Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Skvelý výkon v správny čas! Slováci rozdrvili Dánov, sú vo štvrťfinále

Slovenskí hokejisti si na majstrovstvách sveta vo Fínsku zahrajú v play off. Posledný krok do štvrťfinále urobili vo svojom záverečnom zápase základnej A-skupiny s Dánskom, ktoré po suverénnom výkone rozdrvili 7:1.

24.05.2022 17:43
Tomáš Tatar Foto: ,
Tomáš Tatar oslavuje so spoluhráčmi gól v zápase s Dánskom.
debata (6)

Do štvrťfinále postúpili zo štvrtého miesta a stretnú sa s víťazom B-skupiny. Tým sa stali domáci Fíni, čeliť im Slováci budú vo štvrtok večer.

A-skupina (Helsinki):

Slovensko – Dánsko 7:1 (2:0, 3:0, 2:1)
Góly: 10. Tatar (Krištof), 20. Tatar (Krištof), 22. Regenda (Slafkovský, Nemec), 33. Rosandič (Lunter, Nemec), 39. Slafkovský (Krištof), 59. Nemec (Takáč), 60. Regenda (Nemec, Lantoši) – 48. Blichfeld (M. Lauridsen, Ehlers).
Rozhodovali: MacFarlane, Rekucki (obaja USA) – Sormunen (Fín.), van Oosten (Kan.), vylúčení: 4:4 na 2 min., navyše M. Lauridsen (Dán.) 10 min. OT za nešp. správanie, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 3084 divákov.
Slovensko: Húska – Čerešňák, Fehérváry, Nemec, Ivan, Grman, Rosandič, Gachulinec, Jánošík – Tatar, Krištof, Slafkovský – Regenda, Roman, Takáč – Lantoši, Tamáši, Liška – Sýkora, Kollár, Lunter
Dánsko: Dahm – M. Lauridsen, Lassen, Kristensen, Jensen Aabo, N. Jensen, Larsen, M. Jensen – Bau Hansen, Nielsen, Ehlers – Aagaard, Regin, Storm – Blichfeld, Wejse, Bjorkstrand – Asperup, Jakobsen, Poulsen

Tatarova paráda

Prvá tretina sa odohrávala podľa očakávaného scenára. Slováci od úvodu hýrili aktivitou, dobre korčuľovali a vytvárali si šance.

Dáni, ktorí mali v nohách náročný pondelkový duel s Kanadou, vychádzali zo zabezpečnej obrany a vyčkávali na chybu súpera.

Zápas Slovensko - Dánsko Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Tomáš Tatar oslavuje so spoluhráčmi gól v...

Skóre mohol otvoriť Tatar, ktorému adresoval milimetrovú prihrávku k ľavej žŕdke Slafkovský, ale pozorný Dahm včas zasiahol. Následne bol v akcii opäť Slafkovský, s ktorého strelou v skrumáži mal dánsky brankár problémy.

Aktivita prvého útoku priniesla úspech v 10. minúte. Krištof vyhral buly, bleskovo posunul puk dobre postavenému Tatarovi a kapitán Slovenska rýchlou strelou švihom prekonal Dahma – 1:0.

Slovákov gól nabudil a pokračovali v tlaku. Dánov k ničomu nepustili, v úvodnej štvrťhodine im nedovolili ani jednu strelu na bránku.

Nič na tom nezmenila ani presilovka severanov, keď na trestnej lavici sedel Gachulinec. Húska, ktorý dovtedy nemal ani jeden zásah, zlikvidoval nepríjemný pokus Wejseho.

Slovensko vs Dánsko Čítajte viac ONLINE: Slováci v zápase o všetko zničili Dánov

V závere úvodného dejstva opäť udrela Ramsayho elitná formácia. Dáni stratili puk v strednom pásme, získal ho Krištof a krížnou prihrávkou našiel Tatara.

Útočník New Jersey následne predviedol, prečo ešte nedávno patril medzi ofenzívnu elitu NHL. Efektne „vymiešal“ puk pred Dahmom a poslal svoj tím do dvojgólového vedenia.

