Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boli sme na HJK. Nádejného hokejistu tu zlomili na futbal

Dánsko - Taliansko 1:1 v 2. tretine, v Helsingin jäähalli to vyzerá na slušnú drámu. Na jednej strane zápas o ktorý nie je žiadny záujem, jeho "bezvýznamnosť" však môže pri konečnom zúčtovaní nabrať na váhe. Z komparzistu hlavná postava.

22.05.2022 10:00
Casper Terho Foto:
Casper Terho má pred sebou veľkú budúcnosť.
debata

My sme však rozhodnutí. S hokejovými registračkami na krku vyrážame na futbal. Dvesto metrov od zimného štadióna je útulný futbalový stánok. Bolt aréna. Hrá sa ôsme kolo fínskej futbalovej ligy. Derby HJK Helsinki – Lahti.

Možno sa tomuto výberu čudujete, no čudovali sme sa aj my. Wifi zo zimáku funguje aj na tunajšej tribúne. Naozaj neuveriteľné.

Skvelé podmienky

Futbal a Fínsko, z prvého počutia slovný tandem, ktorý si akosi nerozumie. Spomeňme Jariho Litmanena, Samiho Hyypiäho, Teemu Pukkiho, Lukáša Hradeckého a je po nezrovnalosti.

„Lukáš Hradecký, ten je výborný. Nebojte, všetci vieme, že je zo Slovenska. Nie je však od nás, hrával za TPS Turrku,“ víta nás na štadióne Pekka Mäntylä, mediálny manažér klubu. Akoby si myslel, že sme tu kvôli brankárovi Bayeru Leverkusen. Nie je to pravda, prišli sme len-tak.

Na zápas…

Fínsko nie je na prvý pohľad futbalovou krajinou. Hokej, skoky na lyžiach, florbal, rely, či formula, to všetko ho zdobí viac. Ale vzťak k športu nie je len o úspechoch, zatiaľ čo v Bratislave mizne jedno futbalové ihrisko za druhým, v centre Helsínk to je o športovcoch, nie o developeroch. Umelá tráva, prírodná a tak dokola. Chlapci, dievčatá, malí, veľkí.

K futbalu sa tu naozaj nesprávajú macošsky. Azda len počasie, človek si uprostred mája predstavuje príjemných dvadsať a nie drsných desať.

Nie, nie, Messiho po miestnych ihriskách behať nenájdete. Žiadne dychberúce finesy, tika-taka, či revolučná filozofia totálneho futbalu. Je to upracované, miestami tvrdé. Keď zranený hráč zostane ležať na ploche, vedzte, že nesimuluje. Ani lopta sa nezakopáva do autu. Fínsky futbal je svojím spôsobom hokej. Pre tvrdých chlapov.

Tommaso Traversa Čítajte viac Z Turína do Prievidze. Slávna 38 žije v talianskom srdci

Polčas – 0:1. Druhé Helsinki prehrávajú s podpriemerným Lahti. Nikto však nepíska a my si spomenieme na slová Richarda Lintnera, ktorý tvrdí, že nálada v severskej kabíne je rovnaká, či sa vyhráva alebo prehráva. Aj nespokojnosť tu má svoju – škandinávsku – gráciu.

„Po zápase vám niekoho prinesiem na kus reči. Pokojne aj o hokeji,“ povie nám tajomne hovorca najslávnejšie klubu v krajine, Pekka Mäntylä. Pozeráme sa na zápasovú súpisku, v domácom drese v nej sú len traja Fíni a my dúfame, že to bude Jukka Raitala, skúsený 63-násobný reprezentant. Ale necháme sa prekvapiť…

Obojživelník

Do druhého polčasu Helsinčania doslova vletia, pár minút a z 0:1 je 2:1. Aj fanklub za ich bránkou ožíva, chorálom síce nerozumieme, ale svojou intonáciou sa náramne podobajú tým slovenským.

Domáci tím má domáceho trénera, Lahti vedie Turek. Ak sa domnievate, že prvý pokojne sedí a druhý neustále skáče a gestikuluje, nie sú to predsudky, je to realita.

