Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vanek má 50-miliónovú zmluvu so Sabres

Rakúsky krídelník Thomas Vanek sa upísal na sedem rokov tímu kanadsko-americkej hokejovej NHL Buffalo Sabres a celkovo na jeho bankový účet pribudne za toto obdobie 50 miliónov dolárov.

07.07.2007 12:34
debata

Buffalo Sabres ako doterajší zamestnávateľ 23-ročného rodáka z kúpeľného mestečka Baden pri Viedni tak promptne zareagoval na ponuku kanadského tímu Edmonton Oilers, ktorý v piatok ponúkol zmluvu Vanekovi na rovnakú sumu. Ak by Sabres na ponuku „olejárov“ nereagovali a Vanek by naozaj prestúpil, Oilers by museli poskytnúť „šabliam“ výber v 4. kole draftu ako kompenzáciu.

V uplynulej sezóne nastrieľal Vanek, potomok českých vysťahovalcov do Rakúska, 43 gólov, ku ktorým pridal aj 41 asistencií. „Ponúkli sme Thomasovi zmluvu z viacerých dôvodov. Jedným z nich sme chceli všetkým tímom v NHL naznačiť, že pokiaľ chcú nakupovať hviezdy, nech im ani nenapadne skúšať to v Buffale. My ich ponuku prebijeme,“ povedal generálny manažér Sabres Darcy Regier.

„Šable“ prišli v medzisezónnom období o dvojicu voľných hráčov Chrisa Druryho a Daniela Briera, tretieho hviezdneho hráča nechceli pustiť za žiadnu cenu. Vanek sa tak stal jedným z najlepšie platených hráčov profiligy, aj keď v NHL odohral ešte len dve sezóny. Buffalo si tohto ľavého krídelníka vybralo v 1. kole draftu v roku 2003.

„Z Rakúska som odchádzal, keď som mal 14 rokov a mojím snom určite nebolo mať päťdesiatmiliónovú zmluvu. Chcel som hrať v NHL, byť jedným z najlepších hráčov a získať Stanleyho pohár. Za peniaze si ho však nekúpim,“ povedal Vanek, ktorý v minulej sezóne zarobil necelý milión dolárov, jeho ročná gáža v nasledujúcej sezóne bude 10 miliónov dolárov vrátane päťmiliónového podpisového bonusu.

V sezóne 2008/09 zarobí 8 miliónov a dostane päťmiliónový bonus a v každej z ďalších sezón sa jeho konto zväčší minimálne o 6,4 milióna dolárov.

debata chyba