Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Nádeje zhasli. Slováci neudržali dvojgólové vedenie a na MS končia

Slovenskí hokejisti prehrali vo štvrtkovom štvrťfinálovom zápase MS s Fínskom 2:4. V Tampere viedli 2:0, domáci favorit však zápas otočil a postúpil medzi štvorku najlepších. Pre Slovákov sa turnaj skončil v rovnakej fáze ako vlani.

26.05.2022 21:32 , aktualizované: 22:14
Fínsko MS2022 Hokej štvrťfinále Fínsko Slovensko Foto: ,
Sklamaní slovenskí hokejisti po štvrťfinálovej prehre.
debata (24)

Slováci mali ideálny štart do zápasu, keď gólmi Adama Sýkoru a Pavla Regendu viedli v 16. minúte 2:0. Marko Anttila však gólmi v závere prvej a na začiatku druhej tretiny vyrovnal na 2:2.

Rozhodujúci gól strelil v 45. minúte Sakari Manninen. Štvrtý gól Fínov pridal v poslednej sekunde počas hry Slovákov bez brankára Saku Mäenalanen. Slováci neukončili už vyše 18 rokov trvajúcu sériu bez víťazstva nad Fínskom na vrcholných podujatiach.

Súboj Slovenska s Fínskom Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Adam Sýkora (uprostred) strieľa úvodný gól do...

Fíni sa v semifinále stretnú s USA, druhú semifinálovú dvojicu tvoria Kanada a Česko.

Štvrťfinále (Tampere):

Fínsko – Slovensko 4:2 (1:2, 1:0, 2:0)
Góly: 19. Anttila (Friman, Pokka), 24. Anttila, 45. Manninen (Sallinen, Lehtonen), 60. Mäenalanen (Anttila, Björninen) – 9. Sýkora (Lunter), 16. Regenda (Takáč, Ivan). Rozhodovali: Lawrence (Kan.), MacFarlane – Davis (USA), Yletyinen (Švéd.), vylúčení: 2:1 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, 11.341 divákov.
Fínsko: Olkinuora – Hietanen, Lehtonen, Seppalä, Heiskanen, Pokka, Friman, Ohtamaa, Lindell – Hartikainen, Manninen, Granlund – Sallinen, Filppula, Rajala – Armia, Lammikko, Pesonen – Anttila, Björninen, Mäenalanen
Slovensko: Húska – Čerešňák, Fehérváry, Nemec, Ivan, Grman, Rosandič, Gachulinec, Jánošík – Tatar, Krištof, Slafkovský – Regenda, Roman, Takáč – Lantoši, Tamáši, Liška – A. Sýkora, Kollár, Lunter

Slováci začali proti favoritovi nebojácne, korčuliarsky sa mu vyrovnali a herne mali navrch. V 6. minúte si po Granlundovom faule prvýkrát zahrali presilovku, Fíni v nej však súperovi nedovolili gólovú príležitosť a viackrát dostali hru z vlastného písma.

V 9. minúte išli Slováci do vedenia. V protiútoku štvrtej formácie vystrelil Lunter z pravého krídla a puk jemne tečoval nielen fínsky obranca, ale najmä Sýkora, ktorý prekonal Olkinuoru. Fíni sa do prvej vážnejšej šance dostali až v 12. minúte zásluhou Hartikainena, ale brankár Húska zmaril jeho strelu v skrumáži.

Fínsko, Slovensko Čítajte viac Zápas Fínsko - Slovensko sme sledovali ONLINE

Úspešný nebol ani Mäenalanen z ľavého krídla a v 16. minúte viedli Slováci 2:0. Takáč vystrelil spoza hráča, Regenda išiel za dorážkou, ktorou prekonal Olkinuoru. Slováci však dvojgólový náskok do druhej tretiny neudržali, keďže Frimanovu strelu stečoval do bránky Anttila.

Ten istý hráč sa v 24. minúte postaral o vyrovnanie. Fíni napádali Nemca v rozohrávke, ten poslal puk priamo na Anttilu, ktorý pohotovo prestrelil Húsku – 2:2.

Nasledovalo viacero ofenzívnych akcií na oboch stranách, avšak defenzívy pracovali pozorne a pomerne dlho nedovolili významnú gólovú príležitosť.

