Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tretina skazy. Česi odrovnali Lotyšov v úvode, Američania nezaváhali

Českí hokejisti vyhrali vo štvrtok v zápase B-skupiny na MS vo fínskom Tampere nad Lotyšskom 5:1.

19.05.2022 17:57 , aktualizované: 21:43
česko, lotyšsko Foto:
Radosť českých hokejistov z jedného z gólov.
debata

Rehabilitovali sa tak za utorkovú blamáž s Rakúskom (1:2 po rozstrele).

Po dvojbodovej prehre riešila česká striedačka rošády v zostave nie ani tak pre zlý výkon, ako skôr pre príchod hviezdy NHL Davida Pastrňáka.

Napokon sa tréneri rozhodli rozbiť dovtedy vytŕčajúci prvý útok a hráča Bostonu dali na krídlo k centrovi Davidovi Krejčímu, s ktorým sú zohratí z predchádzajúcich sezón Bruins.

V elitnej osi zostal kapitán Roman Červenka a tieto zmeny aj v prepojení na ďalšie formácie priniesli gólové tornádo už v prvej tretine. Na hlavnej štatistickej výslednici sa „Pasta“ podieľal gólom a asistenciou.

Česi sa v piatom zápase predstavia v sobotu o 19.20 proti Nórom, Lotyši hrajú už v piatok v rovnakom čase s Rakúskom.

B-skupina (Tampere):

Česko – Lotyšsko 5:1 (5:0, 0:0, 0:1)
Góly: 5. Zohorna (Hertl, Sklenička), 5. Červenka (Pastrňák, Krejčí), 7. Špaček (Flek), 17. Hertl (Zohorna, Blümel), 19. Pastrňák (Krejčí, Červenka) – 2. Kulda (Rih. Bukarts, Džerinš).
Rozhodcovia: Lawrence (Kan.), MacFarlane (USA) – Kröyer (Dán.), Obwegeser (Švaj.), vylúčení: 3:2 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 5711 divákov.
Česko: Vejmelka – Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, Šimek, Sklenička, Jiříček, Jordán – Pastrňák, Krejčí, Červenka – Zohorna, Hertl, Blümel – Vrána, Černoch, Smejkal – Stránsky, Špaček, Flek
Lotyšsko: Merzlikins – Jaks, Zile, Kulda, Rubinš, Čukste, Sotnieks, Bergmanis, Mamčics – Balcers, Abols, Keniňš – Dzierkals, Džerinš, Rih. Bukarts – Marenis, Batna, Rob. Bukarts – Krastenbergs, Smirnovs, Jelisejevs

„Pasta“ prifrčal do diania na MS ako víchor, hneď v prvom striedaní dvakrát vypálil na bránku.

V ďalších minútach pripravil niekoľko palebných pozícií svojim spoluhráčom, na čele s parádnym krosom na gólovú čepel Červenku, ktorý bodoval aj vo štvrtom vystúpení na šampionáte (druhý gól pri 6 asistenciách).

V tom čase však už Česi viedli 1:0, lebo skvelé rozkorčuľovanie zápasu prvou formáciou inšpirovalo ostatné a druhá Hertlova zásluhou pohotového Zohornu otvorila skóre.

česko, lotyšsko Čítajte viac ONLINE: Česi po skvelom úvode zdemolovali Lotyšov

Ďalšie góly prišli rýchlo a účet prvého dejstva efektne zavŕšil najvýraznejší hokejista zápasu po parádnej kombinácii, ktorá Červenkovi priniesla siedmu asistenciu na turnaji.

Po prestávke si český tím doprial 20-minútový oddychový čas, v tejto fáze si viac zachytal Vejmelka a Lotyši premárnili niekoľko šancí na skorigovanie stavu.

Podarilo sa im to na začiatku tretej časti, ale novú dynamiku súboja to neprinieslo, Česi neplytvali silami a tak sa dohralo v menej plynulom tempe.

