Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Postup alebo odchod. Tatar a spol. už nesmú zaváhať

Tri... Dva... Jeden... Cvak! Najprv hrebeň, štipka gélu, pár nacvičených úsmevov pred zrkadlom, potom spoločná tímová fotografia a po nej tréning.

23.05.2022 14:25
Fínsko MS2022 Hokej A Slovensko spoločné fotenie Foto: ,
Slovenskí hokejisti a realizačný tím na MS vo Fínsku.
debata
Spoločné fotografovanie hokejistov v Helsinkách Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Juraj Slafkovský počas spoločného fotenia tímu...

To bolo v pondelok, v utorok čaká slovenských hokejistov deň D. Zápas, ktorý určí, či sa vrátia zo svetového šampionátu s hlavami zvesenými alebo vztýčenými.

Čaká ich Dánsko. V poslednom dueli základnej skupiny. Ak ho zvládnu, skončia štvrtí a postúpia do štvrťfinále. Keď prehrajú, v tichosti sa zbalia a poletia domov. Úspech a neúspech bude aj na týchto MS deliť tenká čiara. Možno jeden gól.

Nepríjemný súper

Hokejisti majú za sebou dva dni voľna, nedeľu strávili na slovenskom veľvyslanectve v Helsinkách, pondelok prípravou na utorkového súpera. Dáni? Tí to majú omnoho náročnejšie, lebo v pondelok o 19.20 vykorčuľujú na ľad. Proti Kanade.

„Okolnosti nám prajú,“ uznal po tréningu aj brankár Adam Húska. O tom, že dostane šancu, vie už teraz.

Fínsko šport MS2022 Hokej húska Slovensko Švajčiarsko Čítajte viac Okolnosti nám prajú, aj rozhodcovia. Už to len využiť

Napriek tomu Slovákov nečaká nič ľahké. Dánsky hokej sa za posledné dve dekády „vyšvihol“ a hoci sa jeho hráči na MS do play off prebojovali iba dvakrát, pravidelne oň bojujú.

Na súpiske majú niekoľko skúsených borcov, brankárom Dahmom počnúc, útočníkmi Nielsenom a Reginom končiac. Súčasťou mužstva je aj hviezdny Nikolaj Ehlers, krídelník Winnipegu Jets.

„Bude to ťažký zápas. Dáni chcú vyhrať a postúpiť, ale to chceme aj my. Uspeje ten, kto urobí menej chýb. Očakávam, že to bude vyrovnané,“ vraví gólman New Yorku Rangers, ktorý väčšinu sezóny strávil na farme.

Zrejme bude mať pravdu, lebo zápasy Slovenska s Dánskom sú spravidla veľmi dramatické. Ten minuloročný v Rige sa skončil 2:0, pred tromi rokmi v Košiciach zasa 2:1 po predĺžení. V oboch prípadoch boli úspešní Ramsay a spol.

Ale pozor, Dáni sa v Helsinkách prezentujú veľmi pozornou obranou. Dostali síce výprask od Švajčiarov (0:6), ale v posledných troch dueloch – proti Taliansku, Nemecku a Francúzsku – inkasovali iba dvakrát.

„Je to tak, videl som niekoľko ich zápasov, vzadu sú veľmi pozorní,“ zamyslel sa kapitán Tomáš Tatar.

„Na druhej strane naozaj cítim, že naše mužstvo je mladé, má veľa energie, korčuľuje a hrá aj fyzicky. Pre každého sme nepríjemným súperom. Budeme aj pre Dánov,“ doplnil.

Bez zmien

V pondelok prišiel na tímové fotografovanie posledný. Hoci si z neho spoluhráči robili žarty, že stál najdlhšie pred zrkadlom, pravdou je, že v kabíne je iba jedno a on bol na konci radu.

Kazachstan Slovensko Čítajte aj Čo by bolo keby: Slováci verili, že im Kanada pomôže

Aj preto, keď zvyšok mužstva už stál pripravený na „zvečnenie“, on len prichádzal na ľad a zožal pritom veľký potlesk.

Tatar vraví, že mužstvo je dobre naladené, že v nedeľu si výborne oddýchlo a teší sa na zápas. Sám dal na turnaji iba jeden gól a hoci sa mu strelecky nedarí, chce pomáhať inak.

„Predovšetkým ísť príkladom. Možno to ovplyvňuje aj moju hru, robím veci tak, aby sa mali chalani na čo pozerať. Keď sa bavíme o tom, ako by sme sa mali vracať, tak musím byť vzorom,“ podotkol.

Aréna v Tampere, kde by Slováci v prípade postupu hrali štvrťfinále, je jednou z najkrajších v Európe.

Fínsko MS2022 Hokej A Slovensko spoločné fotenie Čítajte aj Hokej je život, napísali k Slovákom v novom rebríčku sily. Dáni sú vyššie

„Chceme sa tam určite pozrieť. Je to hokej, stať sa môže všetko, ale pôjdeme za víťazstvom,“ sľubuje Tatar.

Mužstvo v utorok podľa všetkého nastúpi v rovnakom zložení ako naposledy proti Taliansku. Potvrdil to aj asistent trénera Ján Pardavý.

„Chceme hráčov upozorniť na dánske zakladanie útoku, napádanie a hru v obrannom pásme. Ako jediní v skupine hrajú osobnú obranu, na to sa musíme pripraviť,“ doplnil.

Kocky sú hodené. Slováci – zdá sa – pripravení. Kto v utorok vyhrá, postúpi.


Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #MS 2022 v hokeji