Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Viedli, no potom dostali tvrdú lekciu. Česi o zlato nezabojujú

Hokejisti Kanady sa stali druhými finalistami MS vo Fínsku. V semifinálovom dueli zdolali Česko 6:1 a po roku si znovu zahrajú o zlato. Ich súperom v nedeľňajšom finále budú rovnako ako vlani Fíni, ktorí v semifinále zvíťazili nad USA 4:3.

28.05.2022 19:56 , aktualizované: 21:50
Fínsko MS2022 Hokej semifinále Kanada ČR Foto: ,
Kanadskí hokejisti sa tešia z gólu, v popredí sklamaný Matěj Blümel v drese Česka.
debata (12)

Česi viedli 1:0 presilovkovým gólom Davida Krejčího, Kanaďania však v závere prvej časti vyrovnali a ďalšia tretina už patrila im. V priebehu troch minút strelili tri góly, čím si vypracovali rozhodujúci náskok. V záverečnej časti si ho bez väčších problémov postrážili a pridali ďalšie dva góly.

Semifinále (Tampere):

Kanada – Česko 6:1 (1:1, 3:0, 2:0)
Góly: 20. Cozens (Dubois), 28. Lowry (Johnson, Chabot), 29. Johnson (Mercer), 31. Barzal (Cozens, Batherson), 44. Sillinger (Anderson), 53. Cozens (Batherson, Whitecloud) – 8. Krejčí (Červenka, Hronek). Rozhodovali: Heikkinen (Fín), Rekucki – Briganti (obaja USA), Sormunen (Fín.), vylúčení: 4:5 na 2 min., presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 9047 divákov.
Kanada: Driedger – Chabot, Graves, Severson, Sanheim, Holden, Whitecloud, Mayo – Batherson, Dubois, Cozens – Anderson, Barzal, Sillinger – Comtois, Lowry, Roy – Johnson, Gregor, Mercer – Geekie
Česko: Vejmelka – Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, Šimek, Sklenička, Jordán – Pastrňák, Krejčí, Červenka – Zohorna, Hertl, Blümel – Vrána, Kämpf, Smejkal – Stránský, Černoch, Flek – Špaček

Česi mali lepší vstup do zápasu, k čomu im pomohla aj štvorminútová presilovka po faule Whiteclouda na Pastrňáka. V jej druhej časti sa po prieniku do útočného pásma dostal k strele Krejčí a prestrelil Driedgera – 1:0.

Aj ďalšie minúty už počas hry piatich proti piatim patrili českému tímu. Ten mal v krátkom slede dve presilovky, najväčšiu šancu v nich mal Hronek, ale zblízka nedorazil puk do bránky.

Kanaďania sa ubránili, neinkasovali ani po úniku Hertla a 33 sekúnd pred koncom prvej tretiny vyrovnali. Česi nedostali puk von z pásma počas rozohrávky a zmätok okolo brankára Vejmelku zužitkoval Cozens – 1:1.

Kanada, Česko Čítajte viac Zápas Kanada - Česko sme sledovali ONLINE

Druhá tretina patrila Kanaďanom herne, gólovo a napokon rozhodla o ich víťazstve. Začali ju nepremenenou príležitosťou Comtoisa, ale prvou presilovkou v zápase nepohrdli. Česká obrana nechala priveľa priestoru Lowrymu, ktorý mal pred Vejmelkom čas na zakončenie – 2:1.

Český brankár vyrazil v 29. minúte strelu Mercera priamo pred Johnsona, ktorý do odkrytej bránky upravil na 3:1. O dve minúty fauloval Krejčí, v presilovke si Barzal počkal na moment, keď Dubois zakryl Vejmelkov výhľad a prestrelil ho – 4:1.

Kanaďania boli na koni a pre český tím bolo čoraz ťažšie prekvapiť ich. Do zápasu ho nevrátil v 37. minúte ani Vrána, ktorý neuspel v samostatnom úniku. V závere druhej časti si Kanaďania vypracovali viacero šancí, ale ďalší gól v nej nepridali.

Sami Vatanen Čítajte aj Kliatba Fínov sa skončila. Po obrate postúpili do finále

Podarilo sa im to v 44. minúte, keď Sillinger v brejku dvoch proti dvom zvolil strelu a trafil ideálne – 5:1. V 47. minúte bol Vrána v ďalšom samostatnom úniku, kanadský hráč ho fauloval, ale Pastrňák z trestného strieľania neprekonal Driedgera.

Česi sa ešte snažili niečo vymyslieť, ale sebaisto hrajúci Kanaďania im nič nedovolili a ich protiútoky hrozili ďalšími gólmi. V 53. minúte pridali šiesty gól, keď Cozensov bekhend spomedzi kruhov prekvapil Vejmelku – 6:1.

Česi reagovali trénerskou výzvou, v ktorej neuspeli, čím poskytli Kanade ďalšiu presilovku. Tú zámorský tím nevyužil a nezužitkoval ani šance Johnsona či Sillingera v závere zápasu.

Pierre-Luc Dubois, útočník Kanady: „Jediný dôvod, pre ktorý sme sem prišli, je finálový zápas. Prišli sme hrať o zlato a spraviť všetko pre to, aby sme ho vyhrali. Prvý krok sme spravili, teraz je pred nami druhý, ktorým je dokončiť našu prácu víťazstvom v poslednom zápase turnaja. Zaujíma nás iba zlato.“

Kari Jalonen, tréner Česka: „Pochopiteľne, som sklamaný. Mali sme šance, ale teraz je už zbytočné o nich hovoriť. Musíme rešpektovať výsledok a zagratulovať Kanade. Jej hráči hrali naozaj dobre. Od druhej tretiny dominovali a my sme na to nedokázali reagovať. Taký je hokejový život. Už niet nad čím špekulovať. Budeme sa pozerať dopredu. V nedeľu budeme hrať o bronz, musíme byť na to pripravení.“ (zdroje: IIHF, hokej.cz)

12 debata chyba
Viac na túto tému: #kanadskí hokejisti #Českí hokejisti #MS 2022 v hokeji