Na trávniku sa medzitým dejú veľké veci, HJK stále vedie 2:1 a má prevahu. Ale bum… V 83. minúte chlapík s výzorom pravého vikinga vyrovnáva. Volá sa Teemu Penninkangas, ale jeho meno radšej nevyslovujte. Skupinka fanúšikov z Turku zbehne bližšie k hracej ploche, ale organizátorka vo veste to má pevne pod kontrolou. Bez násilia, stačí krátky dohovor.

V poriadku, nebudeme napínať, dve minúty pred koncom Helsinki predsa len strhnú víťazstvo na svoju stranu (3:2) a všetko je tak, ako má byť. „Museli sme vyhrať, vždy sa to od nás očakáva,“ odfukne si Mäntylä a zopakuje už raz povedané:

280725885 293163882901767 2765621872703962298 n Čítajte viac Pani učiteľka, zajtra ráno tu nebudem. Idem na Slafkovského

„HJK vyhrali posledné štyri tituly z piatich.“ Vzápätí vytiahne papierik so zostavou a ukazuje na číslo 19. „Je to náš veľký talent. Má iba osemnásť,“ zdôrazňuje.

Casper Terho je jedným z pár Fínov v základnej zostave HJK. Je ešte len tínedžer, ale reprezentuje už „dvadsaťjednotku“. Pozrieme sa jeden na druhého, ale mierne rozpaky Mäntylä rýchlo objasní.

„Cez druhý polčas som rozmýšľal. Casper má síce iba osemnásť, ale pred dvomi rokmi ešte netušil, či z neho bude futbalista alebo hokejista. Bol v oboch juniorských výberoch Fínska,“ šokuje nás.

Športový obojživelník? Ako legendárni Jozef Golonka či Vlastimil Bubník? A to dnes ešte existuje? Vo Fínsku áno a aby toho nebolo málo, Terho nie je hocijaký objživelník. On dokonca aj strieľa obomi nohami.

„V šestnástich som sa musel definitívne rozhodnúť. Loptu mám predsa len radšej ako puk,“ rozpovie svoj príbeh blonďavý mladík.

Nechce sa nám veriť, že „mladý Suomi“ obetoval fínsky šport športov. Krajina je predsa trojnásobným hokejovým majstrom sveta, žne úspech za úspechom, možno mohol byť slávny ako Teemu Selänne, ktorý vyrástol v neďalekej aréne, či súčasník Sebastian Aho – jeho veľký vzor. „Pravda, ale aj futbal sa u nás pomaly derie hore. I keď pomalými krokmi,“ prezradí.

Ako Ronaldo

Fínsko vlani zaznamenalo najväčší futbalový úspech v histórii. Prebojovalo sa na európsky šampionát. Dieru do sveta na ňom síce neurobilo, ale určite si spomeniete na moment, keď na ihrisku oživovali Dána Christiana Eriksena. Fíni ten zápas nakoniec vyhrali.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Casper Mikael Terho (@casperterho)

Terho je veľký domáci talent. Počas lanského ročníka vraj klub odmietal jednu ponuku za druhou, jeho čas na veľký prestup ešte len príde. Dúfa, že už za pár mesiacov. Sníva o Premier League a chcel by ísť v stopách slávneho krajana Hyypiäho, ktorý hral kedysi za Liverpool.

Keď sa ho pýtame na slovenských hokejistov, tápe. Predsa len, je mladý a to najlepšie z hokejového Slovenska je už niekoľko rokov v dôchodku. Keď sa však povie Marek Hamšík, zbystrí. „Ale ja chcem byť radšej ako Cristiano Ronaldo!“

Pomaly sa lúčime, blížia sa večerné zápasy šampionátu a Terho si ich nechce nechať ujsť. Pochopiteľne, už len v televízii. Futbal síce zvíťazil, ale hokejové DNA v ňom drieme aj naďalej…

Slovenskí hokejisti po 6 zápasoch MS v číslach Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Najväčší skokan: Samuel Takáč
- začal v 4....

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 v hokeji #Fínsko 2022 #HJK Helsinki #Casper Terho