Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Deň výmien v NHL: Dres mení aj Marcel

Okrem Mariána Hossu zmenil tesne pred koncom prestupového obdobia v hokejovej NHL dres aj druhý zo súrodeneckej dvojice Marcel, ktorého poslali New York Rangers v rámci výmeny do Phoenix Coyotes. Okrem mladšieho z bratov Hossovcov putuje do Arizony aj brankár Al Montoya.

26.02.2008 17:33 , aktualizované: 23:26
NHL Foto:
Národná hokejová liga.
debata

Rangers získali ako náhradu útočníkov Fredrika Sjöströma, Josha Grattona a gólmana Davida Leneveua.

Marcel Hossa tak oblečie dres tretieho klubu NHL. Dvadsaťšesťročný krídelník v minulosti pôsobil okrem Rangers aj v Montreal Canadiens. Vo Phoenixe ho bude koučovať legenda profiligy Wayne Gretzky. V súčasnom kádri Coyotes nie je ani jeden Slovák, naposledy dres Phoenixu obliekol počas minulej sezóny Ladislav Nagy.

Marcel Hossa odohral v tejto sezóne za Rangers 36 stretnutí s bilanciou 1 gól a 7 asistencií. Po zdravotných problémoch s chrbtom sa v predchádzajúcich dňoch rozohrával na farme v Hartforde. Vo Phoenixe by mohol dostať väčší priestor ako v milionárskom kádri Rangers.


Francúzsky brankár Cristobal Huet sa sťahuje v NHL z Montrealu do hlavného mesta USA a bude hájiť farby hokejistov Washingtonu Capitals. Otvára sa tak šanca pre slovenského gólmana Jaroslava Haláka, ktorý by sa mal vrátiť z farmy a robiť predbežne dvojku Careymu Priceovi.

Caps ponúkli za teraz už bývalú brankársku jednotku Canadiens voľbu v druhom kole tohtoročného draftu. Huet mal v tejto sezóne, ktorú poznačili zranenia, bilanciu 21 výhier, 12 prehier a 6 prehier po predĺžení či nájazdovom rozstrele pri 91,6 percentnej úspešnosti zákrokov.

Halák sa do prvého mužstva Montrealu dostal tretíkrát v sezóne. Naposledy strávil v tíme Canadiens na prelome rokov takmer mesiac. Dvadsaťdvaročný Bratislavčan sa v tejto sezóne dostal do bránky Habs dvakrát. Najskôr 8. decembra odchytal jednu tretinu duelu doma proti Caroline, vtedy zaskakoval za Pricea, potom 12. januára nastúpil na poslednú dvadsaťminútovku duelu New York Rangers – Montreal (1:4).


Slovenský hokejista Marián Hossa sa v NHL sťahuje z Atlanty do Pittsburghu spolu s Pascalom Dupuisom za trojicu Colby Armstrong, Eric Christensen a Angel Esposito.

Viac o Hossovej výmene čítajte tu////


Obranca Brian Campbell sa nevedel dohodnúť na novej zmluve so svojím zamestnávateľom Buffalo Sabres. Vedenie „šablí“ nechcelo riskovať jeho stratu bez náhrady a tesne pred koncom prestupového obdobia ho vymenilo za útočníka Steva Berniera a prvokolový výber v drafte do San Jose.

Campbell bude po skončení sezóny voľným hráčom. S predstaviteľmi Sabres rokoval od začiatku sezóny, v januári však rozhovory prerušil. Vedenie Buffala sa nechcelo dostať do situácie ako minulé leto, keď bez náhrady stratilo Daniela Briera a Chrisa Druryho. 

***** **

Tampa Bay Lightning ukončila všetky špekulácie a zbavil sa jedného z trojice útočných hviezd. Center Brad Richards putuje spolu s brankárom Johanom Holmqvistom do Dallasu za gólmana Mika Smitha, stredného útočníka Jeffa Halperna a krídelníka Jussiho Jokinena.

