Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Orbán vraj pri MS cúvol pred Putinom. Maďari píšu o možnom zvrate

Už tento piatok by sa malo rozhodnúť o organizátorovi budúcoročných MS v hokeji, ktorý nahradí pôvodné dejisko v Petrohrade.

26.05.2022 12:57
Maďarsko, fanúšik Foto:
Maďarský hokejový fanúšik.
debata (25)

S veľkou pravdepodobnosťou sa šampionát uskutoční vo fínskom Tampere a lotyšskej Rige.

Prednedávnom s nadšením ohlásili spoločnú kandidatúru Maďari a Slovinci, no tento týždeň prvá spomínaná strana od iniciatívy nečakane odstúpila.

Viceprezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) Petr Bříza pre iDnes.cz vysvetľoval dôvod tohto kroku.

Nokia Arena v Tampere môže hostiť zápasy MS v hokeji dva roky za sebou. Čítajte aj Trúfalá ambícia Fínov. Chcú zorganizovať MS aj na budúci rok

"Maďarská vláda neposkytla ich zväzu pôvodne prisľúbené finančné garancie. Pred dvoma dňami sa vrátil jeden z riaditeľov IIHF, ktorého sme poslali do Budapešti a Ľubľany, aby kongresu podal správu o pripravenosti organizátorov.

Do pondelka bolo z ich strany všetko potvrdené. Stiahnutie kandidatúry je teda veľmi prekvapujúci krok. Maďari doteraz vyjadrovali veľký záujem o organizáciu," povedal Bříza.

Podľa kanadského reportéra Gorda Millera z TSN za rozhodnutím maďarskej strany môže stáť politika.

Maďari sa údajne stiahli, pretože ani o rok na MS nebudú štartovať Rusi ani Bielorusi. A maďarský premiér Viktor Orbán má vrelý vzťah s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Bříza dohady o takomto pozadí odstúpenia Maďarov nekomentoval.

Maďarský premiér Viktor Orbán s ruským... Foto: SITA/AP, ZOLTÁN MÁTHÉ
Vladimir Putin, Viktor Orbán Maďarský premiér Viktor Orbán s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Snímka je z októbra 2019 v Budapešti.

Aj viaceré maďarské médiá správa o stiahnutej kandidatúre prekvapila.

"Je to záhadné, keďže Orbánov režim rád organizuje veľké medzinárodné športové podujatia, v Budapešti nikdy pretým nebol hokejový šampionát elitnej kategórie a maďarská reprezentácia je momentálne opäť silná, dostala sa do A-kategórie.

Okrem toho je aréna MVM Dome úplne novým a ideálnym miestom na organizáciu v Budapešti," napísal portál 444.hu.

Miller z TSN však z Helsínk informoval, že novozriadený piaty kabinet Viktora Orbána by bol ochotný na poslednú chvíľu poskytnúť chýbajúcu vládnu garanciu na zorganizovanie podujatia.

Hokejisti s účasťou na MS, ZOH, MSJ v jednom roku Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
4. Alexej Žitnik (Ukrajina) - Niekdajší ruský...

Stránka maďarského Nemzeti Sportu v článku s titulkom „Zvrat? Pri organizovaní MS sme sa chytili poslednej slamky“ citovala riaditeľa komunikácie Maďarského hokejového zväzu Ádáma Fodora.

Ten tvrdí, že riadiace orgány maďarského a slovinského hokeja spolupracujú na tom, aby sa posunul termín rozhodnutia o organizátorovi budúcoročných MS.

Fodor prezradil, že s novou vládou prebieha aktívna komunikácia. Zväz sa ju snaží ubezpečiť o pozitívach v prípade pridelenia MS Maďarom a Slovincom.

Michal Handzuš po strelení víťazného gólu do kanadskej bránky. Čítajte aj Najpamätnejšie štvrťfinále v Helsinkách? Jedno také hrali aj Slováci

„Nevzdávame sme sa toho, že budúci rok budeme mať majstrovstvá sveta, ale, žiaľ, naše šance po tomto všetkom nie sú príliš ružové,“ uviedol Fodor.

Očakáva sa, že IIHF v piatok potvrdí organizátora šampionátu v roku 2026 Švajčiarsko. Tam sa mali konať MS 2020, no pandémia koronavírusu znemožnila konanie turnaja v Lausanne a Zürichu.

Už dlhšie je známe, že v roku 2024 sa najlepší predstavia v českých mestách Praha a Ostrava, o rok neskôr sa MS uskutočnia v dánskom Herningu a švédskom Štokholme.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
25 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2023 v hokeji #maďarskí hokejisti