Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Švajčiari potrebovali na Nemcov nájazdy. Vo štvrťfinále nastúpia proti USA

Švajčiarski hokejisti vyhrali A-skupinu MS vo Fínsku, keď v utorok zdolali Nemecko 4:3 po nájazdovom rozstrele.

24.05.2022 14:04
Švajčiarski hokejisti sa tešia z triumfu nad... Foto: ,
Švajčiarski hokejisti sa tešia z triumfu nad Nemeckom po nájazdoch.
debata

V „slovenskej“ skupine v záverečný deň základnej časti síce Švajčiari stratili až v siedmom zápase prvý a jediný bod.

No udržali sa na víťaznej vlne a vybojovali si právo zostať na štvrťfinále vo svojom doterajšom dejisku v Helsinkách. Podľa vývoja v B-skupine budú mať Švajčiari v tíme USA aj „papierovo“ najprijateľnejšieho súpera.

Vzhľadom na rozuzlovanie dlhej fázy turnaja bol tento zápas bitkou nielen o formálne víťazstvo v skupine.

Vopred bolo jasné, že štvrté miesto v tabuľke B-skupiny v Tampere bude patriť USA alebo menej pravdepodobne Lotyšsku. Naopak, druhé miesto v áčku pred večerným vyvrcholením negarantovalo, že súperom nebude domáce Fínsko.

Tento fakt trochu zahmlieval aj druhú métu nemeckého tímu, ktorý proti Švajčiarom bojoval minimálne o bod, potrebný na istotu druhej priečky.

Slovensko vs Dánsko Čítajte viac ONLINE: Slováci v zápase o všetko zničili Dánov

Tá štandardne zabezpečovala helsinské dejisko štvrťfinále, v prípade trojbodovej prehry Fínska vo večernom šlágri proti Čechom by však druhý tím z áčka musel cestovať za domácimi do Tampere.

A-skupina (Helsinki):
Nemecko – Švajčiarsko 3:4 po predĺžení a nájazdovom rozstrele (2:1, 0:2, 1:0 – 0:0, 0:1)
Góly: 12. Wissmann (Reichel), 16. Loibl (Seider, M. Müller), 48. Plachta (Wissmann) – 2. Ambühl (Corvi, Herzog), 22. Suter (Malgin, Kukan), 39. Malgin (Moser, Meier), rozhodujúci nájazd Hirschier. Rozhodovali: Öhlund (Švéd.), STANO (SR) – (V.Brit.), Špůr (ČR), Yletyinen (Švéd.), vylúčení: 1:4 na 2 min., presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 3862 divákov.
Nemecko: Grubauer – Seider, M. Müller, Holzer, J. Müller, Wissmann, Wagner, Gawanke – Plachta, Michaelis, Ehliz – Pföderl, Reichel, Noebels – Karachun, Loibl, Fischbuch – Kastner, Soramies – Schmölz
Švajčiarsko: Berra – Kukan, Siegenthaler, Fora, Moser, Egli, Geisser, Marti – Riat, Hischier, Meier – Simion, Malgin, Suter – Ambühl, Corvi, Herzog – Bertschy, Miranda, Kurashev – Thurkauf

Veterán a rekordér šampionátov Ambühl dostal v úvodnom tlaku Švajčiarov do vedenia parádnym príklepom a sedem minút to vyzeralo, že Nemci budú mať problém s ofenzívou.

Z ich neškodných štruktúr však vyčnievali výborný forčeking a práca s palicou, čo prinieslo ich prvú čistú šancu a onedlho aj presilovku.

Fínsko SR Hokej MS2022 A Taliansko Čítajte viac Tréneri potvrdili zostavu. Čo bude s Pospíšilom?

V nej hneď po buly Wissmann nemilosrdne napol sieť a druhý gól sa zrodil veľmi podobne na opačnej strane, keď v bránke skončila opäť po vhadzovaní strela obrancu s jemným tečom Loibla. Medzi oboma gólmi dominoval pevný systém Nemecka a súper sa nevedel dostať do tempa.

Zmenila to prestávka, po ktorej Švajčiari rozpútali peklo a Suter veľmi rýchlo vyrovnal. V prevahe pokračovali, Ambühl ich mohol v 33. minúte opäť dostať do vedenia. Šance mal aj nemecký tím, ale v závere druhej tretiny sa dopustil prvého faulu a protivník presilovku využil nekompromisnou petelicou kanoniera Malgina.

10 vecí, ktoré treba vedieť o reprezentácii Dánska Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Ide o suverénne najskúsenejší reprezentačný...

Aj tretie dejstvo odštartoval mierny favorit závarmi pred bránkou Grubauera, lenže do šancí sa príliš nedostávali a neskôr udrelo na druhej strane.

Plachta aj so šťastím prenikol medzi dvoch obrancov a nádherne vyrovnal. Potom Meier trafil druhýkrát v zápase žŕdku a jeho tím bol presvedčivejší v sérii nájazdov.


Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Švajčiarsko #MS v hokeji