Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Už nie sme fackovací panák, odkazuje Slovákom dánsky kapitán

Zápas o všetko. Víťaz postúpi do štvrťfinále, zdolaný sa môže pobaliť a odcestovať domov. Duel Slovensko - Dánsko (15.20) rozhodne o tom, kto obsadí v A-skupine MS štvrté miesto a prebojuje sa do play off.

24.05.2022 11:48
Peter Regin Foto:
Dánsky kapitán Peter Regin.
debata (1)

„Slováci vyzerajú na MS kvalitne, budú favoritmi. My však tiež pôjdeme za výhrou,“ burcuje dánsky kapitán Peter Regin.

Máte v Helsinkách silnejší tím ako nedávno v Pekingu?

Je porovnateľný. Niektorí hráči nám chýbajú, ale prišli zase noví. Niekoľko rokov hráme pod rovnakým trénerom, systém sa nemení, dobre sa navzájom poznáme. Čo ma trochu mrzí je, že nám vo Fínsku nefungujú presilovky. Zvykli sme v nich dávať viac gólov.

Možno si ich šetríte práve na Slovákov…

Dúfam, že áno. (úsmev) Pre oba tímy to bude kľúčové stretnutie, napokon, rozhodne sa v ňom o postupujúcom do play off. Slováci vyzerajú na MS kvalitne, budú favoritmi. My však tiež pôjdeme za výhrou.

V Kolíne 2010 ste pripravili Slovensku jednu z najpotupnejších prehier v histórii, po prvej tretine ste viedli 6:0. Spomínate si?

Samozrejme. Bol to pre nás špeciálny šampionát, na ktorom sme prvýkrát v histórii postúpili do štvrťfinále. Slováci hrali pred zápasom s nami večerný duel a to sa podpísalo na ich výkone.

V Helsinkách to však bude naopak, tentoraz vy budete mať v nohách zápas proti Kanade. Zopakuje sa história v opačnom garde?

Verím, že nie. Bude to náročné, ale chceme predviesť čo najlepší výkon v oboch zápasoch.

Boli ste prekvapený, keď ste Slovákom za tretinu strelili poltucet?

Pamätám si, ako sme prišli do šatne a vraveli si: čo sa to deje? Mali sme v pamäti zápas zo šampionátu v roku 2004, vtedy sme z Ostravy odišli s debaklom 0:8. Takže áno, bol to pre nás menší šok. Ale Slováci potom vyrovnali hru a ďalšie góly už nepadli. Zápas zostane v mojej pamäti ako jeden z najvydarenejších v reprezentačnej kariére.

Fínsko šport MS2022 Hokej šport A Slovensko Švajčiarsko Čítajte viac Ľahšie už nebude. Toto sú dôvody, prečo by Slováci mali postúpiť

Slováci v uplynulých rokoch nastupovali proti Dánsku v pozícii favoritov. Máte pocit, že to už neplatí?

Možno už medzi tímami nie je až taký rozdiel, ale stále sme v súboji outsidermi. Celkovo sa situácia mení. Ešte nedávno platilo, že o play off bojovalo najmä sedem-osem silných krajín a ostatné mužstvá boli viac-menej bez šance. Už to tak nie je.

Nemci, my a ďalšie mužstvá sa približujú k špičke. Rodí sa čoraz viac výsledkov, ktoré by boli pred niekoľkými rokmi veľkým prekvapením. Nám sa podarilo zdolať už takmer každú hokejovú veľmoc, pravda, s výnimkou Ruska. Keď zapadnú do seba všetky detaily, každý môže zdolať každého. Čo je dobre, pretože šancu uspieť majú aj menej vyspelé hokejové krajiny.

Viacerí Slováci po náročnej sezóne uprednostnili oddych. Vy ste nechceli ísť radšej na dovolenku?

V Dánsku nemáme toľko kvalitných hokejistov a preto každý z nás, ak je zdravý, „musí“ prísť. Ale neberieme to tak, že nás niekto tlačí. Radi reprezentujeme. Každý rok sa zíde dobrá partia, dlhšie sa medzi sebou poznáme a vieme si šampionáty užiť. Aj po náročnej sezóne ako bola táto. Rovnako ako Slováci, aj my sme hrali v olympijskej kvalifikácii, potom v kluboch, následne na olympiáde a teraz na MS. Život hokejistu je niekedy náročný. (úsmev)

Kvízová otázka: Tušíte vôbec, na koľkom šampionáte hráte?

(začne počítať na prstoch) Myslím, že desiaty. Je to správne?

Áno.

Miestami sa už cítim ako skutočný veterán…

Švajčiar Andres Ambühl hrá na 18. MS. Trúfate si na jeho rekord?

Uf, to nie. Mám 36 rokov, možno ešte pár turnajov potiahnem, ale viac asi nie.

Fínsko SR Hokej MS2022 A Taliansko Čítajte viac Tréneri potvrdili zostavu. Čo bude s Pospíšilom?

Na 36 nevyzeráte…

Ďakujem za kompliment. Ale cítim sa tak. (smiech)

Medzi elitou ste debutovali v roku 2005. Ako sa odvtedy zmenil dánsky hokej?

V tých časoch to bolo pre nás predovšetkým o záchrane v A-kategórii. Väčšinou sme prehrávali a sústredili sa na posledný zápas, ktorý by nás udržal medzi elitou. Odvtedy sa zmenilo naše nastavenie i formát turnaja.

Hoci do play off sme sa prebojovali len dvakrát, skoro vždy sme blízko k tomu, aby sa nám to podarilo. Zároveň cítime rešpekt od súperov. Už nie sme pre nich len fackovacím panákom, dokážeme hrať vyrovnané partie aj so silnejšími tímami.

Môžete ako hokejová osobnosť dosiahnuť podobnú popularitu ako bratia Laudrupovci?

To nie, futbal je u nás suverénne najobľúbenejší šport. Veľkej popularite sa teší aj hádzaná. Hokej je stále menšinovým športom, nie v každom meste sú ľadové plochy. Ale v tých, v ktorých sú, je hokej obľúbený. Napríklad v Herningu, odkiaľ pochádzam. Sú však aj mestá, kde o hokeji nič nevedia.

Šesť sezón ste hrali za Jokerit Helsinki. Cítite sa tu ako doma?

Áno, vždy sa sem rád vraciam. Je to krásne mesto, skvelá lokalita pre život. Je pokojné, čisté, ľudia sú tu veľmi priateľskí. Všade sa dá pohodlne dostať električkou. Je smutné, čo sa teraz deje s Jokeritom (po ruskej invázii vystúpil z KHL a nasledujúcu sezónu nebude hrať v žiadnej súťaži, pozn. red.), ale verím, že klub prežije a opäť sa mu bude dariť. Je to ikona fínskeho hokeja, patrí na najvyššie pozície.

Ak by ste si mali vybrať obľúbeného hráča zo Slovenska, kto by to bol?

V sezóne 2013/2014 som hral za Chicago s Mariánom Hossom a Michalom Handzušom. Desať rokov predtým ma draftovala Ottawa, vtedy tam Hossa žiaril. Bol to neskutočný hráč, bol to môj idol. On je moja voľba.

Dánsko, hokej Čítajte viac Dáni dostali booster. Už pred zápasom hovoria o slovenských chybách

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #dánski hokejisti #Peter Regin #Fínsko 2022