Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dvojmetrový kat Slovákov: Ten váš chlapec mi pripomína hviezdu NHL

Pred troma rokmi v Bratislave zdvihol ako kapitán fínskej reprezentácie nad hlavu trofej pre majstrov sveta. Teraz sa pripomenul Slovákom opäť, ale v inom svetle.

26.05.2022 22:59
Fínsko MS2022 Hokej Anttila Fínsko Slovensko Foto: ,
Marko Anttila (uprostred) strelil Slovákom dva góly.
debata

Nechýbalo veľa a vo štvrťfinále v Tampere sa mohlo zrodiť veľké prekvapenie. Slováci viedli nad domácim favoritom 2:0, ale Suomi duel otočili a triumfovali 4:2 .

Leví podiel mal na tom Marko Anttila.

Dvojmetrový veterán strelil kontaktný i vyrovnávajúci gól a naštartoval Fínov k obratu. V závere mohol streliť aj hetrik, ale v ideálnej pozícii ponúkol gól spoluhráčovi.

Prekvapili vás Slováci v niečom?

Vedeli sme, čo budú hrať a boli sme na to pripravení. Ale predviedli veľmi dobrý výkon a sťažili nám našu hru. Začali sme nervózne a súper to využil. Postupne sme sa však zlepšili a dokázali otočiť nepriaznivé skóre.

Tréner Craig Ramsay pri debate s Tomášom Tatarom a Jurajom Slafkovským. Čítajte viac Slafkovský o Ramsaym: Mať taký dom, neviem, či by som tu bol

Zavládla na fínskej striedačke panika, keď ste prehrávali 0:2?

To nie, ale priznávam, že sme znervózneli. Potom sme si medzi sebou povedali, že je to hokejový zápas, ktorý si máme užiť. Pomohli nám góly, potom sme hrali uvoľnenejšie.

Prispel k slabšiemu fínskemu začiatku aj tlak domáceho prostredia a vysoké očakávania od verejnosti?

Trochu áno. Na druhej strane, toto bol náš ôsmy duel na turnaji a nie je ľahké vo všetkých zápasov hrať bezchybne. Aktívni Slováci nás donútili k chybám, museli sme siahnuť na dno svojich síl. Otočiť vo štvrťfinále z 0:2 vyžaduje aj mentálnu silu. Som rád, že sme to zvládli.

Zožali ste najväčší potlesk publika už pri úvodnom predstavovaní, 11-tisíc ľudí oslavovalo vaše góly. Aký je to pocit byť miláčikom publika?

Teší ma to, podporu fanúšikov si vážim. Som rád, že sme im dopriali radosť z výhry a postup. Verím, že to dotiahneme do úspešného konca a v nedeľu budeme oslavovať titul.

Súboj Slovenska s Fínskom Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Adam Sýkora (uprostred) strieľa úvodný gól do...

Mohlo by byť niečo krajšie pre vás, ak by ste vyhrali titul majstra sveta vo svojom domovskom meste?

Určite by to bol jeden z vrcholov mojej kariéry. Tampere je pre mňa ako druhý domov, bývam neďaleko, 10 minút autom v menšom meste. Dnes tu bola moja rodina, aj manželka s dcérkou. Hrá sa mi tu dobre a som rád, že boli pri našom dôležitom víťazstve.

V závere ste mohli streliť svoj tretí gól do prázdnej bránky, ale namiesto toho ste prihrali kolegovi a ten skóroval. Nemáte rád hetriky?

(smiech) Mám, ale v zápase proti Čechom som v podobnej situácii minul bránku a tak som sa teraz rozhodol radšej prihrávať. Saku Mäenalanen je skvelý strelec, vedel som, že on namieri presne.

Juraj Slafkovský bol po zápase sklamaný zo svojho výkonu, ale celkovo mu turnaj vyšiel. Hrali ste proti nemu vo fínskej Liige, ako ho hodnotíte?

Ako veľmi dobrého hráča, ktorý má celú kariéru pred sebou. Ten chlapec je podobný typ ako Mikko Rantanen. Tiež prešiel mládežníckymi tímami v TPS Turku rovnako ako Slafkovský. Teraz patrí medzi najväčšie hviezdy NHL. Som presvedčený, že aj Slafkovský raz bude mať v NHL skvelú kariéru.

V piatok oslavujete 37. narodeniny. Jeden darček ste si už dali, pridáte ďalší aj v nedeľu?

Titul majstra sveta a zlatá medaila by veru potešili. Spolu s tímom urobíme všetko pre to, aby sa nám to podarilo.

VIDEO: Sasu Hovi, bývalý brankár Slovana Bratislava a v súčasnosti skaut Seattlu Kraken, hovorí o Jurajovi Slafkovskom

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Fínsko #Marko Anttila #MS 2022 v hokeji