Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najhoršie MS za dve dekády. Babráci, smejú sa Rusi Fínom

Na svetovom šampionáte vo Fínsku sa hral skvelý hokej, ale naživo ho videlo málo divákov.

02.06.2022 10:46
Fínsko, trofej Foto: ,
Fíni s víťaznou trofejou po finálovom triumfe nad Kanadou.
debata (90)

Vyplýva to zo štatistík návštevnosti, ktoré na twitteri zverejnil šéf Aliancie európskych hokejových klubov a bývalý tlačový hovorca IIHF Szymon Szemberg.

Priemerná návštevnosť stretnutí v Helsinkách a Tampere bola 5577 divákov. Čo sa týka priemeru, ide o najnižšie číslo za posledných 20 rokov.

Pavol Regenda Čítajte viac Z hokejového rockera Regendu môže byť boháč. Legenda mu posiela odkaz

Spolu videlo zápasy na MS 2022 „len“ 347 628 divákov.

„Keď Fínsko organizovalo naposledy šampionát samostatne, do arén prišlo o 100-tisíc fanúšikov viac ako teraz. A to sa hralo menej zápasov,“ doplnil v zaujímavej analýze Szemberg.

Podľa rebríčka návštevnosti boli z diváckeho hľadiska najúspešnejšie MS 2015 v Prahe a Ostrave, kde prišlo na zápasy takmer trištvrte milióna ľudí.

Pozrite si porovnania šampionátov:

Organizátori tvrdia, že s podobnými číslami rátali. Išlo o prvý šampionát po pandémii a vstupenky sa aj preto začali predávať s oneskorením.

Návštevnosť ovplyvnila aj ruská vojenská agresia na Ukrajine. Na turnaji chýbalo Rusko, Bielorusko a najmä početné skupiny fanúšikov zbornej.

Zápasy v Helsinkách sa navyše hrali v menšej hale, keďže Hartwall Arénu vlastnia ruskí oligarchovia Gennadij Timčenko a Boris Rotenberg.

Fíni sa rozhodli, že nebudú podporovať zbohatlíkov verných Vladimirovi Putinovi a zápasy presunuli v rámci mesta do Helsinki Ice Hall s nižšou kapacitou.

Na nízkych číslach Fínov si zgustli predovšetkým ruské médiá.

"Rusi, známi svojimi veľkorysými dušami, nielen zapĺňajú štadióny až po okraj, ale tiež míňajú peniaze v obchodoch s fanúšikovskými predmetmi a iných shopoch.

Ruskí fanúšikovia chodia s taškami plných peňazí pre organizátorov. Určite urobia tržbu, najmä ak sa národný tím dostane do finále alebo do zápasu o bronz," píše v komentári ruský Sport Express.

Autori článku glosujú, že Fíni a IIHF si strelili do nohy.

"Neuspokojivé štatistiky turnaja potvrdzujú, že kategorickým suspendovaním našich hokejistov zo svetovej scény sa IIHF a Fíni, ktorí neskrývajú svoju antipatiu voči Rusom, strelili do nohy.

Absencia ruských hviezd ovplyvnila popularitu turnaja. Neutrpela len kvalita hry, ale bolo to aj ekonomický úder," reaguje Sport Express.

Hodnotenie slovenských hokejistov na MS 2022 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Patrik Rybár (2) - V dvoch zápasoch, v ktorých...
90 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Fínsko #diváci #MS 2022 v hokeji