Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Legendárny Francis: Slafkovský je veľký talent, ale Jágr bol jedinečný

Spoločne vytvorili jednu z najlepších formácií v histórii hokeja. Útok Jaromír Jágr, Ron Francis, Mario Lemieux bol postrachom súperov a zdrojom zábavy pre fanúšikov.

27.05.2022 12:51
Francis hokej Foto:
Ron Francis je klubovou legendou Caroliny Hurricanes a v súčasnosti generálnym manažérom Seattlu Kraken.
debata

Legendárny Francis rozdával presné prihrávky a že mu to išlo výborne, dokazujú štatistiky.

S 1249 asistenciami je v historickom poradí profiligy na druhom mieste, lepší bol už len nenapodobiteľný Wayne Gretzky.

Bývalý elitný center momentálne pôsobí ako generálny manažér Seattlu Kraken v NHL a počas svetového šampionátu vo Fínsku sledoval v hľadisku aj mladých Slovákov.

„Juraj Slafkovský a Šimon Nemec sú prísľubom, ale veľmi zaujímavý je aj Adam Sýkora. Pre váš hokej je dobré, že vám rastú takéto talenty,“ vraví ikonický hráč, ktorý na budúci rok oslávi 60. narodeniny.

S akými záujmami ste prišli do Fínska?

Svetové šampionáty navštevujeme pravidelne. Sledujeme mladíkov, ktorých čaká draft, ale aj potenciálne posily pre náš klub z radov skúsenejších hokejistov. V hľadáčiku máme viacero hráčov, chceme ich vidieť v akcii.

Počas sezóny sledujete množstvo zápasov v profilige. Dokážu vás nadchnúť aj súboje na medzinárodnej úrovni?

Samozrejme. V minulosti som pôsobil aj pri kanadskej reprezentácii, mal som možnosť pozrieť si veľa zápasov na MS, juniorských šampionátoch či iných turnajoch. Cestu do hľadiska si nájde veľa fanúšikov z rôznych kútov sveta, vedia urobiť skvelú atmosféru.

Hokej na vysokej úrovni sa nehrá len v NHL. Medzinárodné zápasy sú iné ako v profilige, ale sú rovnako zábavné a viem si ich užiť.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Slafkovský? Záleží nám na kvalite, nie na krajine pôvodu

Pútajú vašu pozornosť aj hráči z menej vyspelých hokejových krajín ako napríklad Taliansko či Kazachstan?

Moja mama je Talianka, takže ich musím sledovať (úsmev). Ako som povedal, náš záber je širší. Kvalitní hokejisti pôsobia po celom svete, nielen v dresoch hokejových veľmocí.

Zaujali vás aj mladí Slováci?

Áno, máme ich poznačených. Slafkovský s Nemcom sú veľké nádeje, zaujímavý je aj Sýkora. Pre váš hokej je dobré, že vám rastú takéto talenty.

Viacerí tvrdia, že Slafkovský je pripravený na NHL už teraz. Súhlasíte?

Všetko je možné, ale NHL je najlepšia liga na svete. Pre každého hráča je náročné sa v nej presadiť, špeciálne, ak má len 18 rokov. Uvidíme, ako mu to pôjde.

VIDEO: Sasu Hovi, bývalý brankár Slovana Bratislava a v súčasnosti skaut Seattlu Kraken, hovorí o Jurajovi Slafkovskom

Video

V čom sú jeho prednosti a v čom by sa mal zlepšiť?

To vám nepoviem. Pred draftom sa o podobných veciach nahlas nekomunikuje. Naši skauti majú podrobný prehľad o všetkých hráčoch, ktorí sú pre nás zaujímaví. Preberáme si to interne, nie na verejnosti.

Jaromír Jágr povedal, že Slafkovský mu pripomína jeho samého v rovnakom veku. Vidíte aj vy určitú podobnosť?

Možno vo fyzických parametroch a kontrole puku. Ale Jágr bol len jeden, v mojich očiach zostane jedinečný.

Seattle si bude vyberať na júlovom drafte ako štvrtý v poradí. Už viete, či siahnete po brankárovi, obrancovi či útočníkovi?

Vyberieme najlepšieho hráča, ktorý bude k dispozícii. Na poste nám nezáleží, iba na kvalite. Prvé tri výbery majú iné kluby, sami sme zvedaví, kto nám zostane.

2. Juraj Slafkovský Čítajte viac Slafkovský? Na NHL má čas. Slováci budú Fínov trápiť

V koľkých zápasoch musíte vidieť hráča, aby ste spozorovali jeho talent?

Verím, že to dokážem za dve tretiny (úsmev). Vždy je lepšie, keď adepta môžete sledovať naživo. Počas dvoch rokov pandémie sme boli odkázaní predovšetkým na video.

Povie vám to o hráčovi veľa, ale so živým kontaktom sa to nedá porovnať. V hokejovom biznise sa pohybujem viac ako 40 rokov. Som presvedčený, že keď vidím dobrého hráča, rýchlo odhadnem jeho kvalitu.

Je náročnejšie stať sa dobrým hráčom alebo dobrým manažérom?

Obe pozície sú veľkou výzvou. Snažíte sa hrať čo najdlhšie, ale to sa nedá robiť večne. Také niečo dokáže asi len Jágr… Veľmi ma teší, že som mohol zostať pri hokeji, pri práci, ktorá ma napĺňa. Je to ťažká robota, náročná na čas, ale baví ma to.

Ako si spomínate na legendárnu spoluprácu s Lemieuxom a Jágrom?

Jágr prišiel do Pittsburghu ako 18-ročný mladík. Od začiatku potvrdzoval veľký talent. Dvakrát sme spolu vyhrali Stanleyho pohár, boli to skvelé časy.

Mario je legenda, jeden z najlepších hráčov histórie. Na spoločné pôsobenie s nimi dvoma mám len tie najlepšie spomienky. Stali sa z nás priatelia, naďalej zostávame v kontakte. Je skvelé vidieť, že Jaromír stále hrá.

Prekvapuje vás to?

Ani nie. Keď som oslavoval štyridsiatku, tak mi zavolal a robil som si zo mňa žarty, že ako je možné, že stále hrám. Musím sa mu ozvať a pripomenúť mu, že on už má 50 a stále korčuľuje.

Keď váš bývalý spoluhráč ešte hrá, nerobí to z vás mladíka?

(smiech) To nie. Jaromír je odo mňa o dosť mladší, napokon delí nás takmer desať rokov.

Ako veľmi sa zmenil hokej od vašich čias odhliadnuc od toho, že teraz už hráči musia nosiť helmy?

Aj ja som ju musel mať, nie som zase taký starý. Hra sa zrýchlila, dynamika dominuje nad fyzickým štýlom. Hokej napreduje, predovšetkým pre fanúšikov je to dobrá správa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Jaromír Jágr #Juraj Slafkovský #MS 2022 v hokeji #Ron Francis