Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ak vyhrajú Slováci, budem najmenej nešťastný Fín. Lepšie ako Švédi

Výzorom i dušou je to pravý Fín. Rozpráva však aj solídnou českoslovenčinou. Veď v Bratislave, vo Vsetíne, v Znojme či v Brne strávil dovedna deväť rokov. Sasu Hovi (39) si užíva hokejový šampionát doma v Tampere ako skaut i veľký fanúšik.

26.05.2022 13:30
Fínsko Hokej MS13 Fínsko Slovensko sasu hovi Foto: ,
Sasu Hovi.
debata

„Ale ak dnes vyhrajú Slováci, svet sa mi nezrúti. Lepšie, ako keby nás zdolali Švédi,“ smeje sa niekdajšia brankárska opora Slovana Bratislava.

Favorit je jasný. Aká je šanca, že Slovensko uspeje?

Všetko sa môže stať. Štvrťfinále je o jednom zápase a naposledy hrali Slováci naozaj výborne. Nemyslím si, že to budeme mať ľahké, vaši hráči ukázali, že vedia byť nebezpeční. Sme favorit, ale pokojne z toho môže byť vyrovnaný zápas. Dokonca to tak vidím.

Mohla u Fínov vzbudiť obavy výhra 7:1 nad Dánskom?

Dáni odohrali výborný zápas proti Kanade, keď im dali Slováci sedmičku, museli zahrať skvele. Každý tím prichádza na turnaj v nejakej forme a postupne ju graduje. Mám pocit, že Slováci sa za posledné dva týždne zlepšovali výraznejšie ako Fíni.

A majú Fíni vôbec čo zlepšovať? Veď v skupine boli v obrane neprekonateľní…

Samozrejme. No proti Čechom odohrali výborný zápas, myslím si, že to bolo aj podľa predstáv trénera. Očakávam, že podobné to bude aj proti Slovákom. Samozrejme, čo sa týka kvality, tá je predovšetkým na našej strane, ale ak si nedáme pozor, nemusí to dobre dopadnúť. Vaši hráči vedia potrápiť silných.

Video

Brankár Juho Olkinuora má na šampionáte neuveriteľnú úspešnosť zákrokov – okolo 99 percent. Budú sa vo štvrtok Fíni naňho spoliehať?

Na defenzívu ako celok. V našej mentalite je nielen hrať dopredu, ale predovšetkým dozadu. Čo sa týka obrany, Fíni majú na majstrovstvách sveta najlepší tím. Olkinuora má fantastickú formu, dať mu gól je veľmi ťažké. No ak chceme postúpiť, musíme nejaké aj streliť.

Kedysi ste boli jedno veľké Švédske kráľovstvo, ako je možné, že Fíni hrajú taký defenzívny a Švédi zasa kreatívny a ofenzívny hokej?

To je ťažká otázka, asi je to v našej mentalite. Vždy to takto bolo, aj keď som začínal medzi profíkmi. Tréneri opakovali, že do útoku môžeš, do obrany musíš. Defenzíva je na prvom mieste. Každý hráč vždy musel brániť. Nerozhodovalo, či je niekto hviezda, defenzíva bola povinnosť. Je to tak minimálne dvadsať až tridsať rokov.

Majú Fíni v povahe podceniť súpera?

Nemyslím si to. Napokon, Slováci proti Dánom dvihli varovný prst, Fíni o tom určite vedia. Nič nepodcenia. Po mentálnej stránke budú absolútne pripravení. Na výborného súpera i hokej. Čo možno hrá v prospech Slovenska, je enormný tlak.

Hráme doma v Tampere, v našej hokejovej kolíske, všetci tu očakávajú boj o medaily. Ak by však dal niekto zo Slovákov rýchly gól, nebodaj dva, potom môžu aj Fíni znervóznieť. To by bol poriadny stres. Úvodný gól bude veľmi dôležitý.

Slovensko Taliansko Čítajte viac PODCAST: Prehry s Fínskom? To je história, dnes je nový deň

Ako na vás zatiaľ pôsobia Slováci?

Prišli s mladými hráčmi, každý zápas pre nich veľa znamená. Zo dňa na deň sa zlepšujú a aj preto si myslím, že vo štvrťfinále podajú najlepší výkon na šampionáte.

Veľa sa hovorí o Jurajovi Slafkovskom, vnímate ho už ako lídra?

Pár rokov ho sledujem, poznám ho veľmi dobre. Urobil veľký progres, na olympiáde bol jedným z najlepších hokejistov na turnaji. Je to veľký talent, každý deň sa naučí niečo nové. Je lepší ako na začiatku sezóny, hoci už vtedy sme vedeli, čo dokáže. Vo Fínsku na mladých hráčov netlačíme, nikam sa neponáhľame, ale nakoniec sa to skončilo tak, že je platným hráčom v TPS Turku.

Koľko striedaní ste potrebovali, kým vám došlo, aký je to talent?

Veľa nie. Jeho zručnosti rýchlo udrú do očí, prečítať jeho hokejové myslenie trvá o niečo dlhšie. Možno pár zápasov. Juraj je robustný, najmä, keď ho porovnám s jeho rovesníkmi. V tomto smere je už pripravený na seniorský hokej.

Aj na NHL?

Ešte je skoro, je to veľký talent, ktorý má budúcnosť v NHL, ale nemá sa kam ponáhľať.

Bude preňho zápas proti Fínsku výnimočný?

Áno, niečo tu už odohral. Chce dokázať svoju veľkosť. Ale už len účasť vo štvrťfinále MS je veľmi motivujúca.

Video

Sledovali ste v Helsinkách aj niekoho iného?

Všetci vedia, že najviac zaujímavými sú Slafkovský s Nemcom, sú to naozaj – na svoj vek – výnimoční hráči. My sa však pripravujeme na draft, nebolo to iba o nich dvoch.

Samuel Buček pred pár dňami podpísal zmluvu so Seattlom, pre ktorý pracujete. Máte v tom prsty?

Nemôžem to komentovať, na to je náš generálny manažér Ron Francis. Na Slovensku som však bol, sledoval som predovšetkým mladých hráčov. Sem-tam niekoho odporučím. Ale bol som sa pozrieť aj na Sama. (smiech)

Ak by Slováci náhodou postúpili, budete najmenej sklamaný Fín, keďže máte k Slovensku pekný vzťah?

Niečo na tom bude, pre mňa to je v pohode duel. Ak vyhrajú Slováci, svet sa mi nezrúti – budem najmenej nešťastný Fín v krajine. (úsmev) Je to omnoho lepšie, ako by nás mali zdolať Švédi, to je azda to najhoršie.

SR Košice MS2019 Hokej A Slovensko Fínsko KEX Čítajte viac Slováci (zatiaľ) neurobili nič navyše. Čo tak pokaziť fínsku párty?

Kto si v nedeľu zahrá vo finále?

Zápas Fínsko – Česko by mohol byť zaujímavý. Je to môj tip.

Môžeme sa v Tampere tešiť na dobrú hokejovú atmosféru?

To si píšte, oproti Helsinkám to tu žije. Pred zápasom tu bude hluk, vo vzduchu samá fínska vlajka. Atmosféra bude skvelá, to vám viem sľúbiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #MS 2022 #Sasu Hovi #fínski hokejisti #Fínsko 2022