Američania sa trápili s trpaslíkom

Americkí hokejisti si pripísali vo štvrtok tretiu výhru na majstrovstvách sveta. Veľkú Britániu zdolali v zápase B-skupiny 3:0 a dokopy majú na konte osem bodov. Ich súper je zatiaľ bez víťazstva.

Čakanie USA na prvý gól prelomil až v 29. minúte Ben Meyers, keď tečoval do britskej siete strelu Andrewa Peekea.

Víťazstvo poistil v záverečnom dejstve Kieffer Bellows, ktorý sa postaral o ďalšie dva presné zásahy. Jeho tím čaká najbližší zápas v sobotu o 11.20 h proti Švédsku. Briti nastúpia v piatok o 15.20 proti Fínsku.

B-skupina (Tampere):

Veľká Británia – USA 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)
Góly: 29. Meyers (Peeke, Schmidt), 41. Bellows (Gaudette, Farrell), 44. Bellows (Farrell, Schmidt).
Rozhodovali: Ingram (USA), ŠTOLC (SR) – Merten (Nem.), SYNEK (SR), vylúčení: 5:6, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, 4506 divákov.
Veľká Británia: Whistle – Richardson, Tetlow, D. Phillips, O'Connor, Clements, Ehrhardt, Jones – Dowd, Neilson, Lake – Mosey, Conway, Perlini – J. Phillips, Myers, Waller – Davies, Lachowicz, Hook – Ferrara
USA: Swayman – S. Jones, Merrill, Peeke, Schmidt, Hughes, Megna, Blankenburg – Bellows, Gaudette, Farrell – Barber, Bordeleau, Kuhlman – Hayden, Meyers, Galchenyuk – Watson, Lafferty, V. Lettieri

Američania sa nechávali v úvodnom dejstve nadmerne vylučovať a ich súper odohral v početnej výhode takmer osem minút.

Briti však ani jednu presilovku nevyužili a USA sa dokonca dostali počas vlastných oslabení do viacerých brejkov. Prevahu potvrdzovali aj v plnom počte, no gólovo sa nepresadili.

V druhej tretine zvýšili tlak a súpera zavreli na niekoľko minút v jeho obrannom pásme. Gólovo z toho ťažil Meyers, ktorý v 29. minúte tečoval za Whistlov chrbát strelu Peekea.

Vyloženú šancu následne nepremenil Gaudette, keď zle trafil puk v lete z bezprostrednej blízkosti. Jeho tím nevyužil ani ďalšiu možnosť zvýšiť skóre v presilovke.

Následne sa na pomerne dlhý čas nedokázalo usadiť v pásme ani jedno z mužstiev. V záverečnej minúte sa opäť k slovu dostali zverenci Quinna, ktorí Britov točili, ale nevystrelili na bránku.

Do dvojgólového vedenia poslal svoje mužstvo Bellows po 58 sekundách tretej tretiny. Pri strele z uhla využil zlé postavenie Whistla – ten bol pri vzdialenejšej žŕdke a počas zmeny pozície sa od neho nešťastne odrazila strela do bránky.

Druhý presný zásah pridal Bellows o necelé tri minúty, keď umiestnil puk pod brvno počas presilovky. USA sa ešte do konca stretnutia dostali do viacerých väčších šancí, konečný výsledok však už nezmenili.

HOKEJ: Najlepšie platené hviezdy z NHL na MS Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
20. Ryan Graves, Kanada - New Jersey Devils
3...

10. augusta

USA – Nemecko 5:1
Švédsko – Švajčiarsko 3:2

11. augusta

Nemecko – Rakúsko 4:2

12. augusta

Švajčiarsko – USA 1:7
Rakúsko – Švédsko 0:6

13. augusta

Rakúsko – USA 0:7

14. augusta

Nemecko – Švajčiarsko 3:2

15. augusta

USA – Švédsko 3:2
Švajčiarsko – Rakúsko 3:2

Standings provided by SofaScore LiveScore
debata chyba
Viac na túto tému: #americkí hokejisti #britskí hokejisti #MS 2022 v hokeji