Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Dráma do poslednej sekundy. Slováci vydreli druhé víťazstvo na MS

Slovenskí hokejisti zdolali v piatom vystúpení na MS Kazachstan 4:3. Víťazný gól dal z trestného strieľania Juraj Slafkovský.

20.05.2022 21:33
Kazachstan Slovensko Foto: ,
Radosť slovenských hokejistov po góle Martina Fehérváryho (vpravo).
debata (11)

Slovenská reprezentácia sa so šiestimi bodmi posunula v tabuľke priebežne na piate miesto. Skóre otvoril v 13. minúte Andrej Kollár, ktorý tak gólovo ozdobil svoj debut na MS.

Kazaši ešte v prvej tretine otočili skóre dvoma presnými zásahmi v presilovkách, keď potrestali dve vylúčenia Kristiána Pospíšila.

Kľúčové momenty zápasu Kazachstan vs Slovensko.

V druhom dejstve však Slováci zvýšili aktivitu a v priebehu piatich minút strelili tri góly. O obrat sa postarali v päťminútovej početnej výhode Martin Fehérváry a Adam Liška, na 4:2 zvýšil z trestného strieľania Juraj Slafkovský.

Kirill Paňukov v 44. min znížil na rozdiel jedného gólu, no Slováci si už víťazstvo udržali. Zverencov trénera Craiga Ramsayho čakajú v boji o štvrťfinále ešte dva skupinové zápasy. Najbližšie sa v sobotu o 19.20 SELČ stretnú s Talianskom

Juraj Slafkovský Čítajte viac Zronený Pospíšil, nekompromisný Slafkovský. Pozrite si boj s Kazachmi

A na záver „áčka“ narazia v utorok o 15.20 zrejme v kľúčovom dueli o postup proti Dánsku. To má rovnako šesť bodov, no odohralo o zápas menej. Kazachov, ktorí stále čakajú na prvý bod, čaká v nedeľu o 15.20 obhajca titulu a líder skupiny Kanada.

A-skupina (Helsinki):
Kazachstan – Slovensko 3:4 (2:1, 0:3, 1:0)
Góly: 16. Paňukov (Blacker, Orechov), 18. Ševčenko (Starčenko, Valk), 44. Paňukov (Orechov) – 13. Kollár (Takáč), 30. Fehérváry (Liška, Slafkovský), 34. Liška (Krištof, Húska), 35. Slafkovský (z tr. strieľania). Rozhodcovia: Hansen (Nór.), Šír (ČR) – Davis (USA), Zunde (Lot.), vylúčení: 0:3 na 2 min., navyše Akolzin (Kaz.) 5 min. za napadnutie, presilovky: 2:2, oslabenia: 0:0, zmeny: Minárik od 21. min namiesto Pospíšila.
Kazachstan: Šutov – Blacker, Orechov, Metalnikov, Dietz, Šalapov, Beketajev, Svedberg, Sam. Danijar – Akolzin, Sagadejev, Starčenko – Michajlis, Valk, Savickij – Paňukov, Ševčenko, Šestakov – Petuchov, Rachmanov, Gurkov – Asetov
Slovensko: Húska – Čerešňák, Fehérváry, Nemec, Ivan, Grman, Jánošík, Rosandič – Tatar, Krištof, Slafkovský – Regenda, Roman, Pospíšil – Lantoši, Tamáši, Liška – Sýkora, Kollár, Takáč

Slováci sa od úvodu pustili do súpera. V 4. minúte prvý útok zatlačil Kazachov a Fehérváry delovkou rozozvučal konštrukciu bránky Šutova. Videorozhodca potvrdil, že puk sa odrazil od spojnice von.

Slováci v 1. tretine dokázali zamknúť súpera v jeho obrannom pásme, Kazaši však dobre vykrývali predbránkový priestor a nepúšťali slovenských útočníkov k dorážkam.

Až v 13. min predviedol dobré napádanie štvrtý útok, po aktivite Sýkoru sa puku zmocnil Takáč, prihral pred bránku voľnému Kollárovi a ten okorenil svoj debut na MS gólom – 0:1.

Švajčiarsko Hokej čerešňák Čítajte viac Čerešňák pre IIHF: Niekedy mám pocit, že každý hrá sám za seba

Z vedenia sa tešili Slováci iba tri minúty, v kazašskej presilovke vyrovnal Paňukov, ktorý dorazil do siete strelu Blackera. Potom po druhýkrát putoval na trestnú lavicu Pospíšil a súper využil aj svoju druhú početnú výhodu, keď Húsku prekonal bekhendom Ševčenko – 2:1.