Richards s prestupom súhlasil a zrušil svoju no-trade klauzulu v zmluve. V roku 2006 pritom podpísal päťročný kontrakt na 39 miliónov dolárov. V tejto sezóne nastúpil v drese „bleskov“ v 61 stretnutiach, v ktorých strelil 18 gólov a pridal 32 prihrávok.


Ruská hviezda Alexander Ovečkin sa môže v klube NHL Washington Capitals tešiť na ďalšieho krajana. V rámci výmeny za talentovaného Thea Rutha získali Capitals z Columbusu veterána Sergeja Fiodorova, ktorému končí po tejto sezóne päťročný kontrakt na 40 miliónov dolárov. Ak do 30. júna nepodpíše nový, bude neobmedzeným voľným hráčom.

Počas sedemnástich sezón v NHL strelil 38-ročný rodák z Pskova 469 gólov a na ďalších 663 prihral. Fiodorov na svoje najlepšie roky počas pôsobenia v Detroite, keď v sezóne 1993/94 získal Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča súťaže a nazbieral 120 bodov (56+74), môže už len spomínať. Neskôr ešte hral za Anaheim.


Colorado Avalanche vymenil obrancu Karlisa Skrastinša a právo treťokolového draftového výberu do tímu Florida Panthers za iného zadáka Ruslana Saleja. Tridsaťtriročný Bielorus Salej podpísal s Panthers v roku 2006 štvorročnú zmluvu na 12,1 milióna dolárov. V Colorade tak bude môcť hrať ešte dva roky. V tejto sezóne zatiaľ nazbieral 23 bodov za 3 góly a 20 prihrávok. V minulosti hrával dvojnásobný účastník zimných olympijských hier aj za Anaheim.

Rovnako starý Skrastinš je rekordérom medzi obrancami v počte odohratých zápasov v rade, keď nevynechal 495 duelov za sebou. V 43 stretnutiach sezóny 2007/08 zaznamenal 4 body a 20 trestných minút. 


Obranca Adam Foote sa po necelých troch sezónach v kádri Columbus Blue Jackets vracia do Colorado Avalanche, v ktorom sa opäť stretne s kamarátom Petrom Forsbergom. Colorado tak získalo v posledných hodinách prestupového obdobia po Ruslanovi Salejovi ďalšiu posilu do obrany.

Tridsaťšesťročný Foote bude v lete voľným hráčom, keďže mu vyprší trojročná zmluva na 13,5 milióna dolárov. Skúsený obranca odohral v NHL 986 stretnutí, v ktorých strelil 65 gólov, zaznamenal 283 bodov a na trestnej lavici sedel 1395 minút.


Obranca Hal Gill, ktorého v týchto dňoch trápi chrípka, podľa očakávania sezónu v klube Toronto Maple Leafs nedohrá. Tridsaťdvaročného zadáka vymenili javorové listy za práva výberu v 2. a 5. kole draftu do klubu Pittsburgh Penguins. Gill podpísal v roku 2006 s Torontom trojročnú zmluvu na 6,3 milióna dolárov. V tejto sezóne odohral za Toronto 63 stretnutí, v ktorých získal 20 bodov. V NHL okrem Toronta obliekal aj dres Bostonu.


Detroit Red Wings potreboval do obrany zdravého hráča, v závere prestupového obdobia získal z Los Angeles za dvojitý draftový výber Brada Stuarta z Los Angeles Kings. Momentálne najúspešnejší tím ligy má v súčasnosti medzi zranenými až štyroch stabilných obrancov. Okrem kapitána Nicklasa Lidströma pauzujú aj Brian Rafalski, Chris Chelios a Niklas Kronwall.

Stuart nevydržal v Los Angeles ani jednu celú sezónu. Do Kings prišiel v lete 2007 po skončení kontraktu v Calgary. V NHL ešte hral aj za Boston a San Jose. Dvadsaťosemročný obranca nastúpil v tejto sezóne za Los Angeles v 63 stretnutiach, v ktorých strelil 5 gólov a pridal 16 prihrávok.


