Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Švajčiari prevýšili na MS obhajcov titulu. Dáni dosiahli tretí triumf

Hokejisti Švajčiarska vyhrali v zápase A-skupiny nad Kanadou 6:3. V prvom sobotnom stretnutí Dáni vyhrali nad Francúzskom 3:0.

21.05.2022 13:49 , aktualizované: 18:16
Hokejisti Švajčiarska dali šesť gólov Kanade a... Foto: ,
Hokejisti Švajčiarska dali šesť gólov Kanade a sú lídrom A-skupiny.
debata

V súboji Kanady so Švajčiarskom po skvelej prvej tretine, ktorá sa skončila 3:3, vyhrali „Helvéti“ ďalšie dve 1:0 a 2:0 a s plným počtom bodov po piatich stretnutiach sú na čele tabuľky. Pre zámorský tím to bola prvá prehra na turnaji.

Kľúčové momenty duelu Švajčiarsko vs Kanada.

Bol to už 120. zápase na MS elitnej kategórie pre dlhoročného švajčiarskeho reprezentanta Andresa Ambühla, ktorý tak vytvoril nový rekord šampionátu a osamostatnil sa na čele historických tabuliek.

Švajčiari sa stretnú v nedeľu o 19.20 h so susedmi z Francúzska, Kanada nastúpi po dni voľna v pondelok večer proti Dánsku.

A-skupina (Helsinki):
Kanada – Švajčiarsko 3:6 (3:3, 0:1, 0:2)
Góly: 12. Johnson (Barzal, Graves), 15. Lowry, 20. Batherson (Barzal) – 13. Fora (Meier, Kurashev), 16. Kukan (Hischier, Corvi), 20. Siegenthaler (Suter, Malgin), 27. Hischier (Kukan), 44. Suter (Malgin, Simion), 59. Meier. Rozhodovali: Heikkinen (Fín.), Ohlund (Švéd.) – Davis (USA), Špůr (ČR), vylúčení: 4:2 na 5 min, navyše: Meier 5 min za narazenie, presilovky: 0:2, oslabenia: 1:0, 5676 divákov.
Kanada: Thompson – Whitecloud, Chabot, Sanheim, Severson, Holden, Graves, Mayo – Cozens, Dubois, Roy – Anderson, Sillinger, Lowry – Batherson, Barzal, Johnson – Geekie, O'Dell, Comtois – Mercer
Švajčiarsko: Genoni – Kukan, Siegenthaler, Fora, Moser, Glauser, Geisser, Egli – Meier, Hischier, Kurashev – Simion, Malgin, Suter – Ambühl, Corvi, Herzog – Scherwey, Bertschy, Thürkauf

Šláger A-skupiny bol už od úvodných minút reklamou na hokej. Kanada hrala v úvode dlhú presilovku, ktorú nevyužila a krátko po nej inkasovala. Puk pretlačil cez Thompsona Hischier a hneď potom fauloval Dubois Meiera.

Kanadský tréner Julien si však vzal „challenge“ a rozhodcovia po vzhliadnutí videa gól neuznali pre bránenie v hre brankárovi. V 12. minúte unikol po ľavej strane Johnson, narazil si puk s Barzalom a spoza bránky ho poslal od nohy Genoniho do siete.

Samuel Takáč Čítajte viac Druhý útok má nového člena. Pozrite si zostavu na Taliansko

Už o minútu vyrovnal Fora. Potom sa pri oslabení presadil Lowry, ktorému síce pri nájazde ušiel puk, ale prešiel pomedzi betóny zaskočeného Genoniho. V 16. minúte sa po peknom sóle presadil strelou z uhla Kukan, v poslednej minúte išli do vedenia znova Kanaďania, no skvelú tretinu uzavrel deväť sekúnd pred jej koncom Siegenthaler – 3:3.

V druhom dejstve síce oba tímy pridali dôraz na defenzíve. V 25. minúte išiel na trestnú Anderson a Švajčiari využili druhú presilovku v zápase.

Presadil sa kapitán Hischier, ktorý namieril presne z ľavého kruhu. Na druhej strane zachránil Genoni po strele Sanheima z tesnej blízkosti.

David Pastrňák (vľavo) bol mužom zápasu proti Nórsku. Dva góly dal, na jeden prihral. Čítajte viac Fíni si upevnili pozíciu lídra. Čechov potiahol Pastrňák

Švajčiarski mali lepší vstup do tretieho dejstva, už v 23. minúte sa dostali do prečíslenia dvoch na jedného, no Meier trafil z pravej strany len betón Thompsona.

Nemuselo ho to ale príliš mrzieť, už o minútu neskôr sa totiž zopakovalo prečíslenie v podaní druhého útoku a Suter, tentokrát z ľavej strany, strelou zápästím prekonal brankára – 5:3.

Švajčiari hrali od 52. minúty v oslabení, ale opäť ukázali, že im táto herná činnosť na týchto MS nesmierne ide. Nielen, že Kanadu do ničoho nebezpečného nepustili, ale sami sa dostali do prečíslenia a Bertschy takmer pridal šiesty gól.

Dáni s čistým kontom

Hokejisti Dánska zvíťazili nad Francúzskom 3:0 v sobotnom zápase A-skupiny MS vo Fínsku. Po piatich vystúpeniach majú na konte 9 bodov a priebežne sú na 4. priečke zaručujúcej postup do štvrťfinále. Slovenský tím sa po víťazstve 3:1 nad Talianskom na Dánov bodovo dotiahol.

Zostrih zápasu Dánsko vs Francúzsko.

Dáni nastúpia na ďalší duel v pondelok o 19.20 SELČ proti Kanade. Francúzi, ktorí sú s 5 bodmi na priebežnom 6. mieste, budú hrať už v nedeľu od 19.20 so Švajčiarskom.

A-skupina (Helsinki):
Dánsko – Francúzsko 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Góly: 17. Regin (Storm, M. Lauridsen), 26. Blichfeld (M. Lauridsen, Ehlers), 59. Jakobsen (Storm). Rozhodcovia: Hansen (Nór.), Rekucki (USA) – Beresford (V. Brit.), Sormunen (Fín.), vylúčení: 3:5 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 3007 divákov.
Dánsko: Dahm – M. Lauridsen, Lassen, Jensen Aabo, Kristensen, Larsen, N. Jensen, M. Jensen – Ehlers, Nielsen, Bau Hansen – Storm, Regin, Scheel – Aagaard, Bjorkstrand, Blichfeld – Poulsen, Jakobsen, Asperup – Meyer
Francúzsko: Buysse – Gallet, Auvitu, Llorca, Chakiachvili, Thiry, Crinon, Bault – T. Bozon, Fleury, Treille – Bertrand, Claireaux, Perret – Texier, Boudon, Rech – Leclerc, Ritz, K. Bozon – Fabre


Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #hokej #Kanada #dánska hokejová reprezentácia #MS v hokeji 2022