Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Rozbehnutí Švajčiari narazili. Semifinálový program je známy

Hokejisti USA postúpili do semifinále MS vo Fínsku. Vo večernom štvrťfinále v Helsinkách zdolali Švajčiarsko 3:0 a po roku sa opäť predstavia medzi najlepšou štvoricou.

26.05.2022 22:03 , aktualizované: 22:19
Ben Meyers, Leonardo Genoni Foto: ,
Brankár Švajčiarska Leonardo Genoni po inkasovanom góle v zápase proti Američanom. V pozadí ich hráč Ben Meyers.
debata

V sobotňajšom semifinále sa Američania stretnú s Fínmi (13.20 SELČ), v druhom súboji proti sebe nastúpia hráči Kanady, ktorí ako jediní postúpili z helsinskej A-skupiny, a Česi (17.20 h).

Oba súboje sa hrajú v Nokia Aréne v Tampere. Časový harmonogram po štvrťfinálových zápasoch potvrdil direktoriát turnaja.

Semifinále, sobota 28. mája /Tampere/:

13.20 SELČ: Fínsko – USA
17.20 SELČ: Kanada – Česko

Američania otvorili skóre v presilovke, keď sa presadil Ben Meyers a v závere prvého dejstva pridal Adam Gaudette druhý presný zásah. Švajčiari v druhej časti zlepšili hru, vytvorili si šance, ale gól nedali. V 55. minúte rozhodol po prečíslení opäť Meyers.

Štvrťfinále (Helsinki):

Švajčiarsko – USA 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)
Góly: 12. Meyers (Bellows, Hughes), 17. Gaudette (Peeke), 55. Meyers (Kuhlman, Farrel). Rozhodovali: Ansons (Lot.), Ohlund (Švéd.) – Kröyer (Dán.), Van Oosten (Kan.), vylúčení: 1:2 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 3727 divákov.
Švajčiarsko: Genoni – Kukan, Siegenthaler, Fora, Moser, Glauser, Geisser, Egli – Riat, Hischier, Meier – Simion, Malgin, Suter – Ambühl, Corvi, Herzog – Thurkauf, Kurashev, Bertschy – Miranda
USA: Swayman – S. Jones, Megna, Peeke, Schmidt, Hughes – Boldy, Hartman, Galchenyuk – Gaudette, Tynan, Bellows – Kuhlman, Meyers, Farrell – Hayden, Lafferty, Watson – Lettieri

V úvode boli aktívnejší zámorskí hráči, ktorí niekoľkokrát preverili Genoniho, ale gólové šance si nevypracovali. Príliš im nešla ani prvá presilovka v zápase, no so šťastím sa im podarilo skórovať. Meyers sa chcel natlačiť pred bránku a puk sa odrazil o nohy Thürkaufa do siete – 0:1.

Švajčiari sa len ťažko presadzovali, nedarilo sa im prechádzať cez dobre pokryté stredné pásmo a za trinásť minút vystrelili na bránku len raz. V 14. minúte Peeke tvrdo dohral Corviho a ten vletel do mantinelu. Na ľade sa objavila aj krv, ale nevylučovalo sa. Švajčiari boli úplne mimo rytmu a v 17. minúte sa dopustili obrovskej chyby.

Egli si nedal pozor na rozbehnutého Gaudettea, poriadne ho neodstavil, navyše proti nemu vyštartoval Genoni, ale americký útočník v páde dokázal dotlačiť puk do siete – 0:2. Najväčšia švajčiarska akcia prišla chvíľu nato, no Meier to v prečíslení 2 na 1 zobral na seba a netrafil bránku.

Švajčiarsko, USA Čítajte viac Zápas Švajčiarsko - USA sme sledovali ONLINE

Švajčiari nastúpili do druhej časti oveľa lepšie a už po 25 sekundách trafil Meier žŕdku. Pokračovali v tlaku a vynútili si presilovku. Súpera zatlačili a Suter delovkou trafil len do helmy Swaymana. V závere početnej výhody si však nedali pozor na Boldyho, ktorý vybehol z trestnej lavice a rútil sa na bránku, no strelou z pravého kruhu Genoniho neprekonal.

Na dlhšie minúty tempo upadlo, Američania dobre napádali v strednom pásme a Švajčiari sa nedokázali predrať do šancí. Väčšia prišla na druhej strane až v 30. minúte, zámorskí hráči však zbrzdili rodiaci sa brejk 3 na 1 a nevýrazná strela Genonimu problémy nenarobila.

Fínsko MS2022 Hokej štvrťfinále Fínsko Slovensko Čítajte aj Nádeje zhasli. Slováci neudržali dvojgólové vedenie a na MS končia

V 33. minúte sa predral cez dvoch obrancov Malgin, ale už nemal čas na lepšie zakončenie a Swayman potom zneškodnil dorážku Meiera. Švajčiari si v závere dejstva zahrali druhú presilovku, ale brankára súpera príliš nepreverili. Oproti prvému dejstvu (4:12) však v druhom prestrieľali USA 17:6.

Američania si v 44. a 45. minúte vypracovali tri gólové šance, ale Genoni udržal svoj tím v zápase. Švajčiari točili v tretej tretine len tri formácie, od druhej nenastupoval siedmy obranca Egli. Nevedeli si však vypracovať väčší tlak, ich akcie boli veľmi ťažkopádne a chýbali moment prekvapenia či prieniková prihrávka.

Fínsko Hokej MS2022 1/4 Švédsko Kanada Čítajte aj Obrat, ktorý sa zapíše do histórie! Švédi viedli 3:0, no postupuje Kanada

Američania hrali s umom a v záverečnej desaťminútovke sa sústredili na defenzívu. Nikam sa neponáhľali, vyhadzovali puky a strážili si náskok. V 55. minúte sa im však po švajčiarskej chybe naskytla šanca na prečíslenie, Kuhlman prihral pred bránku Meyersovi a ten pridal tretí gól.

Švajčiari potom stiahli Genoniho a na necelých päť minút to skúsili v šiestich. Gól však už nedali a do prázdnej bránky neskórovali ani Američania, keď trafili konštrukciu.

debata chyba
Viac na túto tému: #americkí hokejisti #švajčiarski hokejisti #MS 2022 v hokeji