Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Demitra bol z ponuky Kings v šoku

Hviezdny slovenský hokejista Pavol Demitra prijal ponuku Los Angeles Kings na podpis trojročnej zmluvy s nadšením. "Urobili mi dobrú zmluvu, bol som príjemne šokovaný," povedal bývalý hráč St. Louis po podpise kontraktu s Kings na 13,5 milióna dolárov.

03.08.2005 13:30
debata

„Pri súčasných zlých podmienkach v NHL mi dokázali dať takúto dobrú zmluvu. To ma príjemne prekvapilo, až šokovalo,“ reagoval pre agentúru SITA Pavol Demitra a ďalej pokračoval: „Mal som vyhliadnuté štyri mužstvá a dúfal som, že to bude jeden z dvojice Colorado – Los Angeles. Celé to trvalo 56 hodín. Najprv išlo len o symbolické sumy, človek sa nad tým mohol len pousmiať. Včera okolo šiestej to však začalo byť zaujímavé. Jednotlivé mužstvá sa začali navzájom finančne prebíjať. V hre boli aj Edmonton, Toronto, Nashville a Carolina, ale tam som nemal záujem ísť. Menšie tímy sa pomaly vytrácali, keď prichádzali vyššie sumy. Nakoniec zostali v hre Toronto, Colorado a Los Angeles a králi už išli na istotu.“

V Los Angeles sa môže vytvoriť silná skupina hráčov zo Slovenska. Platnú zmluvu s kráľmi má obranca Ľubomír Višňovský. Vedenie Kings sa snaží udržať aj ďalšiu slovenskú hviezdu Žigmunda Pálffyho, ktorý je neobmedzeným voľným hráčom, a v tíme by mohol pôsobiť aj jeho dlhoročný spoluhráč z rôznych klubov aj reprezentácie Jozef Stümpel.

„Čím nás bude zo Slovenska viac, tým to bude lepšie,“ poznamenal Demitra. K sile súčasného kádra trénera Andyho Murraya dodal: „Ide o mladé mužstvo so štyrmi-piatimi veľmi skúsenými hráčmi. Obranu majú veľmi skúsenú, jednu z najlepších v NHL, čo je veľmi dôležité pre mužstvo. Tento rok bude veľmi zaujímavý a Stanley Cup môže vyhrať ktokoľvek. Dúfam, že aj L.A. zasiahne až do záverečných bojov.“

Dubnický rodák doteraz patril v NHL bluesmanom zo St. Louis. Na základe rozhodnutia vedenia klubu sa stal voľným hráčom. Po skončení ročníka 2003/04 manažment Blues neponúkol Demitrovi kvalifikačný kontrakt a stratil tak výhradné práva na 30-ročného útočníka, ktorý bol počas siedmich rokov v jeho drese štyrikrát najproduktívnejším hráčom. Teraz sa Demitra sťahuje z vnútrozemia štátu Missouri na minimálne tri roky na západ do slnečnej Kalifornie.

„Pre mňa a členov realizačného tímu je Pavol dôverne známym hokejistom. Ako tréner som proti nemu viedol svoje tímy veľa rokov nielen v NHL, ale aj na medzinárodnej scéne, kde je veľmi uznávaný. Bude to pre našu ofenzívu veľká posila a vzrastie aj sila našich presiloviek,“ povedal po oznámení Demitrovho príchodu do Los Angeles tréner Andy Murray.

Demitru pôvodne do NHL draftovala v roku 1993 až z 227. miesta v 9. kole Ottawa Senators. O tri roky neskôr 27. novembra ho senátori, po odohratí 49 stretnutí v ich drese, vymenili do St. Louis za Christera Olssona. V drese Blues naplno rozvinul svoj talent. V ročníkoch 1998/99, 2001/02 a 2002/03 strelil vždy viac ako 35 gólov, dvakrát prekonal hranicu 50 prihrávok (1998/99, 2002/03).

Sezóna 2002/03 bola pre Demitru bodovo najúspešnejšou v kariére, keď za 36 gólov a 57 prihrávok obsadil s 93 bodmi šieste miesto v kanadskom bodovaní súťaže. Rok predtým sa so 78 bodmi (35+43) delil o siedme miesto. Vo svojej poslednej sezóne v drese Blues (2003/04) mal bilanciu 23 gólov, 35 asistencií v 68 stretnutiach a skončil tretí v tímovej produktivite a druhý v počte presných zásahov.

Držiteľ Lady Byng Trophy 2000 hral v poslednom ročníku poznačenom lockoutom doma na Slovensku. V ST extralige obliekal dres Dukly Trenčín, odkiaľ odchádzal v roku 1993 do zámoria. S 82 bodmi (28+54) sa stal najproduktívnejším hráčom základnej časti celej súťaže. Demitra má za sebou aj zaujímavú reprezentačnú kariéru. Je držiteľom bronzovej medaily z MS 2003 vo Fínsku, ako aj semifinalista MS 2004 v Česku a štvrťfinalista tohtoročných MS v Rakúsku.

debata chyba