Oba tímy si dlho dávali pozor na fauly a hernú disciplínu. V 34. minúte bol vylúčený Fehérváry, Slováci však oslabenie zvládli. Gólom sa neskončila ani presilovka slovenského tímu po faule Heiskanena na Regendu. Druhú tretinu ukončila šanca Lammikka, ktorý zblízka nedostal puk za Húsku.

Vyrovnaný hokej priniesol aj úvod tretej časti. V 45. minúte strelili Fíni dôležitý tretí gól, keď slovenskí hráči prehrali viacero osobných súbojov a Manninen zblízka prekonal Húsku. Blízko k vyrovnaniu bol v 49. minúte Slafkovský, ktorý strelou spoza hráča trafil pravú žŕdku.

Peter Čerešňák Čítajte aj Čakanie sa predlžuje. Ohodnoťte výkony v rozlúčke so šampionátom

Slováci sa v snahe o vyrovnanie tlačili pred Olkinuoru, ale fínska defenzíva ich držala mimo výhodných streleckých pozícií. Domáci navyše hrozili protiútokmi a nedovolili Slovákom vytvoriť si tlak v závere zápasu. Počas hry slovenského tímu so šiestimi korčuliarmi Mäenalanen gólom do prázdnej bránky v poslednej sekunde uzavrel skóre.

Reakcie po zápase:

Pavol Regenda, útočník a strelec druhého gólu SR: „Ukázali sme, že vieme hrať hokej. Ale urobili sme pár chýba a na to Fíni čakali. Vedia z toho dať z gól a opäť to ukázali. Potrestali nás, ale my sme sa ich nezľakli. Získali sme si rešpekt, hrali sme vyrovnanú partiu.“

Adam Sýkora, útočník a strelec prvého gólu SR: „Fíni boli hrateľní, škoda toho konca. Ale myslím si, že sme zanechali dobrý dojem. Ja som sa chcel pred turnajom chytiť šance, myslím si, že sa mi to podarilo. Ale stále na sebe musím pracovať. Som rád, že som bol v tomto tíme, užil som si to. Pri góle som videl, že ide puk na bránku, snažil som sa to tečovať.“

Craig Ramsay v debate s Martinom Fehérvárym. Foto: TASR, Martin Baumann
Fínsko Slovensko Craig Ramsay Martin Fehérváry Craig Ramsay v debate s Martinom Fehérvárym.

Tomáš Tatar, útočník a kapitán SR: "Ja som hrdý na tento tím, jeho bojovnosť bola fantastická. Takéto zápasy rozhodujú skúsenosti. Na Fínoch je vidieť, že aj keď prehrávajú, tak stále hrajú to isté. Svojimi skúsenosťami si to skrátka nepustili.

Dokážu na súpera vytvoriť tlak a rozhodnúť. Ja chcem vyzdvihnúť každého jedného z našich hráčov za obetavosť. Neboli sme ďaleko od toho, aby sme urobili niečo výnimočné. Verím, že si to slovenský fanúšik užil."

Peter Čerešňák, obranca SR: "Bol to vyrovnaný zápas so smutným koncom pre nás. Nemyslím si, že sme boli horší. Išli sme do vedenia, žiaľ, oni to otočili. Potom sme sa snažili niečo vytvoriť, no nepadlo nám to tam. Chceli sme ísť ďalej.

Myslím si, že sme hrali dobre, no škoda výsledku. Každým zápasom sme sa zlepšovali. Nie každý duel nám vyšiel, ale ku koncu základnej časti a aj dnes sme hrali dobre. Bola tu mladá partia a čím sme boli dlhšie spolu, tým viac sme si rozumeli aj na ľade."

Fínsky hokejista Sakari Manninen (vpravo)... Foto: TASR, Martin Baumann
Fínsko Slovensko Fínsky hokejista Sakari Manninen (vpravo) strieľa víťazný gól.

Juraj Slafkovský, útočník SR: "Je to veľmi kvalitný súper. Myslím si, že to bola vyrovnaná partia. Fíni dobre korčuľovali, dali viac gólov. Taký je hokej. Vyleteli sme na nich, to sme chceli, ale dalo sa čakať, že Fíni nám to len tak nenechajú.

