Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Komplikácia pre Ramsayho výber. Dáni šokovali Kanadu

Dánski hokejisti sa v pondelok na MS vo Fínsku postarali o veľké prekvapenie, keď v zápase "slovenskej" A-skupiny zvíťazili nad obhajcami titulu z Kanady 3:2. Dáni tak poskočili na tretie miesto tabuľky s 12 bodmi.

23.05.2022 18:01 , aktualizované: 23:25
Dánsko, hokej Foto: ,
Dánski hokejisti sa tešia z gólu proti Kanade.
debata (6)

V záverečnom skupinovom stretnutí nastúpia v utorok o 15.20 SELČ proti Slovensku, ktoré potrebuje na šancu na postup do štvrťfinále vyhrať za tri body.

V prípade, že Kanada nezaboduje vo svojom poslednom stretnutí s Francúzskom (utorok 19.20 h), môže o postupujúcich rozhodovať tabuľka troch dvanásťbodových tí­mov.

V takom prípade by rozhodoval počet bodov vo vzájomných zápasoch, lepšie skóre vo vzájomných zápasoch, strelené góly vo vzájomných zápasoch.

Ak by aj po tom boli tímy vyrovnané, rozhodovali by výsledky s najbližším lepšie postaveným tímom mimo tejto trojice a následne s najbližším najlepšie postaveným tímom. Posledným kritériom je postavenie tímov v rebríčku pred začiatkom turnaja.

Fínsko MS2022 Hokej A Slovensko spoločné fotenie Čítajte viac Postup alebo odchod. Tatar a spol. už nesmú zaváhať

Dáni sa dostali do dvojgólového vedenia už v prvej tretine, keď sa presadili Markus Lauridsen a Peter Regin. V druhom dejstve znížili Max Comtois, ale na dvojgólový rozdiel upravil v 53. minúte Mathias Bau Hansen. Kanada v záverečnom nápore dokázala už len upraviť na 2:3 po góle Ryana Gravesa.

A-skupina (Helsinki):

Kanada – Dánsko 2:3 (0:2, 1:0, 1:1)
Góly: 23. Comtois (Lowry), 57. Graves (Severson, Dubois) – 10. M. Laurdisen (Asperup, Poulsen), 15. Regin (Storm), 53. Bau Hansen (Ehlers, Storm). Rozhodovali: Šír (ČR), Štolc (Švaj.) – Beresford (V.Brit.), Yletyinen (Švéd.), vylúčení: 4:4 na 2 min, navyše: Comtois 5+DKZ za útok na hlavu a krk, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:1, 4005 divákov.
Kanada: Driedger – Graves, Chabot, Sanheim, Severson, Holden, Whitecloud, Mayo – Cozens, Dubois, Batherson – Anderson, Barzal, Johnson – Roy, Sillinger, Mercer – Lowry, O'Dell, Comtois – Geekie
Dánsko: Dahm – M. Lauridsen, Lassen, Kristensen, Jensen Aabo, Larsen, N. Jensen, M. Jensen – Bau Hansen, Nielsen, Ehlers – Storm, Regin, Scheel – Blichfeld, Bjorkstrand, Aagaard – Asperup, Jakobsen, Poulsen – Wejse

Favorizovaná Kanada si vypracovala prvú väčšiu možnosť už v 3. minúte, keď využil chybu M. Lauridsena Barzal, ale jeho strelu spoza hráča schoval Dahm do lapačky. Dáni sa však úvodného tlaku nezľakli a v prvom dejstve dokonale zaskočili súpera.

V 6. minúte Blichfeld v čistej šanci prestrelil, no v desiatej sa už jeho spoluhráči tešili z gólu. Rýchly protiútok založil dlhým krížnym pasom Poulsen, Asperup si na pravom krídle zasekol puk a prihral do druhej vlny M. Lauridsenovi, ktorý spomedzi kruhov rozvlnil sieť.

Kanada, Dánsko Čítajte aj Zápas Kanada - Dánsko sme sledovali ONLINE

O minútu mohlo byť už 2:0, ale Storm trafil len do žŕdky. Kanaďania mohli odpovedať, keď tlak ich elitnej formácie zastavil až faul M. Jensena. Namiesto toho však v presilovke sami inkasovali. Barzal stratil pri rozohrávke puk, Storm prihral Reginovi a ten trafil nad betón Driedgera – 0:2.

Kanada sa dočkala v 23. minúte, keď sa ihneď po buly oprel do puku Comtois a jeho delovka skončila v sieti. Ďalšie šance mali v presilovke Dubois a Anderson a Sanheim trafil v 27. minúte do žŕdky. Rozbehnutú Kanadu však zastavil zbytočný tvrdým zákrokom Comtois, ktorý dostal za úder do hlavy a krku 5+DKZ.

Fínsko šport MS2022 Hokej húska Slovensko Švajčiarsko Čítajte aj Okolnosti nám prajú, aj rozhodcovia. Už to len využiť

Dáni dlhú početnú výhodu nevyužili, nepresadili sa ani pri ďalšej, ale do poslednej tretiny išli s tesným náskokom. Ten mohli zmazať v 43. minúte Holden a v 48. Cozens, ale Dahma dvakrát zachránila bránková konštrukcia. V 52. minúte išiel na trestnú Chabot a Bau Hansen strelou medzi betóny zvýšil už na 3:1.

V 57. minúte zdramatizoval duel Graves a chvíľu na to mohol vyrovnať Anderson, ale Dánov opäť zachránila žŕdka. Kanada vyskúšala ešte hru bez brankára, no obetaví Dáni sa ubránili.