Slafkovský medzi najproduktívnejšími

Ofenzívne predstavenie proti unavenému súperovi pokračovalo aj po prestávke. Tretí gól Slovenska pridal v presilovke Regenda, ktorý sa presadil v skrumáži a definitívne upokojil mužstvo.

Dáni ako najstarší tím na turnaji pôsobili odovzdane, fyzicky náročný duel proti Kanade im vzal veľa síl a zaostávali vo všetkých činnostiach.

V polovici zápasu prepálil Dahma Rosandič a severania vyzerali na uterák. Piaty gól pridal Slafkovský, pre ktorého to bol deviaty kanadský bod na turnaji, čím potvrdil pozíciu medzi najproduktívnejšími hráčmi.

Slovensko, gól Čítajte viac Smer Tampere. Ohodnoťte Slovákov po kanonáde

V tretej tretine sa už zápas len dohrával. Slováci pozorne bránili aj preto, aby dopriali čisté konto brankárovi Húskovi.

To sa napokon nepodarilo, keď v presilovke skóroval Blichfeld. Na jeho zásah odpovedal Nemec, ktorého gól ešte musel overiť videorozhodca, skóre uzavrel Regenda.

Slováci triumfovali presvedčivým rozdielom a nemuseli tak čakať na výsledok večerného duelu Kanada – Francúzsko, ktorý ich za určitej zhody okolností ešte mohol pripraviť o postup do play off.

Vo štvrťfinále MS si zahrajú druhý rok za sebou, vlani v Rige prehrali v boji o účasť v semifinále s Američanmi 1:6.

Craig Ramsay, tréner SR:
„Podali sme po dlhšom čase výborný výkon. Hrali sme agresívne a páčilo sa mi, že ako sme hrali v ofenzíve a ako sme držali puk. Tím potiahol Tomáš Tatar, strhol so sebou celé mužstvo. Bolo vidieť, že je to hráč z NHL. Ale musím pochváliť každého hráča, ktorý nastúpil do zápasu. A páčila sa mi aj naša disciplína.“

Juraj Slafkovský, autor gólu a asistencie v zápase:
„Som rád, že sme dokázali, že vieme dávať góly. Chceme každého súpera už od začiatku pritlačiť, dnes nám to vyšlo skvele. Tomáš Tatar vyburcoval celý tím a každý sa na neho chcel dotiahnuť. Stiahol nás so sebou a potom sme dali ďalšie góly.“

Miloš Roman, útočník SR:
„Podali sme zodpovedný výkon. Tomáš Tatar nás naštartoval, v druhej tretine sa Dáni po štvrtom góle položili. Hrali sme dobre celých 60 minút. Kontrolovali sme zápas, triumf je zaslúžený. Môžeme sa pozerať na to, čo bude ďalej.“

Šimon Nemec, obranca SR:
„Prežívame veľké emócie. Sme veľmi radi, že sme dnešný zápas takto zvládli. Rozhodlo nastavenie v našich hlavách. Nemali sme na výber, museli sme vyhrať. Išli sme do toho naplno. Dáni mali ťažší program, v nohách mali zápas s Kanadou. My sme na nich vybehli. Sme radi, že sme si postup vybojovali sami, hoci Kanada určite získa nejaké body s Francúzskom. Výsledok 7:1 je pekný a môžeme sa od neho odraziť.“

Michal Krištof, útočník SR:
„Zvládli sme to ako veľký a skúsený tím. Počas turnaja sme každý zápas boli lepší a lepší. Dnes sme hrali jeden za druhého. Dáni nám od začiatku nestíhali. Bolo vidieť, že majú za sebou ťažký zápas. Vedeli sme, že keď nahodíme puk do útočného pásma, tak ho vybojujeme a dokorčuľujeme my. Z toho sme aj dali nejaké góly. Najmä v pohybe sme boli lepší.“


Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Tomáš Tatar #Craig Ramsay #dánski hokejisti #MS 2022 v hokeji