Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Povinné tri body sú doma. Slováci si o štvrťfinále zahrajú s Dánskom

Slovenská hokejová reprezentácia vyhrala v šiestom zápase na MS vo Fínsku nad Talianskom 3:1. Dosiahla tretie víťazstvo na šampionáte a v tabuľke sa bodovo dotiahla na štvrtých Dánov.

21.05.2022 21:37
Adam Sýkora (vľavo) sa teší so spoluhráčmi z... Foto: ,
Adam Sýkora (vľavo) sa teší so spoluhráčmi z prvého gólu na MS v hokeji.
debata (5)

Slovensko aj Dánsko má na konte po deväť bodov, no severania majú k dobru pondelkový (19.20 s) duel s obhajcami trofeje z Kanady.

Kľúčové momenty duelu Taliansko vs Slovensko.

Slováci boli proti Taliansku v úvode aktívnejší a v prvej tretine svoju prevahu vyjadrili dvoma gólmi z hokejok Michala Krištofa a mladíka Adama Sýkoru.

Adam Sýkora. Čítajte viac Zakončil ako mazák, oslavoval ako chlapec. Pozrite si radosť mladíka Sýkoru

Ten sa stal vo veku 17 rokov a 254 dní najmladším strelcom Slovenska na MS. Celkovo je najmladší strelec národného tímu Juraj Slafkovský, ktorý mu prihral a po góle priniesol aj na striedačku puk.

Vlani vo veku 17 rokov a 22 dní rozhodol o výhre v príprave nad Lotyšskom 1:0 pp. V druhej tretine gól nepadol. V tretej využili Taliani presilovku a duel zdramatizovali, no Alex Tamáši odpovedal taktiež v početnej výhode a upravil na 3:1.

Taliani sú s jedným bodom na predposlednom mieste tabuľky a v záverečnom zápase v pondelok o 15.20 h s Kazachstanom sa rozhodne o zostupujúcom z A-skupiny.

A-skupina (Helsinki):
Taliansko – Slovensko 1:3 (0:2, 0:0, 1:1)
Góly: 45. Trivellato (S. Kostner) – 11. Krištof (Tatar, Slafkovský), 20. Sýkora (Slafkovský, Tatar), 50. Tamáši (Ivan, Lantoši). Rozhodovali: Ansons (Lot.), Rohatsch (Nem.) – Constantineau (Fr.), Zunde (Lot.), vylúčení: 5:4 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 3442 divákov.
Taliansko: Bernard – di Perna, Trivellato, Pietroniro, Miglioranzi, Gios, Glira, Spornberger – Petan, S. Kostner, Sanna – Frigo, Mantenuto, McNally – Frank, D. Kostner, Hannoun – Insam, Traversa, Deluca – Mantinger
Slovensko: Húska – Čerešňák, Fehérváry, Nemec, Ivan, Grman, Jánošík, Gachulinec, Rosandič – Tatar, Krištof, Slafkovský – Regenda, Roman, Takáč – Lantoši, Tamáši, Liška – Sýkora, Kollár, Lunter

Po vlažnom úvode sa aktivita Slovenska zvýšila a v 11. minúte priniesla prvý gól. Bernard vyrazil Slafkovského strelu betónom, Tatar sa k dorážke nedostal, Krištof už áno a pripísal si prvý gól na šampionáte.

V 16. minúte Roman vysunul Takáča do nájazdu, ale jeho blafák medzi betóny neprešiel. Druhá lajna hýrila aktivitou a v 19. minúte mal ďalšiu šancu Takáč, no opäť prehral súboj s Bernardom a jeho následná dorážka mierila nad.

Slováci sa predsa dočkali druhého gólu ešte pred prestávkou. Slafkovský potiahol puk do pásma, prihral vľavo rozbehnutému Sýkorovi a sedemnásťročný mladík trafil do vinkla. Stal sa tak najmladším reprezentačným strelcom na MS v histórii.

