Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Prvá strata domácich. Severské derby rozuzlili nájazdy

Hokejisti Švédska zdolali v stredu vo svojom štvrtom vystúpení na MS domácich Fínov 3:2 po samostatných nájazdoch.

18.05.2022 18:21 , aktualizované: 23:01
Emil Bemström Foto: ,
Emil Bemström rozhoduje o víťazstve Švédov nad Fínmi v nájazdoch.
debata

Víťazný nájazd premenil Emil Bemström. Švédi vedú B-skupinu o bod pred hostiteľmi turnaja.

Fínov najbližšie čaká súboj s Veľkou Britániou, v piatok o 15.20 SELČ. Švédi sa najbližšie predstavia až v sobotu o 11.20 proti USA.

B-skupina (Tampere):

Fínsko – Švédsko 2:3 pp a sn (0:1, 2:0, 0:1 – 0:0, 0:1)
Góly: 24. Lehtonen (Björninen, Anttila), 26. Vatanen (Lehtonen, Armia) – 12. Larsson (Peterson, Dahlin), 47. Kellman (Gustafsson, Ekman-Larsson), rozhodujúci sam. nájazd Bemström. Rozhodcovia: Ingram (Kan.), MacFarlane – Briganti (obaja USA), Van Oosten (Kan.), vylúčení: 2:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, 11.695 divákov.
Fínsko: Sateri – Hietanen, Lehtonen, Ohtamaa, Seppalä, Vatanen, Friman, Pokka – Hartikainen, Manninen, Mik. Granlund – Armia, Filppula, Rajala – Sallinen, Lammikko, Pesonen – Anttila, Björninen, Innaia
Švédsko: Hellberg – Larsson, Dahlin, Gustafsson, Ekman-Larsson, Lindholm, Tömmernes, Pudas – Bemström, Peterson, Nordström – Friberg, Kellman, Asplund – Klinberg, Bengtsson, Bromé – Grundström, Aman, Lang

Severské derby prinieslo stretnutie mužstiev, ktoré na turnaji nestratili v úvodných troch dueloch ani bod. Fíni sa pred zaplneným hľadiskom vrhli do útoku, ich najväčšiu šancu v prvej tretine mal v 9. minúte Manninen, no brankár Hellberg ho vychytal.

V 12. minúte zaskočil domácich Adam Larsson, ktorý si za bránkou súpera vymenil puk s Petersonom a elegantnou otočkou prekonal Sateriho. Po prvej tretine tak viedli Švédi.

fínsko švédsko Čítajte viac Zápas Fínsko - Švédsko sme sledovali ONLINE

Druhá dvadsaťminútovka patrila domácim, ktorí v nej otočili skóre. V 24. minúte zamieril švihom na bránku Lehtonen a Hellbergovi prešiel puk pomedzi nohy do siete. O dve minúty našiel Lehtonen ideálnou prihrávkou pred bránkou Vatanena a Fíni viedli 2:1.

Tretia tretina však pre domácich neznamenala pohodlnú cestu za tromi bodmi. V 47. minúte vystrelil od modrej Gustafsson, Kellman dokázal puk pred brankárom Saterim tečovať a vyrovnal na 2:2.

Záver základnej hracej doby patril Švédom, no Gustafsson opečiatkoval iba hornú žŕdku. V predĺžení boli bližšie ku gólu Fíni, no šancu Hartikainena zneškodnil Hellberg. V nájazdoch skóroval Bemström ako jediný z desiatich hokejistov, keď sa presadil v druhej sérii.

Juraj Slafkovský Čítajte aj Komplikácia. Slováci nezvládli presilovky a podľahli aj Švajčiarom

Mikko Lehtonen, obranca Fínska, strelec jedného gólu: „Musíme premieňať šance, keď si ich vypracujeme. Iba tak môžeme definitívne uzavrieť zápas a to je najdôležitejšie. Ináč nám však stačí pokračovať v tom, čo sme robili doteraz.“

Magnus Hellberg, brankár Švédska: „Len som sa snažil koncentrovať sa na daný moment. Chcel som byť pokojný a chytať so sebadôverou, nenechať sa zlákať prvým pohybom protihráča. Vyšlo to a teší ma, že sme získali bod navyše.“ (zdroj: iihf.com)

Nóri si poradili s Rakúšanmi

Hokejisti Nórska zdolali v stredu Rakúšanov 5:3 v B-skupine majstrovstiev sveta vo fínskom Tampere. V tabuľke majú päť bodov a posunuli sa priebežne na štvrté miesto, ktoré znamená postup do vyraďovacej časti. Dva góly si pripísal Mats Rosseli Olsen.

Nóri nastúpia v ďalšom stretnutí v sobotu o 19.20 SELČ proti Čechom. Rakúšania budú hrať o deň skôr proti Lotyšom.