Od druhej časti nahradil Pospíšila v útoku Minárik. Slováci rozbehli tretinu svižne, aj so šancou Takáča, no v rozlete ich zabrzdilo vylúčenie Grmana.

Oslabenie však tentoraz ustáli a po ňom pokračovali v aktívnej hre, s častejšou streľbou na kazašskú bránku. V polovici stretnutia dostal Akolzin za napadnutie Minárika vyšší trest a Slováci hrali päťminútovú presilovku, ktorú dokonale využili.

René Fasel sa netajil obdivom k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Čítajte viac Šéfom hokeja bol 27 rokov. Kvôli Rusku nechcú Fasela na šampionáte

Najprv tečovanou strelou vyrovnal Fehérváry a potom Krištof vyslal do úniku Lišku, ktorý si položil Šutova a zasunul puk medzi betón a žŕdku – 2:3. Výborná päťminútovka pokračovala faulom Sagadejeva na prenikajúceho Slafkovského, po ktorom nariadili rozhodcovia trestné strieľanie. Slafkovský zvolil forhendovú kľučku a zvýšil už na 4:2.

Slováci tak vstúpili do tretej tretiny s dvojgólovým náskokom, ktorý však dlho nevydržal. V 44. minúte Orechov vystrelil od mantinelu a teč Paňukova zaskočil Húsku – 3:4.

Kazachom zachutilo, začali lepšie forčekovať a Húska musel byť v pozore. Dve minúty pred koncom nevyužil možnosť rozhodnúť Roman. Kazaši v závere odvolali brankára, no vyrovnať sa im už nepodarilo a Slováci tak mohli oslavovať druhé trojbodové víťazstvo na MS.

Hlasy po zápase /zdroj: RTVS a TASR/:
Andrej Podkonický, asistent trénera: „Bol to ťažký zápas. V prvej tretine sme hrali dobre až po tie fauly, ktoré sme urobili. Pri druhom góle sme urobili chybu pri napádaní, bohužiaľ, dostali sme z toho gól. Prišiel nám faul súpera, to nám veľmi pomohlo. Za stavu 1:2 boli chalani nervózni a bolo to na nich vidieť. Potom sme sa upokojili. Odmakali sme to až do konca a som rád, že sme dokázali zvíťaziť.“
Juraj Slafkovský, útočník a autor štvrtého gólu: „Určite nám spadol balvan zo srdca. Bol to zápas ako každý iný, potrebovali sme ho vyhrať. Pred stretnutím mnohí čakali, že to bude možno jednoduchý zápas, ale bol to ubojovaný výkon. Som hrdý za každého hráča, ktorý nastúpil. Niekedy sme viac pod stresom, no je to pochopiteľné, je nás tu plno mladých chlapcov, o to je cennejšie, že sme to udržali.“
Martin Fehérváry, obranca a autor druhého gólu: „Myslím si, že to bolo trochu utrápené. Musíme sa viac ukľudniť, zbytočne sme sa dostali do stresu. Máme mladé mužstvo, ten stres tam je, ale musíme hrať viac ako tím, súdržne, s väčšou pohodou. Po zápase so Švajčiarskom sme si dali míting, vedeli sme, čo musíme urobiť v presilovkách, že treba posielať viac pukov na bránku. Kazaši nás napádali, hrali nepríjemne. Musíme sa poučiť z chýb, hrať nabudúce jednoduchšie. Teraz treba dobre zregenerovať a pripraviť sa na Talianov.“
Andrej Kollár, debutant na MS a autor prvého gólu: „Po góle som sa veľmi tešil. Dôležité je vyhrať, to sa nám podarilo a sme radi za tri body. Bol to hore-dole hokej, prvé dva góly sme im darovali, boli to "sprosté“ vylúčenia. Chyby sa však stanú, spravili sme ich celkom dosť, súper nás za ne potrestal. Musíme sa ich vyvarovať, potom sa nám bude jednoduchšie hrať.„
Miloš Roman, útočník: "Prvé dva góly sme im darovali v presilovke, boli to zbytočné oslabenia. Ale pri hre 5 na 5 vieme držať krok s každým. Musíme sa vyvarovať takých faulov a nedávať im šance. Chceli sme hrať v tretej tretine svoju hru, ale dali šťastný gól a potom hrali vabank. Našťastie sme to udržali.“

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #MS v hokeji 2022