Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvýkrát nastúpil, keď nemal Slafkovský ani mesiac. Rekord Švajčiara

Pre Švajčiara Andersa Ambühla bol sobotný duel s Kanadou (6:3) už 120. stretnutím na majstrovstvách sveta. Viac v histórii svetových šampionátov nikto neodohral.

22.05.2022 09:00
Anders Ambühl pred zápasom s Kanadou. Foto: ,
Anders Ambühl pred rekordným zápasom s Kanadou.
debata

Po prvýkrát sa na ľade majstrovstiev sveta predstavil Ambühl presne 25. apríla 2004, keď jeho tím zvíťazil nad Švajčiarskom 6:0.

Pre zaujímavosť, v tom čase mal náš najproduktívnejší hráč tohtoročných MS Juraj Slafkovský ani nie mesiac.

V najbližšej budúcnosti sa tento rekord bude hokejistom prekonávať len veľmi ťažko. Pri Ambühlovi bolo pri jeho dosiahnutí dôležité aj to, že počas celej kariére pôsobí vo Švajčiarsku a štartuje už na 17. majstrovstvách sve­ta.

Pred zápasom s Kanadou sa dočkal špeciálnej video pocty a darov od prezidenta IIHF Luca Tardifa a šéfa Švajčiarskej hokejovej federácie Michaela Rindlisbachera.

Slovenskí hokejisti po 6 zápasoch MS v číslach Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Najväčší skokan: Samuel Takáč
- začal v 4....

„Bolo to dosť zvláštne," uviedol po stretnutí Ambühl. „Zvyčajne pred zápasmi nedostanete žiadnu poctu! Užil som si to. Bol to pre mňa naozaj výnimočný moment."

Podľa kapitána Švajčiarov Nica Hischiera išlo o špeciálny moment, ktorý ešte zvýraznilo aj víťazstvo nad obhajcami titulu majstrov sveta.

Adam Sýkora Čítajte viac Slovensku ťahá tŕň z päty chlapec, ktorý vlani hral v Leviciach

„Hral som s ním už na niekoľkých MS. Vždy bude legendou švajčiarskeho hokeja a teraz bude legendou IIHF. Pre neho aj celý tím je to výnimočné," uviedol Hischier.

Ambühl sa stal vzorom pre mnohých hokejistov v krajine helvétskeho kríža a mnohý z nich sa s ním teraz stretli v jednom tíme. „Bol pre mňa jedným z idolov. Som poctený tým, že s ním môžem hrať,“ povedal krídelník San Jose Sharks Timo Meier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji 2022 #Anders Ambühl