Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vyčerpaný, ale šťastný. Najťažší turnaj za 50 rokov, priznáva Ramsay

V mixzóne stáli vedľa seba. 17-ročný Adam Sýkora a 71-ročný Craig Ramsay. Vekový rozdiel viac ako polstoročie.

21.05.2022 23:58
Fínsko SR Hokej MS2022 A Taliansko Ramsay Foto: ,
Craig Ramsay na slovenskej striedačke počas zápasu s Talianskom.
debata (1)

Zatiaľ čo mladý útočník opisoval pocity po premiérovom góle na MS, trénerov Slovákov po výhre nad Talianskom 3:1 zdôrazňoval novinárom, že ľahké triumfy sa už na svetových šampionátoch nerodia.

Najmä v prípade, že máte na turnaji najmladšie mužstvo v histórii.

Hoci Slováci podobne ako v piatok proti Kazachstanu nepredviedli proti papierovo slabšiemu súperovi ofenzívnu kanonádu, vybojovali ďalšie tri cenné body.

Osud teraz držia vo vlastných rukách. Majú dva dni voľna a ak v utorok zdolajú Dánsko, postúpia do štvrťfinále MS – druhýkrát za posledných deväť rokov.

Ako ste videli duel s Talianskom?

Náročná bitka. Taliani hrali rýchlo, nestrácali puky. Chceli sme hrať jednoducho, ale súper nám kazil rozohrávku, dobre pracovali s hokejkami. Pomohol nám prvý gól, ktorý padol presne spôsobom, o akom sa rozprávame každý deň – strieľaj na bránku a udejú sa dobré veci.

Niekedy strela prekĺzne do siete, inokedy je z toho priestor na dorážku. Rovnakým spôsobom padol aj tretí, víťazný gól. Platí známe pravidlo – v jednoduchosti je krása.

Strelil ho Alex Tamáši, od ktorého sa góly nečakajú. Poteší trénera, keď skóruje hráč, ktorý to nemá v popise práce?

Končila sa naša presilovka, na ľade bol Kollárov útok. Stiahol som ho a poslal tam Tamášiho formáciu. Tamáši možno nie je rodený strelec, ale je to šikovný hráč s rýchlymi rukami. Vie skórovať, ale akoby na to nemyslí a uprednostní prihrávku. Gól si zaslúžil, celá striedačka mu ho dopriala.

Chlapec stojaci vedľa vás (Adam Sýkora, pozn.) to trafil parádne…

Súhlasím. Bola to skvelá akcia. Osemnásťročný Slafkovský prihral 17-ročnému Sýkorovi a bol z toho gól. Adam krásne trafil ľavý vinkel. Sme radi, že ho máme v tíme. Stále sa usmieva, hýri z neho entuziazmus a dobrá nálada. Aj preto máme v tíme mladých chalanov, aby šírili pozitívnu energiu.

Adam Sýkora (vľavo) sa teší so spoluhráčmi z prvého gólu v seniorskej reprezentácii. Čítajte viac Povinné tri body sú doma. Slováci si o štvrťfinále zahrajú s Dánskom

Do druhého útoku ste posunuli Samuela Takáča. Páčil sa vám jeho výkon?

„Samo je veľmi užitočný hráč. Dobre korčuľuje, má solídnu prihrávku a má nos na góly. Posledné roky som ho často sledoval, do tohto tímu zaslúžene patrí. Pokračuje v progrese, zároveň je príkladným profesionálom. Ak nehrá, akceptuje to. Ak ho pošlete na ľad, nechá tam všetko.“

Pre zahraničné médiá ste povedali, že tento turnaj je jeden z najnáročnejších vo vašej 50-ročnej kariére pri hokeji. Čím to je?

"Ak ste v NHL, dostanete tím na jednu či viac sezón. Väčšina hráčov zostane pokope, menia sa minimálne. Každý vie, čo má robiť. V reprezentácii pozbierate hráčov z rôznych kútov Európy a Severnej Ameriky. Vo veľa prípadoch ich musíte odnaučiť zlé návyky z klubov a vštepiť im spôsob, akým chceme hrať.

Často majú tendenciu všetci piati korčuľovať dozadu a ustupovať pred súperom. Ale to nie je náš štýl. My chceme napádať, forčekovať, odoberať súperovi puky. Je to kontinuálne náročná práca. Hráčom musíte veci pripomínať a dbať na to, aby ich robili dobre. Ale aj o tom je práca trénera.

Šiesty zápas za deväť dní, aj vy vyzeráte unavene. Tešíte sa na oddych?

Samozrejme. V nedeľu budeme mať deň bez tréningu, každému z nás to prospeje. Mojou výhodou je, že mám skvelých asistentov. Urobia všetku prácu, mne už len stačí prísť na tréning a vyzerať dobre (úsmev).

Dôležitý triumf. Slováci bojovali proti Talianom Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Slovenskí fanúšikovia prichádzajú na zápas...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Craig Ramsay #MS 2022 v hokeji