Marián Gáborík a Pavol Demitra získali v Minnesote po Toddovi Fedorukovi a Derekovi Boogaardovi ďalšieho ochrancu a tvrdého chlapíka, klub získal v rámci výmeny za šiestokolový draftový výber z New York Islanders Chrisa Simona. Tridsaťšesťročný krídelník si len nedávno odpykal tridsaťzápasový dištanc za faul na Jarkka Ruutua z Pittsburghu. Aj preto v tejto sezóne odohral preto v drese Islanders len 28 stretnutí. Simon v NHL hral aj za Quebec, Colorado, Washington, Chicago, New York Rangers, Calgary a Islanders.


Úradujúci víťaz Stanleyho pohára Anaheim Ducks získal posilu na svoju modrú čiaru, z New York Islanders získal Marca-Andreho Bergerona. Káčeri sa namiesto obrancu vzdali práva na výber v 3. kole draftu. Bergeron odohral v tejto sezóne za Islanders 46 stretnutí, v ktorých strelil 9 gólov a na rovnaký počet aj prihrával. U ostrovanov, ktorí ho získali v rámci výmeny z Edmontonu, strávil posledné dve sezóny.


Chicago Blackhawks opúšťajú hneď dvaja hokejisti. Ottawa získala za právo výberu v 6. kole draftu z kádra Blackhawks útočníka Martina Lapointa. Tuomo Ruutu zasa putuje do Caroliny za Andrewa Ladda. Tridsaťštyriročný Lapointe opúšťa Chicago po troch rokoch, v minulosti hral dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára za Detroit a Boston. V tejto sezóne nastúpil hokejista, ktorému chýba už len 27 zápasov k méte tisíc duelov v NHL, na 52 súbojov s bilanciou 3 góly a 4 prihrávky. Dvadsaťpäťročný Ruutu odohral v tejto sezóne 60 stretnutí za Chicago a tešil sa zo šiestich presných zásahov a 15 asistencií.


Novou akvizíciou tímu Vancouver Canucks sa po výmene z Washingtonu stal krídelník Matt Pettinger, opačným smerom putuje Matt Cooke. Dvadsaťsedemročný Pettinger pôsobil v drese Capitals vrátane ročníka 2007/08 sedem sezón, odohral v nich 334 zápasov a nazbieral 99 kanadských bodov za 52 gólov a 47 asistencií. Profesionálna kariéra Cooka, rovnako ako Pettingera, je spätá s jediným klubom. Za Canucks nastúpil na 566 duelov (83 gólov a 120 asistencií), v tejto v 61 stretnutiach nazbieral chudobných 16 bodov za 7 gólov a 9 prihrávok.


Vedenie New Jersey Devils posilnilo svoju obranu, v rámci prvej utorňajšej výmeny získalo zo St. Louis za útočníka Cama Janssena zadáka Bryca Salvadora. Tridsaťdvaročný obranca odohral v tejto sezóne 56 stretnutí, v ktorých nazberal 11 bodov a na trestnej lavici odsedel 43 minút.

Dvadsaťtriročný Janssen sa vracia do svojho rodného mesta, v ktorom hrával naposledy počas juniorských rokov. Kým v predchádzajúcom ročníku nastúpil v drese New Jersey na 48 stretnutí, v tejto ešte v prvom tíme nehral.


Ottawa sa posilnila o útočníka Martina Lapointa z Chicaga Blackhawks. Kvôli 34-ročnému, najmä vo vyraďovacích bojoch mimoriadne platnému veteránovi,  senátori obetovali voľbu v piatom kole tohtoročného draftu. Lapointe sa stane na konci sezóny neobmedzeným voľným hráčom a momentálne ročne zarába 7,2 milióna dolárov. Skúsené ridsaťštyriročné pravé krídlo si odkrútilo v profilige už 15 sezón a vlastní aj dva prstene za víťazstvo v Stanleyho pohári s Detroitom Red Wings.


