Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Gáboríka nedorástla. Motorová myš sa aj tak usmieva

Volajú to cúvací hokej. Mužstvo nahodí puk do útočného pásma, vyčkáva na červenej a ustupuje pred súperom. Škaredo to vyzerá na papieri, ešte horšie na ľade.

31.05.2022 17:45
Granlund Foto:
Mikael Granlund s trofejou pre majstrov sveta.
debata

Lenže účel svätí prostriedky a Fíni takýmto spôsobom vyhrali nielen olympiádu, ale aj majstrovstvá sveta. Vo finále pretlačili húževnatú Kanadu 4:3 po predĺžení a krajina sa ponorila do osláv.

Severania uspeli defenzívnym štýlom, ale aj ten potrebuje útočnú silu. V rozhodujúcom súboji ju reprezentoval Mikael Granlund, ktorý ku dvom presným zásahom pridal aj asistenciu na zlatý gól.

Nenaplnené očakávania

Slovenským fanúšikom je dobre známy.

V semifinále MS 2011 v Bratislave strelil Rusom úžasný gól tzv. lakrosovým spôsobom. Obišiel bránku, puk si v jazde posunul na čepeľ a zavesil ho do pravého vinkla.

Gól Mikaela Granlunda na MS 2011

Odchovanec Kärpätu Oulu robil posledné kroky pred odchodom do NHL v Helsingin jäähalli, na rovnakom štadióne, kde Slováci počas uplynulých dvoch týždňov bojovali v základnej skupine MS.

Granlund mal ako 19-ročný v drese IFK Helsinki bilanciu 20 + 31 v 43 zápasoch a hlásil pripravenosť na odchod do najlepšej ligy sveta.

V drese Minnesoty ho pasovali do pozície nasledovníka Mariána Gáboríka, ale vysoké očakávania nikdy nenaplnil.

"Má to jednoduchý dôvod – Majo bol lepší hokejista. Na druhej strane, ťažko ich porovnávať, pretože Granlund je nižšej postavy a nemá také zrýchlenie ako Brambor.

Je veľmi šikovný, vo finále hral výborne, bez neho by Fíni ťažko uspeli. Ale Majove kvality nedosahuje," hodnotí bývalý útočník Branko Radivojevič, ktorý za Minnesotu nastúpil v profilige na 155 zápasov.

Ramsay MS 2022 hokej Čítajte viac Reakcia na Pospíšilov skrat? Takého Ramsayho som ešte nevidel

S Gáboríkom si zahral, s Granlundom už nie, keďže ten prišiel do klubu v roku 2012. Hoci útočník s prezývkou „fínska motorová myš“ má na konte viacero solídnych sezón, nikdy sa v profilige naplno nepresadil.

Platí to aj po prestupe do Nashvillu, s ktorým v tejto sezóne skončil už v 1. kole play off.

Všetko si vynahrádza v národnom tíme. Po nedeli je dvojnásobným majstrom sveta, v zbierke má aj striebro z MS a bronz z olympiády. Hrať za reprezentáciu je pre neho najviac.

„Teraz sme navyše vyhrali pred našimi fanúšikmi, čo je úžasné. Napĺňa ma pocit hrdosti a šťastia. Vytvorili sme partiu, na ktorú môže byť pyšné celé Fínsko,“ rozplýval sa so zlatou medailou na krku.

Fungujúci systém

Aj o elitnom krídelníkovi s ročným platom 5 miliónov dolárov platí, že by radšej útočil ako bránil. Predsa len, skórovanie má v krvi. V tíme Soumi však musí hrať podľa systému.

„Aj najväčšie hviezdy sa musia podriadiť taktike. Žiadny jednotlivec nie je dôležitejší ako tím. Fínskym systémom sa snažia hrať aj iné mužstvá, ale ak sa nájdu dvaja-traja hráči, ktorí ho nedodržiavajú, celé to padne. Dôležitá je disciplína, Fíni ju majú,“ vysvetľuje Radivojevič.

Branko Radivojevič. Foto: Tomáš Somr
Branko Radivojevič Branko Radivojevič.

Na upracovaný štýl sa však valí vlna kritiky, experti i fanúšikovia ho označujú za nudný. Boja sa už aj za riekou Morava, kde sa Česi zásluhou nového trénera Kariho Jalonena vydali fínskou cestou.

Výsledkom je bronz z Tampere, ale ozývajú sa hlasy, že už to nie je český hokej, ako býval.

Podľa Radivojeviča, ktorý aktuálne z pozície športového manažéra šéfuje Dukle Trenčín, sa nedá vyhovieť všetkým.

"Fíni majú systém, ktorý funguje. O dvadsať rokov sa nikto nebude pýtať, akým spôsobom vyhrali olympiádu a majstrovstvá sveta v priebehu troch mesiacov. Či cúvali alebo hrali ofenzívne…

Málo tímov zatiaľ našlo na ich hru recept. Ak dodržiavajú taktiku, sú veľmi ťažko zdolateľní," pokračuje strieborný medailista z MS 2012.

Slováci, zatiaľ, rovnaký štýl nepreferujú.

Áno, Ramsay dbá na disciplínu, ale cúvanie je mu cudzie. Hráčov nabáda k aktívnemu napádaniu, vysokému forčenkingu a neustálemu korčuľovaniu.

"To nám vyhovuje a nemali by ste to meniť. Ramsayho systém nám sedí. Tréner dáva šancu mladým chalanom, raz z toho môže byť úspech. Treba si uvedomiť, že sme malá hokejová krajina a preto je nemysliteľné, že hokejisti pravidelne budú nosiť medaily.

Ale ak títo chlapci získajú viac skúseností, cenný kov sa môže v budúcnosti podariť," prognózuje Radivojevič.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Videli sme na vlastné oči: Slafkovský je pripravený. Na veľký hokejový svet

Ak chcú jeho krajania siahať na medaily, musia zdolávať aj veľmoci ako Fínsko. Proti žiadnemu inému súperovi však nemajú takú neúspešnú bilanciu. Naposledy zdolali Suomi na veľkom turnaji na MS 2004.

Ďalšia šanca príde o rok a ak sa tak udeje, tak opäť v play off. Fíni sa predstavia na MS 2023 v domácej A-skupine v Tampere.

Slováci si rozložia stan v Rige a o postup do vyraďovačky zabojujú proti Kanade, USA, Švajčiarsku, Lotyšsku, Nórsku, Kazachstanu a Slovinsku.

Toto sú najslabšie draftované jednotky v histórii Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Alexandre Daigle, Ottawa Senators (1993)....
debata chyba
Viac na túto tému: #Branko Radivojevič #Marián Gáborík #Mikael Granlund #MS 2022 v hokeji