Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Horor! Zedníkovi šlo v NHL o život

Slovenský hokejista Richard Zedník takmer prišiel v NHL o život. Spoluhráč z Floridy Olli Jokinen mu korčuľou nešťastne rozrezal krk a slovenského útočníka museli okamžite previezť do nemocnice v Buffale. Zedník sa podrobil operácii a podľa správ z klubu je v poriadku. V článku video z nešťastného zákroku

11.02.2008 07:42
Richard Zedník Foto:
Slovenský útočník Floridy Panthers Richard Zedník ešte stihol dokorčuľovať na striedačku.
debata

„Operácia dopadla úspešne a Richard odpočíva v nemocnici,“ uvádza sa v stanovisku Panthers.

Nešťastná situácia sa odohrala v polovici tretej tretiny. Jokinen po strete s protihráčom spadol, nohy mu vyleteli do vzduchu a jeho korčuľa zasiahla Zedníka, ktorý akurát korčuľoval okolo, do krku.

Slovenskému hokejistovi sa okamžite začalo z rany valiť veľké množstvo krvi. Zedník rýchlo dokorčuľoval na striedačku, kde mu pomohli spoluhráči a okamžite za ním vybehol lekár. Na ranu mu priložil uterák, aby zastavil krvácanie.

Nešťastník Jokinen bol po zápase zdrvený. „Moja myseľ už nebola na tomto zápase,“ povedal kapitán Panthers. „Keby som mohol, tak idem s Richardom do nemocnice. Nemali sme ten zápas ani dokončiť. Videl som opakovaný záznam, bolo to hrozné. Nikdy som nič podobné nezažil. Všetci sme boli v šoku.“

„Richard spravil výborne, že okamžite prišiel na striedačku. Ušetril tým dôležitý čas a lekári sa ho mohli rýchlejšie ujať,“ povedal kouč Panthers Jacques Martin.

Podľa obrancu Steva Montadora bol Zedník v šoku. „Zdalo sa, že je v poriadku, ale bol celý bledý. Bolo na ňom vidieť, že je mimo, čo je pochopiteľné. Prežil hroznú vec a dokázal, že je statočný.“

Obranca Jassen Cullimore bol jedným z prvých hráčov, ktorí Zedníkovi pomáhali z ľadu. „V skutočnosti mu išlo o život. Je to hrozný pocit, ale našťastie to dobre dopadlo,“ povedal Cullimore.

Český brankár panterov Tomáš Vokoun, ktorý dostal voľno a v bránke bol Craig Anderson, si v súvislosti s touto udalosťou spomenul na kolaps jeho krajana Jiřího Fischera. Vtedajšiemu zadákovi Detroitu zlyhalo srdce a takisto mu visel život na vlásku. Vokoun vtedy chytal za Nashville, proti ktorému Detroit hral.

„Prišiel som do šatne a videl som Richarda ležať na nosidlách,“ povedal Vokoun. „Je to nebezpečné. Takáto vec sa stane raz za čas, ale môže byť osudná. Som rád, že to prežil a želám mu, aby sa dal čo najskôr dokopy,“ dodal Vokoun.

Zápas na 15 minút prerušili a začalo sa hrať až vtedy, keď lekári Floridy potvrdili, že Zedníkovi zastavili krvácanie a že je mimo ohrozenia života. Zápas sa dohral, ale hra stratila tempo a náboj.

„Je ťažké sa po takomto zážitku vrátiť a pokračovať v hre. Tu si človek uvedomí, že hokej je len hra,“ povedal asistent kapitán Floridy Bryan Allen.

V šoku boli aj hokejisti Buffala.
„Úplne by som pochopil, keby Florida nechcela zápas dohrať,“ povedal kouč Sabres Lindy Ruff. K atmosfére na striedačke Ruff povedal: „Bolo tam ticho. Všetci si uvedomovali vážnosť situácie a nikomu nebolo veľmi do reči. Všetci sme mysleli na Richarda…Keď vidíte také niečo, tak hra ide bokom.“

Diváci v aréne HSBC zmrzli, keď videli ako slovenský hokejista za sebou necháva súvislý pás krvi. V hľadisku zavládlo ticho…Keď neskôr hlásateľ oznámil, že Zedníkov stav je stabilizovaný, diváci začali v stoji aplaudovať.

Vedenie NHL vydalo oficiálne stanovisko: „Myslíme a modlíme sa za Richarda Zedníka, jeho blízkych a jeho spoluhráčov z Floridy Panthers.“

Podľa hovorcu Panthers Justina Copertina sa tím snaží vybaviť charterový let, aby Zedníkova manželka Jessica mohla rýchlo doletieť z Floridy do Buffala. Mužstvo sa po sérii zápasov vonku vracia do Miami, so slovenským hokejistom však zostanú v Buffale asistent generálneho manažéra Randy Sexton a lekár Dave Zenobi.

Zedník hrá v NHL už 12. sezónu. Jeho najvážnejšie zranenie v kariére prišlo akurát v čase, keď sa dostal do skvelej formy a patril k najlepším hráčom tímu. V posledných štyroch zápasoch dal šesť gólov a zaznamenal tri asistencie.

debata chyba