Rady Toronta Maple Leafs opúšťa obranca Wade Belak, ktorého klub vymenil na Floridu za právo výberu v 5. kole tohtoročného draftu. Tridsaťjedenročný Kanaďan odohral v tejto sezóna za javorové listy 30 stretnutí, v ktorých strelil gól a na trestnej lavici si odsedel 66 minút. V Toronte odohral sedem sezón.

„Som šťastný. V Toronte som bol dlhé roky. Toto leto sa stane voľným hráčom a nevylučujem ani prípadný návrat späť do tímu. Plány do budúcnosti však nemám,“ povedal Belak, ktorý odohral v NHL 425 zápasov a nazbieral v nich 1096 trestných mi­nút.

 

VÝMENY V NHL 26. FEBRUÁRA (pod klubom je meno získaného hráča)
PITTSBURGH ATLANTA
ú MARIÁN HOSSA ú Angelo Esposito
ú Pascal Dupuis ú Colby Armstrong
ú Erik Christensen
1.kolo draftu 2008
---------------- -------------
PHOENIX NY RANGERS
ú MARCEL HOSSA ú Fredrik Sjöström
b Al Montoya b David LeNeveu
ú Josh Gratton
neskorší výber v drafte
---------------- -------------
NEW JERSEY ST. LOUIS
o Bryce Salvador ú Cam Janssen
---------------- -------------
SAN JOSE BUFFALO
o Brian Campbell ú Steve Bernier
1.kolo draftu 2008
---------------- -------------
FLORIDA TORONTO
ú Wade Belak 5.kolo draftu 2008
---------------- -------------
DALLAS TAMPA BAY
ú Brad Richards b Mike Smith
b Johan Holmqvist ú Jussi Jokinen
ú Jeff Halpern
---------------- -------------
WASHINGTON MONTREAL
b Cristobal Huet 2.kolo draftu 2008
---------------- -------------
CAROLINA CHICAGO
ú Tuomo Ruutu ú Andrew Ladd
---------------- -------------
OTTAWA CHICAGO
ú Martin Lapointe 6.kolo draftu 2008
---------------- -------------
COLORADO FLORIDA
o Ruslan Salej o Karlis Skrastinš
3.kolo draftu 2008
---------------- -------------
WASHINGTON COLUMBUS
ú Sergej Fiodorov o Theo Ruth
---------------- -------------
COLORADO COLUMBUS
o Adam Foote výber v drafte 2008/2009
---------------- -------------
SAN JOSE NY ISLANDERS
o Rob Davison 7.kolo draftu 2008
---------------- -------------
VANCOUVER WASHINGTON
ú Matt Cooke ú Matt Pettinger
---------------- -------------
NY RANGERS ST.LOUIS
Christian Backman 4.kolo draftu 2008
---------------- -------------
PITTSBURGH TORONTO
Hal Gill 2. a 5.kolo draftu 2008
---------------- -------------
NASHVILLE TAMPA BAY
ú Jan Hlaváč 7.kolo draftu 2008
---------------- -------------
ANAHEIM NY ISLANDERS
o Marc-Andre Bergeron 3.kolo draftu 2008
---------------- -------------
MINNESOTA NY ISLANDERS
ú Chris Simon 6.kolo draftu 2008
---------------- -------------
NASHVILLE ANAHEIM
ú Brandon Bochenski budúce vyrovnanie
---------------- -------------
ATLANTA WASHINGTON
ú Joe Motzko ú Alex Giroux
---------------- -------------
ANAHEIM LOS ANGELES
b Jean-Sebastien Aubin 7.kolo draftu 2008
---------------- -------------
ANAHEIM NY ISLANDERS
o Marc-Andre Bergeron 3.kolo draftu 2008
---------------- -------------
FLORIDA TORONTO
ú Chad Kilger 3.kolo draftu 2008
---------------- -------------
DETROIT LOS ANGELES
o Brad Stuart 2.kolo draftu 2008
4.kolo draftu 2008
   
debata chyba