Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gončar sa dohodol s Pittsburghom

Tridsaťjedenročný Rus Sergej Gončar sa počas prestupového obdobia stal prvou posilou tímu NHL Pittsburgh Penguins. Skúsený obranca podpísal päťročný kontrakt za 25 miliónov dolárov. Po draftovej jednotke Sidneyom Crosbym je Gončar druhým novým hráčom v drese tučniakov, ktorý by mal doviesť mužstvo na najvyššie priečky.

04.08.2005 14:54
debata

Gončar zaznamenal v 669 zápasoch NHL 148 gólov a 277 asistencií, v uplynulých šiestich sezónach bol najlepšie strieľajúcim bekom prestížnej profiligy. “Sergej mal niekoľko atraktívnych ponúk, ale z hľadiska perspektívy je Pittsburgh najlepšou voľbou,“ povedal hráčov agent J. P. Barry.

Minnesota si udržala Fernandeza a Chouinarda

Kým iné kluby NHL podpisujú zmluvy s voľnými hokejistami, Minnesota Wild uzavrela kontrakt s dvojicou svojich vlastných. Nové kontrakty s vedením divochov podpísali brankár Manny Fernandez a center Marc Chouinard. Obaja sa Wild upísali na jeden rok. Finačné podmienky ostali utajené. Brankár Fernandez hral v roku 2003 kľúčovú úlohu pri prekvapujúcom postupe Minnesoty do finále Západnej konferencie. V poslednom odohratom ročníku sa v bránke Wild striedal s Dwaynom Rolosonom. Chouinard hrával počas lockoutu v nórskom tíme Frisk-Asker IF. V NHL odohral za Anaheim a Minnesotu 204 zápasov, v ktorých strelil 21 gólov a na 23 asistoval.

Turgeon a Brisebois sa upísali Coloradu

Tím NHL Colorado Avalanche podpísal nové kontrakty s obrancom Patricom Briseboisom a stredným útočníkom Pierrom Turgeonom. Brisebois mal podpísanú opciu s Montrealom, ktorý si ju neuplatnil a zo skúseného obrancu sa stal voľný hráč. Coloradu sa upísal na dva roky za 4,5 milióna dolárov. “Brisebois je vynikajúcou kombináciou dobre stavaného a technicky zdatného útočníka, ktorého sme hľadali,“ povedal generálny manažér a prezident Avalanche Pierre Lacroix. Tridsaťštyriročný obranca odohral v NHL 791 zápasov s bilanciou 79 gólov a 263 asistencií. Rovnako Turgeon sa upísal Coloradu na dva roky. Ani jedna zo strán finančné podmienky zmluvy nezverejnila. Tridsaťpäťročný veterán má na svojom konte 17 rokov v prestížnej profilige. V 1215 stretnutiach zaznamenal 455 gólov. “Turgeona som viedol niekoľko rokov v St. Louis. Ide o skvelého tvorcu hry, ktorý nám môže v určitých momentoch veľmi pomôcť,“ komentoval tréner lavín Joel Quenneville.

Kovaľov bude zarábať v Montreale 4,5 mil. USD ročne

Klub zámorskej NHL Montreal Canadiens sa dohodol s Rusom Alexejom Kovaľovom na predĺžení kontraktu o ďalšie štyri roky. Zmluva znie na 18 miliónov USD a skvelý ruský krídelník by mal v každej novej sezóne zarobiť 4,5 mil. USD. O neobmedzeného voľného hráča, ktorý získal v tomto roku v drese Ruska na majstrovstvách sveta bronz, bol záujem aj v iných kluboch. Najintenzívnejšie s ním rokoval Pittsburgh, ale 32-ročné pravé krídlo si napokon vybralo Montreal. Kovaľov strávil uplynulú sezónu v ruskej Kazani a v NHL má za sebou aj dlhoročné pôsobenie v kluboch New York Rangers a Pittsburgh Penguins.

Montreal sa dohodol na zmluve aj s obrancom Mathieuom Dandenaultom, ktorý súhlasil so zmluvou rovnako na štyri roky vo výške 6,9 milióna dolárov. “Získali sme oboch vyhliadnutých voľných hráčov, čím by sa mala naša aktivita na prestupovom trhu v súčasnosti skončiť,“ povedal generálny manažér Montrealu Bob Gainey. Kovaľov boj jedným z najatraktív­nejších útočníkov na trhu s voľnými hráčmi. “Každý vie, ako fanúšikovia Montrealu reagovali pri každom mojom pobyte na ľade. Všetci veľmi chceli, aby som sa vrátil. V tíme Canadiens som bol veľmi spokojný, navyše nikdy nezabudnem na prijatie miestnymi ľuďmi. Počas celého lockoutu som veril, že sa vrátim do Montrealu,“ povedal Kovaľov.

Dandenault obliekal doposiaľ iba dres Detroitu, ale vždy túžil nastúpiť za Montreal. “Už ako dieťa som chcel hrať za Montreal. Veď som sa narodil v neďalekom Sherbrooku. Mohol som ostať v Detroite, ale ťahalo ma to do Kanady,“ dodal Dandenault.

Peca je novou posilou Edmontonu

Tím NHL Edmonton Oilers získal z New York Islanders útočníka Michaela Pecu, opačným smerom putuje Mike York a ostrovania k nemu dostali aj výber v drafte. Olejári sa po získaní popredného obrancu Chrisa Prongera zo St. Louis a trejde Brada Isbistera do Bostonu zúčastnili v priebehu niekoľkých dní tretej významnej výmeny. Dvojnásobný držiteľ ceny pre najlepšie brániaceho obrancu NHL Peca má v aktuálnom ročníku zmluvu na 3,99 milióna USD, kým York je v skupine obmedzených voľných hráčov. Peca zaznamenal v ročníku 2003/2004 v 76 stretnutiach v drese Islanders 11 gólov a 29 asistencií. „Chceli sme využiť možnosť získať hráča Michaelovho kalibru. Je to jeden z najlepšie brániacich hokejistov v NHL. Nebezpečný je však aj pred súperovou bránkou,“ povedal generálny manažér Oilers Kevin Lowe.

Modano sa dohodol s Dallasom

Po viacerých špekuláciách o transfere do iného klubu bude napokon hokejový útočník Mike Modano pokračovať v kariére v drese Dallas Stars. Tridsaťpäťročný center podpísal s klubom, kde začínal účinkovanie v NHL v sezóne 1989/90 ešte pod hlavičkou Minnesota North Stars, päťročnú zmluvu na 17,25 milióna dolárov. Klub sa v roku 1993 presťahoval do Dallasu a s ním putoval aj Modano. Ten dostane v prvých troch rokoch kontraktu po 4,25 milióna dolárov a vo štvrtom a piatom roku 2,25 milióna USD. Modano sa s vedením Stars dohodol na klauzule, ktorá zakazuje jeho možnú výmenu do iného mužstva NHL, preto je takmer isté, že v Dallase skončí svoju aktívnu činnosť. O skúseného útočníka prejavovali záujem aj tímy z Bostonu, Atlanty a Pittsburghu.

„Chcem skončiť svoju kariéru v Dallase, a preto som veľmi rád, že sme sa dohodli. Päťročný kontrakt je pre mňa dlhodobou istotou. Možno nie je tak lukratívny, ale je na päť rokov, čo bolo v mojom prípade dôležitejšie,“ povedal Modano. Jednotka draftu 1988 odohrala v NHL 1101 zápasov s bilanciou 458 gólov a 648 asistencií.

debata chyba