Nikolaj Ehlers, útočník Dánska: „Veľa ľudí neverilo, že to dokážeme. No my sme to zvládli a znamená to pre nás veľa. Vieme, čo dokážeme. V troch zápasoch v strede turnaja sme nevyužili naše šance, ale teraz hej. Musíme stále strieľať, tak dáte góly.“

Nicolas Roy, útočník Kanady: „Musíme uznať, že odohral dobrý zápas. Hrali dobre v obrane. Myslím si, že sme stále nenašli cestu, ako dávať góly, bojovať pred bránkou. Musíme sa preskupiť, pozrieť si video, zistiť, čo môžeme robiť lepšie a pripraviť sa. Turnaj sa ešte neskončil a my sa chceme zlepšiť.“ (Zdroj: IIHF)

Taliani sa lúčia

Hokejisti Talianska vypadli z elitnej kategórie. V pondelok v priamom súboji o udržanie sa podľahli Kazachom jasne 2:5 a obsadili posledné miesto A-skupine. Pre oba tímy to bol záverečný duel na šampionáte vo Fínsku.

Taliani postúpili do elitnej kategórie v roku 2018 spolu s Veľkou Britániou, keď obsadili druhé miesto na turnaji A-skupiny I. divízie MS v Budapešti.

Na MS 2019 v Bratislave a Košiciach skončili na 14. mieste, o rok neskôr sa šampionát nekonal pre pandémiu koronavírusu. Vlani v Rige obsadili posledné 8. miesto v základnej B-skupine, keď nezískali ani bod, ale z turnaja sa nevypadávalo.

Kazachovia skončili vlani ako nováčikovia na 10. mieste, čo je ich historický najlepší výsledok.

A-skupina (Helsinki):

Kazachstan – Taliansko 5:2 (2:1, 1:1, 2:0)
Góly: 12. Valk (Dietz, Starčenko), 16. Orechov (Michajlis, Rachmanov), 25. Asetov (Petuchov, Blacker), 44. Starčenko (Dietz, Blacker), 47. Michajlis (Orechov, Akolzin) – 15. McNally (Miglioranzi, Pietroniro), 26. D. Kostner (di Perna, Hannoun). Rozhodovali: Rekucki (USA), STANO (SR) – Sormunen (Fín.), Šír (ČR), vylúčení: 2:1 na 2 min, navyše: di Perna 5+DKZ za faul kolenom, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 1983 divákov.
Kazachstan: Šutov – Blacker, Orechov, Metalnikov, Dietz, Šalapov, Beketajev, Sam. Danijar – Akolzin, Sagadejev, Starčenko – Michajlis, Valk, Rachmanov – Paňukov, Ševčenko, Šestakov – Petuchov, Asetov, Gurkov – Saj. Danijar
Taliansko: Bernard (47. Fazio) – di Perna, Trivellato, Pietroniro, Miglioranzi, Gios, Glira, Spornberger – Petan, S. Kostner, Sanna – Frigo, Mantenuto, McNally – Frank, D. Kostner, Hannoun – Insam, Traversa, Deluca – Mantinger

V úvode zápasu boli aktívnejší Kazachovia, ktorí boli aj papieroví favoriti súboja o zotrvanie v elitnej kategórii.

Už v 2. minúte sa ocitol sám pred Bernardom Rachmanov, ale šancu nevyužil. Talianskemu brankárovi o štyri minúty pomohla žŕdka po strele Asetova. Na druhej strane netrafil odkrytú bránku Frank, ktorému skĺzol puk po hokejke.

Skóre sa zmenilo v 12. minúte, keď pri presilovke dotlačil puk do siete Valk. Aj Taliani využili svoju prvú početnú výhodu a päť minút pred koncom tretiny znížil tečom McNally. O minúte neskôr namieril z ľavého kruhu presne do šibenice Orechov a do prestávky išli na koni Kazachovia.

Matěj Blümel Čítajte viac Česi zdolali USA a sú vo štvrťfinále. Briti stratili náskok a lúčia sa s elitou

V 25. minúte svoj náskok zveľadili, do prázdnej bránky dotlačil puk Asetov – 3:1, ale Taliani strelili kontaktný gól za menej ako minútu, keď D. Kostner zasunul puk za Šutova, ktorý bol ďaleko z bránky. Aj v druhej tretine boli aktívnejší Kazachovia, ktorí si vypracovali ešte niekoľko šancí a Paňukov pri jednej z nich opečiatkoval žŕdku.

V závere dejstva prišiel tvrdý faul kolenom od di Pernu a taliansky obranca išiel predčasne pod sprchy. Kazachovia rozhodli duel v tretej tretine. V 44. minúte sa v závere dlhej presilovky presadil Starčenko a v 47. zvýšil na 5:2 Michajlis, ktorý vyhnal z bránky Bernarda.

Nahradil ho Fazio. Taliani to v závere vyskúšali bez brankára, ale duel už nezdramatizovali a po štyroch rokoch sa rozlúčili s A-kategóriou. Kazachovia ich prestrieľali 35:15.

Jesse Blacker, obranca Kazachstanu: „Limitovali naše šance a odohrali ťažký a tesný zápas. Nebolo to ľahké. My sme však využili naše šance, čo bolo rozhodujúce.“

Alex Petan, útočník Talianska: „Myslím si, že celkovo sme na turnaji odviedli dobrú robotu. Bojovali sme s olympijskými medailistami zo Slovenska a celý zápas sme boli v hre o body. Ak by sme dnes premenili viacero šancí, možno by sme získali tri body. Myslím si, že sme na turnaji spravili veľa dobrých vecí.“ (Zdroj: IIHF)


Standings provided by SofaScore LiveScore
6 debata chyba
Viac na túto tému: #kanadskí hokejisti #dánski hokejisti #talianski hokejisti #kazašskí hokejisti #MS 2022 v hokeji