Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bez Rusov a Bielorusov budú aj MS 2023. Ikona hovorí o chrapúnstve IIHF

Ruskí a bieloruskí hokejisti sa nepredstavia ani na budúcoročných majstrovstvách sveta, ktoré sa od 12. do 28. mája 2023 uskutočnia v Tampere a Rige.

29.05.2022 10:01
Lotyšsko MS2021 Hokej A Slovensko Rusko Foto: ,
Ruskí hokejisti v súboji so Slovenskom na MS 2021.
debata (82)

Na výročnom kongrese Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) rozhodli delegáti o „zmrazení“ ich účasti na všetkých svetových šampionátoch.

Už vo februári IIHF nasledovala odporúčanie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a suspendovala obe krajiny až do odvolania, čím reagovala na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu. Tá sa uskutočnila aj z územia Bieloruska.

Vylúčenie sa týka ruských a bieloruských reprezentačných tímov vo všetkých vekových kategóriách a všetkých súťažiach pod hlavičkou IIHF.

Fínsko šport MS2022 Hokej šport A Slovensko Švajčiarsko Čítajte aj Bez Rusov, s dvomi gigantmi. Proti komu nastúpia Slováci na MS 2023?

Okrem toho Petrohradu odobrali právo zorganizovať MS 2023. Na MS 2022 v Tampere a Helsinkách nahradili vylúčené krajiny Francúzsko a Rakúsko.

Teraz je isté, že Rusi a Bielorusi si nezahrajú na MS ani o rok. Na výročnom kongrese v Tampere delegáti schválili návrh Rady IIHF o zmrazení ich účasti.

„Od začiatku sme sa snažili adaptovať na vzniknutú situáciu. Čakali sme s predĺžením suspendácie tak dlho, ako to bolo možné, dúfali sme v zlepšenie situácie, no to sa nestalo. Momentálne sme nemohli nič iné urobiť,“ uviedol na tlačovej konferencii v Tampere prezident IIHF Luc Tardif.

Mojmír Božík Čítajte aj Keď som tam prišiel, Selänne učil v škôlke. Fíni nás obdivovali

Ten spomenul aj logistické ťažkosti vyplývajúce z vylúčenia oboch krajín, ktoré mali vplyv na zloženie turnajov MS a určenie zostupujúcich a postupujúcich tí­mov.

Návrat Ruska a Bieloruska na MS prinesie podľa neho rovnaké výzvy. V budúcnosti, keď IIHF odvolá suspendáciu, by sa mali obe krajiny vrátiť do elitnej kategórie MS.

Ruská a bieloruská hokejová federácia verdikt IIHF zhodne skritizovali.

„Nesúhlasíme s rozhodnutím o zmrazení účasti ruského národného mužstva na svetovom šampionáte v roku 2023. Neexistuje žiadny právny základ na takýto verdikt,“ citoval web insidethegames.biz zo stanoviska Ruskej hokejovej federácie.

Hokejisti s účasťou na MS, ZOH, MSJ v jednom roku Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
4. Alexej Žitnik (Ukrajina) - Niekdajší ruský...

Majorov: Nik sa nespráva ako IIHF

Bývalý legendárny útočník sovietskej zbornej a neskôr úspešný tréner Boris Majorov ešte pred potvrdením zákazu skritizoval IIHF aj za to, že z pôvodného dejiska MS 2023 Petrohradu presunú šampionát do Tampere a Rigy.

„Je to chrapúnstvo,“ povedal pre Match TV. Dvojnásobný olympijský víťaz naznačil, že zákaz bude do roka zrušený.

„IIHF dokazuje, že je úplne závislá od politických štruktúr Západu,“ dodal. Riadiaci orgán svetového hokeja podľa neho nevyjadruje svoje názory, no „prispôsobuje sa tomu, čo diktujú vládcovia západných krajín“.

„Ak sa situácia na Ukrajine zmení a svet začne žiť normálnym životom, diskvalifikáciu nám ihneď zrušia,“ mienil Majorov. Doplnil tiež, že žiadna iná športová federácia sa tak nespráva.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2023 v hokeji #ruskí hokejisti #bieloruskí hokejisti