Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Komplikácia. Slováci nezvládli presilovky a podľahli aj Švajčiarom

Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali v treťom zápase za sebou na majstrovstvách sveta vo Fínsku. V stredu podľahli Švajčiarsku 3:5 a skomplikovali si šance na postup do štvrťfinále.

18.05.2022 22:01 , aktualizované: 23:36
Juraj Slafkovský Foto: ,
Tvrdosť švajčiarskych hráčov pocítil aj Juraj Slafkovský.
debata (21)

Po štyroch stretnutiach im patrí s tromi bodmi 6. miesto v tabuľke A-skupiny. Švajčiari naopak vyhrali aj svoj štvrtý duel a s plným počtom bodov sú na čele.

Slováci prehrávali už po 52 sekundách, keď inkasovali vo vlastnej presilovke. Dokázali vyrovnať na 1:1, 2:2 i znížiť na 3:4 po góloch Miloša Romana, Juraja Slafkovského a Samuela Takáča.

Zápas Švajčiarsko - Slovensko v obrazoch Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Fanúšičky Švajčiarska a Slovenska pózujú počas...

V závere dostali šancu vyrovnať v dvojminútovej presilovke o dvoch hráčov a dlhej o jedného hráča, no v celom priebehu zápasu im hra v početnej výhode vôbec nešla.

Slovensko sa najbližšie stretne v piatok o 19.20 SELČ s Kazachstanom, Švajčiarov čaká v sobotu o 15.20 h duel o prvé miesto v skupine s Kanadou.

A-skupina (Helsinki):

Švajčiarsko – SLOVENSKO 5:3 (1:1, 2:1, 2:1)
Góly: 1. Malgin (Suter), 24. Egli (Scherwey, Bertschy), 33. Meier (Suter), 46. Hischier (Marti), 60. Herzog (Malgin, Suter) – 11. Roman (Lantoši, Liška), 26. Slafkovský (Krištof, Tatar), 50. Takáč (Sýkora, Grman). Rozhodcovia: Ansons (Lot.), Rekucki – Davis (obaja USA), Sormunen (Fín.), vylúčení: 9:5 na 2 min, navyše: Fora (Švajčiarsko) 5+DKZ za faul kolenom, presilovky: 1:0, oslabenia: 1:0, zmena: SR od 21. min bez Pospíšila.
Švajčiarsko: Genoni – Kukan, Siegenthaler, Fora, Moser, Glauser, Geisser, Egli, Marti – Meier, Hischier, Kurashev – Simion, Suter, Malgin – Ambühl, Corvi, Herzog – Scherwey, Bertschy, Thürkauf
Slovensko: Húska – Čerešňák, Fehérváry, Nemec, Ivan, Grman, Rosandič, Jánošík – Tatar, Krištof, Pospíšil – Regenda, Minárik, Slafkovský – Lantoši, Roman, Liška – Takáč, Tamáši, Sýkora – Lunter

Švajčiarsky tréner Patrick Fischer poslal na úvodné vhadzovanie proti elitnej slovenskej lajne štvrtú formáciu. Tá sa už po 20 sekundách postarala o faul na Tatara, no Slováci presilovku absolútne nezvládli, stratili puk a Malgin v nájazde prekonal Húsku.

Švajčiari tak pokračovali v tom, čo im išlo proti Kazachom, v utorkovom zápase mali počas oslabení až päť samostatných nájazdov. A mohli viesť 2:0, ešte stále pri slovenskej presilovke zachytil Čerešňákovu prihrávku Thürkauf, ale Húska tentokrát vyrazil a so šťastím si poradil aj s tečom Bertschyho po jeho návrate z trestnej lavice.

Švajčiarsko, Slovensko Čítajte viac Zápas Švajčiarsko - Slovensko sme sledovali ONLINE

Slováci zvládli lepšie oslabenie po faule Grmana, ale Švajčiari boli aj v ďalších minútach aktívnejší a neustále podnikali nájazdy na slovenskú bránku. Na druhej strane sa prezentoval nebezpečnou strelou Grman a dobrý zákrok musel vytiahnuť Genoni.

Ten predviedol aj v 11. minúte pri nájazde Lantošiho, no na dorážku dôrazného Romana už nemal nárok – 1:1. Vzápätí mal šancu aj Slafkovský a tlak Slovenska vyústil do faulu Geissera. Ramsayho zverenci však presilovku opäť nezvládli, do brejku sa dostal Fora, Húska si na ich šťastie poradil. Švajčiari boli aj v ďalších minútach lepší a v prvej tretine prestrieľali súpera 17:6.

Do druhej tretiny už nenastúpil zranený Pospíšil, do prvého útoku sa posunul Slafkovský a do druhého trinásty útočník Lunter. Švajčiari išli opäť do vedenia v 24. minúte, keď od modrej vystrelil Marti a jeden zo slovenských bekov zrazil puk za Húsku.

O minútu neskôr sa nešťastne zrazil Takáč s čiarovým rozhodcom a obaja zostali s bolestivou grimasou na ľade. Arbiter zamieril do útrob štadióna a namiesto neho prišiel náhradník. V 26. minúte zaúradovala prvá slovenská formácia, ktorá rýchlo prešla do útočného pásma.

Tatar zabojoval pri mantineli, puk sa dostal na pravý kruh ku Slafkovskému a ten z otočky prestrelil Genoniho a zaznamenal prvý gól na majstrovstvách sveta – 2:2. Po aktivite Sýkoru prišiel v 28. minúte faul Siegenthalera a na ľad vykorčuľovala prvá presilovková formácia už s Liškom a Fehérvárym.