Hokejisti Švajčiarska dali šesť gólov Kanade a sú lídrom A-skupiny. Čítajte viac Švajčiari prevýšili na MS obhajcov titulu. Dáni dosiahli tretí triumf

Ramsayho zverenci mali viac z hry a na Bernarda mierila jedna strela za druhou. Veľkú šancu mal po dobrej práci pri mantineli a krížnej prihrávke Sýkoru Kollár, ale nepodarilo sa mu vystreliť z prvej a taliansky brankár sa stihol presunúť.

Slováci sa snažili tvoriť, ale Taliani ich do vyložených šancí nepúšťali a sami sa dostávali do útočného pásma len sporadicky. V 36. minúte prišla ďalšia presilovka Ramsayho družiny.

Zvládli ju už lepšie a tretí gól mohol pridať po peknej akcii Liška, no Bernard si poradil. Neujal sa ani pokus Regendu a tak v druhej tretine gól nepadol.

Adam Sýkora. Čítajte viac Zakončil ako mazák, oslavoval ako chlapec. Pozrite si radosť mladíka Sýkoru

Slovákom nevyšla ani tretia presilovka v zápase, ktorá sa skončila už po 33 sekundách, keď zahákoval Slafkovský. Naopak, Taliani dokázali v dohrávanej početnej výhode znížiť zásluhou Trivellata – 1:2.

Ramsayho zverenci sa však rýchlo vrátili do dvojgólového vedenia. V 50. minúte im už konečne vyšla početná výhoda a Tamáši z dorážky upravil na 3:1.

David Pastrňák (vľavo) bol mužom zápasu proti Nórsku. Dva góly dal, na jeden prihral. Čítajte viac Fíni si upevnili pozíciu lídra. Čechov potiahol Pastrňák

Štvrtý gól mohol pridať v 55. minúte Takáč, ale opäť nevyspel na Bernarda. Ten išiel na striedačku už 2:28 min pred koncom a Taliani hrali so šiestimi hráčmi. Slováci si však záver bez problémov postrážili a pripísali si veľmi dôležité tri body.

hlasy po zápase /RTVS a TASR/:
Mário Grman, obranca SR: „Začali sme dobre, dali sme dva góly. V druhej tretine sme mali viac strieľať, veľmi sme držali puk. V tretej sme inkasovali, ale som rád že máme tri body a môžeme sa pokojne pripraviť na utorok.“
Tomáš Tatar, kapitán SR: „Super. Myslím si, že to bol jeden z našich najzodpovednejších výkonov na šampionáte. Nerobili sme žiadne hlúposti, za čo som pochválil chalanov. Taliani síce znížili na 1:2, ale zostali sme pokojní. Myslím si, že takto sme mohli hrať aj proti Kazachstanu. Nerobiť zbytočné chyby na modrej čiare. Treba dodržiavať systém a to je to, čo sa mladí chalani počas šampionátu učia. Sýkora bol perfektný, to je tá bojovnosť, korčuľovanie, obetavosť. To všetko je v tomto mladom tíme.“
Alex Tamáši, strelec tretieho gólu SR: „Dúfal som, že mi to tam padne. Už predtým som mal šance, teraz to tam prepadlo a som veľmi rád. Dôležité bolo hrať na puku, u nich v pásme, veľa korčuľovať a nepustiť ich k ničomu. Včera i dnes to boli náročné zápasy, treba si dobre oddýchnuť a pripraviť sa na Dánov.“
Adam Sýkora, strelec druhého gólu SR: „Bolo to vydreté víťazstvo, každý súper na tomto turnaji je už vyrovnaný. Pred treťou tretinou sme si povedali, že sa ich nemôžeme zľaknúť. Síce sme dostali gól, ale nezľakli sme sa a stále sme hrali našu hru. Užijem si gól, ale treba myslieť dopredu. Verím, že tu urobíme ešte nejaký dobrý výsledok.“

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #MS v hokeji 2022