Čakali nás na červenej čiare, zle sa na to díva, ale je to účinné. Zatiaľ nikto nevymyslel nič lepšie. Ja som si so spoluhráčmi z útoku Tatarom a Krištofom užíval každú minútu. Som rád, že som mal v 18 rokoch takúto príležitosť."

(zdroj: RTVS a TASR)

Zopakovali minuloročné umiestnenie

Slováci obsadili na 85. MS rovnako ako vlani 8. miesto. Druhý rok za sebou sa prebojovali do štvrťfinále, no neuspeli v ňom. Vlani v Rige podľahli USA vysoko 1:6. Slováci predtým čakali na postup do štvrťfinále osem rokov.

Fíni sa v sobotňajšom semifinále stretnú s USA (13.20 SELČ), v druhom súboji proti sebe nastúpia hráči Kanady, ktorí ako jediní postúpili z helsinskej A-skupiny, a Česi (17.20 h).

Ben Meyers, Leonardo Genoni Čítajte aj Rozbehnutí Švajčiari narazili. Semifinálový program je známy

Oba súboje sa hrajú v Nokia Aréne v Tampere. Časový harmonogram po štvrťfinálových zápasoch potvrdil direktoriát turnaja.

Na piatom mieste sa umiestnilo Švajčiarsko, šieste je Švédsko, siedme Nemecko a ôsme Slovensko. Vlani boli zverenci trénera Craiga Ramsayho takisto ôsmi a na rovnakej pozícii skončili aj pri predchádzajúcej účasti vo štvrťfinále v Helsinkách 2013.

Poradie na 5. až 16. mieste na MS:

5. Švajčiarsko, 6. Švédsko, 7. Nemecko, 8. SLOVENSKO, 9. Dánsko, 10. Lotyšsko, 11. Rakúsko, 12. Francúzsko, 13. Nórsko, 14. Kazachstan, vypadli: 15. Taliansko, 16. Veľká Británia

Z A-skupiny I. divízie MS postúpili: Slovinsko, Maďarsko
IIHF z MS v Helsinkách vylúčila tímy Ruska a Bieloruska pre inváziu na Ukrajinu.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Ohodnoťte Slovákov po zápase s Fínmi

Hlasovalo 2267 ľudí.

regenda pavol

Pavol Regenda

Priemerný výsledok: 94,58 %.

Adam Sýkora

Adam Sýkora

Priemerný výsledok: 91,91 %.

slafkovsky juraj

Juraj Slafkovský

Priemerný výsledok: 91,68 %.

Martin Fehérváry

Martin Fehérváry

Priemerný výsledok: 91,66 %.

Adam Húska

Adam Húska

Priemerný výsledok: 89,67 %.

SR Fínsko MS2022 Hokej tréning BAX

Tomáš Tatar

Priemerný výsledok: 87,27 %.

Samuel Takáč

Samuel Takáč

Priemerný výsledok: 87,08 %.

Adam Liška

Adam Liška

Priemerný výsledok: 86,21 %.

Alex Tamáši

Alex Tamáši

Priemerný výsledok: 84,93 %.

Róbert Lantoši

Róbert Lantoši

Priemerný výsledok: 84,38 %.

Michal Krištof

Michal Krištof

Priemerný výsledok: 84,14 %.

Peter Čerešňák

Peter Čerešňák

Priemerný výsledok: 83,21 %.

Miloš Roman

Miloš Roman

Priemerný výsledok: 83,00 %.

Michal Ivan

Michal Ivan

Priemerný výsledok: 82,99 %.

Mário Lunter

Mário Lunter

Priemerný výsledok: 82,68 %.

Andrej Kollár

Andrej Kollár

Priemerný výsledok: 82,30 %.

Adam Jánošík

Adam Jánošík

Priemerný výsledok: 82,04 %.

Mislav Rosandič

Mislav Rosandič

Priemerný výsledok: 81,03 %.

Šimon Nemec

Šimon Nemec

Priemerný výsledok: 80,99 %.

Mário Grman

Mário Grman

Priemerný výsledok: 80,78 %.

Daniel Gachulinec

Daniel Gachulinec

Priemerný výsledok: 78,37 %.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #fínski hokejisti #MS 2022 v hokeji