Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švédsky obor v službách Kazachov: Bitka s Chárom? Bola by to zábava

Ak s ním chcete prehodiť reč o hokeji, musíte poriadne zdvihnúť hlavu.

19.05.2022 23:32
Viktor Svedberg hokej Foto:
Viktor Svedberg neváha zhodiť rukavice.
debata (2)

Viktor Svedberg (30) je s 204 centimetrami najvyšším hráčom spomedzi všetkých účastníkov MS vo Fínsku.

Robustný obranca, ktorý ešte pred troma rokmi reprezentoval Švédsko, háji v Helsinkách farby Kazachstanu.

„Slovensko má množstvo skvelých hokejistov. Ten najlepší? Jednoznačne Marián Hossa,“ vraví pred piatkovým zápasom, v ktorom Kazachovia zabojujú o prvú výhru na turnaji proti výberu Craiga Ramsayho.

Čo vám napadne ako prvé, keď povieme Slovensko?

Moji kolegovia z Chicaga. Hral som s Markom Daňom, Tomášom Jurčom a samozrejme s Mariánom Hossom. „Hoss“ je jeden z mojich najobľúbenejších hráčov. Famózny útočník, ktorému sa v NHL počas kariéry nedostalo dostatočného uznania.

Považujem ho za jedného z najlepších krídelníkov, akí kedy hrali hokej. Vedel útočiť, brániť, zobrať mu puk bolo takmer nemožné. Navyše je veľmi milý a príjemný. Môžem o ňom vravieť len v dobrom.

Prečo bol nedocenený?

Za to, čo všetko dokázal a ako na ľade pôsobil, sa mu venovalo málo pozornosti. Stalo sa tak až dodatočne, keď ho teraz prijali do Siene slávy. Som rád, že sa mu to podarilo, jednoznačne tam patrí.

Čo viete o slovenskom tíme?

Hral som proti Slovákom pred tromi rokmi ešte ako reprezentant Švédska. V príprave na MS 2019 sme vtedy vyhrali 4:0, dal som aj gól. Slováci majú kvalitné mužstvo, ich tretie miesto na olympiáde obletelo svet. V piatok chceme proti nim odohrať čo najlepší zápas.

V súboji o bronz v Pekingu nedali šancu Švédom. Prekvapilo vás to?

Trochu, ale Slováci ukázali väčší hlad po úspechu a zaslúžene vyhrali. Švédi boli sklamaní po semifinálovej prehre, aj to prispelo k ich slabšiemu výkonu.

Viktor Svedberg v drese Kazachstanu na MS 2021... Foto: Jussi Nukari / Shutterstock Editorial / Profimedia
svedberg kazachstan Viktor Svedberg v drese Kazachstanu na MS 2021 v Rige.

Meriate viac ako dva metre. Je to výhoda?

V určitých činnostiach určite. Viem, čoho som na ľade schopný. Snažím sa využiť svoje prednosti najlepšie, ako viem.

Zdeno Chára má podobné parametre, na začiatku kariéry ho však tréneri posielali hrať skôr basketbal ako hokej. Nemáte podobnú skúsenosť?

Nie, jedine že by to hovorili ľudia poza môj chrbát. (úsmev) Mal som šťastie na dobrých trénerov, vždy ma podporovali.

Hrali ste niekedy proti Chárovi?

Áno, v jednom zápase sme sa stretli. Možno by som proti nemu aj zhodil rukavice… Bitka dvojmetrových chlapov by bola určite zábava najmä pre fanúšikov. Je mi trochu ľúto, že na MS nehrá. Bolo by pekné ho opäť stretnúť.

Fínsko šport MS2022 Hokej šport A Slovensko Švajčiarsko Čítajte viac Netrafíš bránku, nedáš gól. Slováci čakajú na budíček

Zabezpečilo vedenie tímu pre vás v Helsinkách extra dlhú posteľ?

Tu nie, ale doma ju mám. V tímovom hoteli sa mi spí dobre, hoci pripúšťam, že posteľ je mi trochu krátka.

S akými ambíciami prišiel kazašský tím do Helsínk?

Hoci sme nezačali najlepšie, stále veríme, že ukoristíme minimálne jednu výhru. Ak by sa nám to podarilo proti Slovákom, nehnevali by sme sa. (úsmev)

Otriaslo sa mužstvo z debaklu 1:9?

Duel proti Dánom bol pre nás veľkým sklamaním. V šatni sme si povedali, že ďalej takto hrať nemôžeme. Pomohlo to, proti Francúzsku i Švajčiarsku sme podali oveľa lepšie výkony. Hoci na výhru to zatiaľ nestačilo, sme na dobrej ceste.

Ako ste sa dostali do kazašskej reprezentácie?

Tri roky som obliekal dres Barysu Nur-Sultan v KHL. Dostal som ponuku od domácich funkcionárov, či by som mal záujem pomôcť aj národnému tímu. A tak som tu. Hrať na MS je míľnikom v kariére každého hokejistu, rozhodoval som sa rýchlo.

Je hokej v krajine populárny?

Na stúpajúcej úrovni. Zápasy sleduje čoraz viac ľudí. Víkendové stretnutia Barysu sa hrali v skvelej atmosfére, do hľadiska chodilo viac ako 10-tisíc ľudí. Kazachovia sú nadšený národ, zbožňujú kolektívne športy.

Čo sa vám na Kazachstane najviac páči?

Počas pôsobenia v Baryse som býval v centre Nur-Sultanu. Je to krásne mesto, takmer úplne nové, vybudované len pred pár rokmi. Má exotickú i modernú architektúru, žijú v ňom priateľskí ľudia. V centre mesta stojí veža Bayterek, ktorá pripomína obrovské lízatko.

Ak sa vyveziete na jej vrchol, z vtáčej perspektívy vidíte celé mesto. Odporúčam všetkým, ktorí majú radi cestovanie, aby Nur-Sultan navštívili.

Fínsko šport MS2022 Hokej šport A Slovensko Švajčiarsko Čítajte viac Posledný z ľadu. Tatar po tréningu zbieral puky a velí do útoku

Sezónu ste začali v CSKA Moskva, dokončili ju v drese Avangardu Omsk. Prečo to v hlavnom meste Ruska nevyšlo?

Nebol som spokojný s minutážou, ktorú som v Moskve dostával. Klub zároveň hľadal iný typ obrancu a napokon sa dohodol s Avangardom na výmene. V Omsku som sa cítil lepšie, tréneri ma viac vyťažovali. Niektorý angažmán vám jednoducho nevyjde, je to súčasť biznisu.

KHL opustili z dôvodu ruskej vojenskej agresie na Ukrajine viacerí zahraniční hráči. Klesne tým úroveň súťaže v budúcej sezóne?

Je to možné, ale ešte je predčasné o tom hovoriť. Uvidíme, aká bude situácia na začiatku nového ročníka. KHL je jedna z najkvalitnejších líg sveta. Verím, že to tak naďalej zostane.

Vy zostávate v KHL?

Mám zmluvu aj na budúcu sezónu a rád by som ju naplnil. Ale ako som povedal, uvidíme, aké budú okolnosti v lete. Momentálne sa sústredím len na výkony na svetovom šampionáte.

Zápas Švajčiarsko - Slovensko v obrazoch Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Fanúšičky Švajčiarska a Slovenska pózujú počas...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #kazachstan #MS 2022 v hokeji #Viktor Svedberg