Fínsko šport MS2022 Hokej šport A Slovensko Švajčiarsko Čítajte viac Namiesto vyrovnania inkasovali. Ohodnoťte Slovákov po tretej prehre

Nasledovalo niekoľko vylúčení na oboch stranách a opäť obrovská chyba Slovenska. Slafkovského prihrávku vystihol Suter, puk dostal do jazdy Meier, ktorý vybehol z trestnej lavice a prepálil Húsku. Slováci v závere nevyužili ďalšiu presilovku a ani 35-sekundovú o dvoch hráčov.

Počas druhej tretiny vyslali na Genoniho bránku iba dve strely a to hrali niekoľko minút v početnej výhode. Celkovo prehrávali na strely 8:24.

Ramsayho družine konečne vyšla presilovka v úvode tretieho dejstva po tom, ako mali Švajčiari druhýkrát v zápase príliš veľa hráčov na ľade. Fehérváry nabil Tatarovi na pravý kruh a po strele kapitána zazvonila žŕdka.

Finland Hockey Worlds Čítajte viac Takáčovo KO rozhodcovi, Tatar netrafil. Takto bojovali Slováci

Dobrú šancu mal aj Liška, keď si stiahol puk okolo obrancu, ale ani on nevyrovnal. Potom prišla priamočiara akcia súpera, parádne vysunutie medzi obrancov od Martiho a strela medzi betóny Hischiera. Švajčiari si po góle vypracovali veľký tlak a mohli duel definitívne zlomiť, no Húska podržal spoluhráčov a tí sa mu odvďačili v 50. minúte.

Sýkora nahral Takáčovi, ten vystrelil z veľkého uhla a Geisser si zrazil puk do siete – 4:3. Chvíľu nato mohol vyrovnať Tatar, chýbalo málo. V 54. minúte skončil Liška na ľade po tvrdom súboji s Forom, rozhodcovia najprv vylúčenie neavizovali, no potom si pozreli video a švajčiarsky obranca dostal za faul kolenom 5+DKZ. Vzápätí išiel na trestnú aj Siegenthaler a Slovensko hralo dve minúty 5 na 3.

Presilovková mizéria však pokračovala. Slováci obrovskú šancu nevyužili, Ramsay 2:45 min pred koncom stiahol Húsku, ale vyrovnávajúci gól nepadol ani pri hre 6 na 4. A kalich horkosti sa naplnil, keď prišiel minútu a pol pred koncom trest za zdržovanie hry a do prázdnej bránky upravil na 5:3 pre Švajčiarsko Herzog.

Fínsko šport MS2022 Hokej šport A Slovensko Švajčiarsko Čítajte aj Ohlasy: Slováci sú v ťažkej situácii. Švajčiari prežili šialenstvo s vylúčeniami

Ján Pardavý, asistent trénera SR: „Dnes naše presilovky rozhodli zápas. Neboli sme efektívni. Nepomáhali sme si ani pri založení útoku, ani v hre v útočnom pásme. Zlepšilo sa to až v tretej tretine. Nič sme z toho nevyťažili. Pripravovali sme sa na súpera, ale ten nás v prvých dvoch tretinách k ničomu nepustil. Malé detaily nás dávali dolu, v tretej tretine to bolo lepšie, keď sme urobili zmeny.“

Tomáš Tatar, kapitán SR: „Budeme si musieť sadnúť k presilovkám a poradiť sa, ako to robiť. Musíme vedieť, koho tam chceme a ako to chceme hrať. Tie špeciálne tímy sú veľmi dôležité. Najviac ma mrzí, že sa strašne narobíme na naše góly a tie, čo dostávame, sú veľké nezmysly, čo nás všetkých ubíja. Čakajú nás ešte tri zápasy, ktoré sa dajú vyhrať, a potom máme šancu na postup.“

Veľkú príležitosť v tretej tretine premárnil... Foto: TASR, Martin Baumann
Fínsko šport MS2022 Hokej šport A Slovensko Švajčiarsko Veľkú príležitosť v tretej tretine premárnil kapitán Tomáš Tatar.

Peter Čerešňák, obranca SR: „Nebol to dobrý zápas z mojej strany, či zo strany tímu. Predstavovali sme si to inak. Bojovali sme, ale nepodarilo sa nám to zvrátiť. Chýbal nám gól, presilovky 5 na 3 sa musia premieňať. Nevyužili sme to, je to veľká škoda. Nemôžeme vešať hlavy, máme ešte tri zápasy a musíme sa na ne sústrediť.“

Martin Fehérváry, obranca SR: „Bol to náročný duel a nezačali sme ho najlepšie. Švajčiari dobre napádali, nevedeli sme sa dostať do útočného pásma. Nefungovali nám presilovky a musíme na tom zapracovať. Nedokázali sme si dobre posúvať puky. V tej presilovke 5 na 3 sme sa snažili strieľať, ale nevedeli sme si tam vytvoriť finálnu prihrávku.“

Michal Krištof, útočník SR: Prvá tretina bola zlá, ale potom sme sa dostali do zápasu a bolo to vyrovnané. Ale zasa sme im našimi chybami nechali dať góly. To sa nemôže stávať na takýchto fórach, proti Kanade to bolo to isté, mohli sme mať z týchto zápasov minimálne tri body.

Radšej by som prehral 0:10 a hodil to za hlavu, ale keď človek vie, že je blízko, a nevychádza to, to je niečo, čo sa nedá len tak ľahko spláchnuť. Musíme hrať ďalej a čo najlepšie. A vyhrať najbližšie zápasy. Šance máme, asi potrebujeme šamana, aby to odklial. Niekedy dáte gól od hocikade, niekedy ani do prázdnej bránky. Švajčiari ich dali, a preto vyhrali. (zdroje: TASR, RTVS)


Standings provided by SofaScore LiveScore
21 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #švajčiarski hokejisti #MS 2022 v hokeji