Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ľahšie už nebude. Toto sú dôvody, prečo by Slováci mali postúpiť

Slovenských hokejistov čaká v utorok od 15.20 zápas o všetko. Akési predkolo play off. Všetko majú vo vlastných rukách. Toto sú dôvody, prečo si myslíme, že by to mali zvládnuť.

24.05.2022 10:06
Fínsko šport MS2022 Hokej šport A Slovensko... Foto: ,
Oslavujúci slovenskí hokejisti na MS v Helsinkách.
debata (5)

Jednoduchá skupina

Je to práve helsinská A-skupina so Slovákmi, ktorá je poznačená rozhodnutím diskvalifikovať Rusko a Bielorusko z tohtoročných MS.

Adepta na zlato na poslednú chvíľu nahradilo Francúzsko. Ak by to tak nebolo, dnes by sme sa už nerozprávali o šanciach na štvrťfinále, ale o ceste domov.

Slováci nemali a už zrejme ani nebudú mať takú jednoduchú cestu do štvrťfinále. Postačí im, aby zdolali jeden priemerný tím – Dánsko. Pri všetkej úcte, Francúzi, Kazachovia ani Taliani takými nie sú.

Unavený súper

Keď sme v pondelok večer sledovali dánskych hokejistov po triumfe nad Kanadou, bola to kŕčovitá radosť. Z únavy. Dáni posledných päť minút v zápase jazdili na „kyslíkový dlh“.

Necelých 18 hodín po tom vykorčuľujú na oddýchnutých Slovákov. Že je to veľká výhoda, uznal po pondelňajšom tréningu Adam Húska.

Tento rok Ramsaymu a spol. praje aj zápasový itinerár.

Fínsko SR Hokej MS2022 A Taliansko Čítajte viac Tréneri potvrdili zostavu. Čo bude s Pospíšilom?

Najmladší vs. najstarší

Pravdepodobnú únavu Dánov podčiarkuje ešte jeden fakt. Zatiaľ čo Slováci majú v Helsinkách v priemere najmladší tím, ktorý – pravdepodobne – oveľa rýchlejšie regeneruje, Dáni priviezli presný opak.

Najstarší…

Veľké hviezdy, Frans Nielsen či Peter Regin, majú už to najlepšie za sebou. Tzv. "back to back games“, keď hrá mužstvo dva zápasy za dva dni, im vôbec voňať nebudú.

Navyše, ak sa slovenský tím môže niečím pochváliť, je to dravosť a neúnavné korčuľovanie. A keď ide o všetko, treba vytiahnuť svoje tromfy. Tieto by mohli na súpera platiť.

Individuálna kvalita

Osem hráčov z podpriemernej dánskej ligy, dvaja z rakúskych tímov, po jednom z Talianska či nižších švédskych alebo fínskych súťaží.

Dáni spolu síce tvoria solídny tím, ktorý dokáže potrápiť aj favoritov, ale talent, individuálna kvalita a trénerské skúsenosti sú na strane Slovákov.

Pripúšťame však, že tento faktor nemusí mať v stretnutí o všetko významnú rolu. Zápasy totiž vyhráva ale aj prehráva tím ako celok.

Dánsko, hokej Čítajte viac Dáni dostali booster. Už pred zápasom hovoria o slovenských chybách

Všetko vo vlastných rukách

S výnimkou vlaňajška, keď mužstvo postúpilo do štvrťfinále, je slovenský tím v pozícii, na ktorú akoby pomaly zabúdal.

Pred posledným zápasom v skupine má všetko vo vlastných rukách. Keď v Košiciach 2019 hral v poslednom skupinovom zápase proti Dánsku (2:1 na sn), už o nič nešlo. Štvrťfinále bolo pasé.

Tentoraz netreba žiadne kalkulačky, žiadne ťažké počty, ani spoliehanie sa na druhých. Matematika je v tomto prípade veľmi jednoduchá.

Vyhráš, ideš ďalej. Prehráš, končíš… A to aj napriek tomu, že Slováci s každým silnejším tímom na turnaji dosiaľ prehrali.

Keď nezdolajú Dánov, vo štvrťfinále nemajú čo robiť…

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #dánski hokejisti #MS 2022 v hokeji #Fínsko 2022