Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slafkovský ako naša 68? Niečo tam je, ale tvrdiť, že bude ako Jágr, je priskoro

Českí hokejisti sa postarali o prvé veľké prekvapenie majstrovstiev sveta vo Fínsku, keď nečakane prehrali s Rakúskom (1:2 sn).

19.05.2022 12:45
6. Juraj Slafkovský Foto:
Juraj Slafkovský.
debata (1)

„Verím, že facka prišla v správny čas. Hráči si teraz musia sadnúť a ujasniť si, čo chcú na šampionáte dosiahnuť,“ vraví dlhoročný redaktor ČT Sport Ondřej Tomek (45).

Čo sa vlastne v Tampere udialo?

To nevie nikto. Hráčom chýbala energia, vôľa, nasadenie. Málo strieľali, neclonili pred bránkou. Zúfalý výkon. Dnes vie už korčuľovať každé mužstvo. Ak nedáte do toho viac, nemôžete byť úspešní.

Česi prišli na šampionát navnadení piatimi výhrami za sebou. Sú doterajšie nevýrazné výkony sklamaním?

Určite. Ide o daň za to, že tím bol v príprave konsolidovaný a tesne pred šampionátom do neho prišli určité zásahy. Tréner Jalonen má svoj štýl a zrejme bude nejaký čas trvať, kým sa noví hráči zohrajú s tímom. Mužstvo v príprave hralo dobre, lenže nastupovalo proti súperom, ktorí ešte neboli v plnej sile.

Ondřej Tomek

Podcenilo Rakúšanov?

Hráči si možno mysleli, že výhra príde sama. Mali množstvo šancí, nastrelili žŕdky. Ak by z toho boli góly, zápas mohol vyzerať inak. Na to sa však mužstvo nemôže vyhovárať, súpera ako Rakúsko malo zdolať aj tak.

České médiá píšu, že vo Fínsku by sa malo skončiť 10-ročné čakanie na cenný kov z MS. Majú na to Česi?

Dekáda je skutočne dlhá doba. Vydali sme sa slovenskou cestou a prvýkrát v histórii angažovali zahraničného trénera. Veľmi chceme medailu a tak sa kompetentní rozhodli, že urobia zmenu, okysličia tím. Facka od Rakúska možno prišla vhod. Hráči si teraz musia sadnúť a rozhodnúť sa, čo vlastne na šampionáte chcú.

Pomôže k zlepšenému hernému prejavu príchod Davida Pastrňáka?

Ide o hráča, ktorý je absolútna svetová špička. Jalonen nasadil určitý systém – viac hrať stredné pásmo, útočníci korčuľujú viac dozadu. Pastrňák však dostane priestor na kreativitu. Hokej ho veľmi baví, je to zrejmé z každého jeho striedania. Navyše, vždy chce ochotne reprezentovať.

Timo Meier Čítajte viac Čas na kritiku. Slováci už neclonia ani pred svojím brankárom

Veľa sa hovorí o českej hokejovej škole a zrazu príde fínsky tréner. Môže to fungovať?

Hokej je v súčasnej dobre veľmi kozmopolitný. Aj v našom tíme sú hráči z viacerých súťaží. Je to taký miš-maš. Hráči poznajú cudzie jazyky, nemajú komunikačný problém s trénerom. Nemyslím si, že by bol problém v tom, že je Fín.

Nechali sa Česi inšpirovať Slovenskom, ktoré má piaty rok zahraničného kouča?

Možno áno. Keď Filip Pešán skončil, hľadalo sa, kto by ho mohol nasledovať. Nie je to tak, že českí tréneri už nie sú na sklade. Skôr išlo o snahu priviesť niekoho nového, mimo českého prostredia a urobiť zmenu. Žiadne rodinkárstvo, ale čistý štart a nový prístup.

Utrpela helsinská skupina neúčasťou Ruska?

Po športovej stránke jednoznačne. Ale rovnaké platí aj o skupine v Tampere, kde chýbajú Bielorusi. Aj oni majú kvalitný tím, takmer všetci ich hráči pôsobia v KHL. Hokejová špička sa rozširuje. Pred 15 rokmi sme Nemcov pravidelne zdolávali 6:1 a podobne. Teraz musíme pre semifinále MS počítať s osmičkou silných tímov.

Ktorý zápas v Helsinkách sa vám zatiaľ páčil najviac?

Užil som si duel Slovákov proti Nemcom, hoci pre vás nedopadol dobre. Nemci strelili dva šťastné góly, puky sa odrazili v ich prospech. To vám zatiaľ chýba. Človek musí mať v športe aj šťastie. Slovenské mužstvo zatiaľ trápi koncovka, proti Nemecku a Kanade strelilo po jednom góle. To je málo.

Kto z Ramsayho tímu na vás urobil najsilnejší dojem?

Páčia sa mi mladí dravci, ktorým ste sa nebáli dať šancu. Jedným z nich je Regenda, ktorý vystrelil z Michaloviec a dáva na MS góly. Takáč hral ešte pred pár rokmi francúzsku ligu, ale vrátil sa a z extraligy sa dostal na olympiádu i šampionát. Sýkora sa proti Kanade pasoval o každý puk, dohrával súboje s urastenejšími súpermi.

Jessica Campbellová hokej Nemecko Čítajte viac Hanba na sto rokov. Novinárka RTVS urazila nemeckú trénerku

Čo Juraj Slafkovský?

Na olympiáde vravel, že by dal gól aj z bufetu. Ale teraz sa strelecky trápi, nepadá mu to. Viac si verí, stúplo mu sebavedomie. V novinárskej mixzóne sa správa ako profesionál, pozná jazyky, žiadna otázka mu nerobí problém. Na druhej strane, po Pekingu je na neho väčší tlak.

Môže mu uškodiť?

Áno, ale aj nemusí. Je pochopiteľné, že ak je niekto v tínedžerskom veku najužitočnejším hráčom olympiády, médiá ho vytiahnu a urobia z neho ikonu. Situácia okolo bola prehnaná, ale po týchto MS sa zase upokojí.

České médiá ho prirovnávajú k Jaromírovi Jágrovi. Zaslúži si to a zaslúži si to aj Jágr?

Keď som ho videl na olympiáde, až tak sa mi to nezdalo. Ale tu na MS je to zreteľnejšie. Keď sa zaprie pri mantineli, pri „trojnožke“ ustojí veľa súbojov. Jágr bol v jeho veku možno trochu mohutnejší, potom si „pomáhal“ zadkom a nikto mu nevedel zobrať puk. Pre súperov je to ťažké aj teraz, preto môže hrať extraligu aj po päťdesiatke.

Podoba však medzi nimi dvoma určite je. Sú pevní v súbojoch, majú silné, šikovné ruky. Ale Slafkovský má toho ešte veľa pred sebou. Teraz vyletel, ešte to bude musieť veľa rokov dokazovať. Tvrdiť, že bude novým Jágrom, je predčasné.

Zápas Švajčiarsko - Slovensko v obrazoch Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Fanúšičky Švajčiarska a Slovenska pózujú počas...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Jágr #Juraj Slafkovský #MS 2022 v hokeji #Ondřej Tomek