B-skupina (Tampere):

Nórsko – Rakúsko 5:3 (1:1, 2:1, 2:1)
Góly: 8. Rosseli Olsen (K. A. Olimb), 21. Martinsen (Johannesen, Rosseli Olsen), 32. Röymark (Haga, Nörstebö), 48. Rosseli Olsen (Martinsen, K. A. Olimb), 60. Rönnild (Jakobsson) – 7. Heinrich (Wukovits, Schneider), 27. Haudum (Unterweger, Ganahl), 57. Schneider (Wukovits, Heinrich). Rozhodcovia: Lawrence (Kan.), Štolc (Švaj.) – Chaput (Kan.), Obwegeser (Švaj.), vylúčení: 7:4 na 2 min, navyše: Wimmer (Rak.) 5+DKZ za útok na hlavu, presilovky: 1:3, oslabenia: 1:0, 6137 divákov.
Nórsko: Haukeland – Lilleberg, Johannesen, Nörstebö, Krogdahl, Rokseth, Klavestad – Rosseli Olsen, M. Olimb, K. A. Olimb – Martinsen, Haga, Röymark – Jakobsson, Trettenes, Hoff – Rönnild, Brekke, Salsten,
Rakúsko: Kickert – Maier, Unterweger, Zundel, Heinrich, Wolf, Hackl, Brunner – Lebler, Haudum, Kasper – Schneider, Nissner, Raffl – Feldner, Wukovits, Ganahl – Schwinger, Achermann, Huber – Wimmer

Rakúšania mali za sebou tri stretnutia proti papierovo výrazným favoritom a vyťažili z nich dva body zo zápasu s Českom a jeden proti USA. Nečakane tak namiesto bojov o záchranu mohli premýšľať o postupe do play off, potrebovali však aj úspech proti rovnocennému súperovi.

Proti Nórom sa im to spočiatku darilo. Na koňa ich posadila využitá presilovka, v 7. minúte skóroval Heinrich. Hneď nasledujúca početná výhoda Rakúšanov však dopadla presne naopak. V útočnej tretine prišli o puk, do rýchleho protiútoku sa dostal Rosseli Olsen a vyrovnal.

Nóri sa dostali do vedenia 55 sekúnd po začiatku druhej tretiny, keď sa Johannesen natlačil pred brankára Kickerta, posunul puk Martinsenovi a ten ho dopravil do siete. Gól potvrdil aj videorozhodca, rovnako ako prvý rakúsky. Už v úvode druhej tretiny si tak obaja tréneri minuli svoje výzvy.

Rakúšanov vrátila do hry opäť presilovka, v 27. minúte prestrelil obranu Haudum a vyrovnal. Do vedenia 3:2 sa Nóri dostali so šťastím. Jeden z Rakúšanov zlomil hokejku a severanom sa tak podarilo vytvoriť zámok ako v presilovke. Haga vystrelil, jeho pokus sa odrazil od obrany do Röymarkovej nohy a skončil v sieti.

Hufo Gallet Čítajte aj Taliani boli blízko k triumfu. Francúzi dokonali obrat v predĺžení

V úvode tretej dvadsaťminútovky zabrzdil myšlienky Rakúšanov na vyrovnanie Wimmer, ktorý za faul na hlavu putoval predčasne pod sprchy. Nóri mali k dispozícii dlhú päťminútovú presilovku, pohodlný dvojgólový náskok im zabezpečil Rosseli Olsen v 48. minúte v hre štyroch proti trom.

Rakúšanom sa podarilo zdramatizovať duel, v 57. minúte skóroval opäť v presilovke Schneider. V záverečných sekundách však pridal poistku do prázdnej bránky Rönnild.

Mats Rosseli Olsen, útočník Nórska, strelec dvoch gólov: „V mojom klube Frölunda často hrávam oslabenia a vždy čakám na šancu vyraziť do protiútoku. Toto mentálne nastavenie som si priniesol aj do reprezentácie, preto sa nám podarilo skórovať aj v početnej nevýhode. Nemali by sme sa však nechať vylučovať, aby sme zistili, či dokážeme dať gól.“

Dominique Heinrich, obranca Rakúska: „Snaha tam bola, no aktívnejšie sme začali hrať až trochu neskôr, ako bolo treba. Prvá tretina z našej strany nebola dostatočná. Nakoniec nám nechýbalo veľa, aby sme zabodovali. Taký je niekedy hokej.“


10. augusta

USA – Nemecko 5:1
Švédsko – Švajčiarsko 3:2

11. augusta

Nemecko – Rakúsko 4:2

12. augusta

Švajčiarsko – USA 1:7
Rakúsko – Švédsko 0:6

13. augusta

Rakúsko – USA 0:7

14. augusta

Nemecko – Švajčiarsko 3:2

15. augusta

USA – Švédsko 3:2
Švajčiarsko – Rakúsko 3:2

Standings provided by SofaScore LiveScore
debata chyba
Viac na túto tému: #nórski hokejisti #rakúski hokejisti #MS 2022 v hokeji