kde Slovensko obsadilo nepopulárne 4. miesto.

Tomáš Kopecký odohral v minulej sezóne v drese Detroitu v základnej časti 79 zápasov s bilanciou 6 gólov a 13 asistencií. V organizácii Red Wings absolvoval počas štyroch sezón spolu 183 duelov, dosiahol v nich 12 presných zásahov a 20 asistencií. Viac ako tieto štatistické atribúty sa však v jeho prípade ráta vynikajúca fyzická hra, v ročníku 2008/2009 patril medzi najlepších hráčov „červených krídel“ v počte nárazov do protihráčov.

debata chyba