Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Česká blamáž na šampionáte. Švédi naložili outsiderovi poltucet

Českí hokejisti prehrali v utorok na MS v B-skupine vo fínskom Tampere s Rakúskom 1:2 po nájazdovom rozstrele. Švédsko zdolalo Veľkú Britániu 6:0.

17.05.2022 17:30 , aktualizované: 21:42
Radosť Rakúska po vyrovnávajúcom góle na 1:1. Foto:
Radosť Rakúska po vyrovnávajúcom góle na 1:1.
debata (7)

Prvýkrát v histórii MS nezvíťazilo Česko nad Rakúskom v riadnom čase a napokon aj prehralo, keď vyrovnávajúci gól dali Rakúšania 38 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času.

Kľúčové momenty zápasu

Favorizovaný tím aj s hviezdami NHL úplne zlyhal v nájazdoch, keď ich nepremenil všetkých päť. Česi sa najbližšie stretnú vo štvrtok o 19.20 s Lotyšmi, zápas Rakúšanov s Nórmi je na programe v stredu o 16.20.

B-skupina (Tampere):
Česko – Rakúsko 1:2 po predĺžení a nájazdovom rozstrele (1:0, 0:0, 0:1 – 0:0, 0:1)
Góly: 18. Červenka (Blümel, Kundrátek) – 60. Lebler (Heinrich, Schneider), + rozhodujúci nájazd Schneider. Rozhodcovia: Frandsen (Dán.), Nord (Švéd.) – Constantineu (Fr.), Kröyer (Dán.), vylúčení: 2:2 na 2 min., presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 3246 divákov.
Česko: Vejmelka – Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, Jiříček, Šimek, Sklenička, Jordán – Blümel, Krejčí, Červenka – Vrána, Hertl, Zohorna – Stránský, Černoch, Smejkal – Špaček, Flek
Rakúsko: Starkbaum – Maier, Unterweger, Zundel, Heinrich, Hackl, Wolf, Kirchschläger, Brunner – Kasper, Haudum, Lebler – Schneider, Nissner, Huber – Feldner, Wukovits, Ganahl – Schwinger, Achermann

Aj keď Česi v prvej tretine herne dominovali, rozbiehali sa vlažne a do nebezpečných zakončení sa dostávali málo. Zle odohrali okrem Hronekovej petelice do žŕdky aj obe presilovke a potom, keď sa mohol vedenia ujať aj súper, predsa otvorili skóre.

Dve minúty pred prvým klaksónom kapitán Červenka pridal k šiestim asistenciám aj prvý gól na prebiehajúcich MS. Rakúšania aj v druhej tretine hrali organizovane a koncentrovane, stíhali s favoritom korčuľovať a nedostávali sa pod súvislý tlak.

Kto strávil na ľade najviac času Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Adam Liška, 40 minút a 19 sekúnd

Čechom síce dovolili 3–4 veľké šance, ale sami mali dve. Rakúsky tím napokon disciplinovaným výkonom doviedol zápas do power play a Lebler 38 sekúnd pred ukončením riadneho hracieho času vyrovnal.

V predĺžení Hronek v obrovskej šanci zvolil v zakončení fintu medzi korčuľami, neuspel a podobne dopadli v nájazdoch Hertl, Červenka, Blümel, Smejkal i Krejčí.

Švédsky gólostroj od 13. sekundy

Švédski hokejisti zdolali v utorok v B-skupine MS Veľkú Britániu 6:0. Gólostroj vo fínskom Tampere odštartoval už v 13. sekunde Rasmus Asplund.

Tre Kronor sa rozohrali a postupne vypúšťali tempo pred derby s domácimi Suomi, šláger skupiny je na programe o 24 hodín. Briti sa vo štvrtok o 15.20 stretnú s USA.

B-skupina (Tampere):
Švédsko – V. Británia 6:0 (5:0, 0:0, 1:0)
Góly: 1. Asplund (Kellman, Dahlin), 8. Nordström (Larsson, Bemström, 11. Bengtsson (Bromé), 14. Dahlin (Pudas, Bengtsson), 20. Asplund (Kellman, Dahlin), 54. Bengtsson (Lang, Tömmernes). Rozhodcovia: Lawrence (Kan.), Rohatsch (Nem.) – Merten (Nem.), SYNEK (SR), vylúčení: 2:5 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 3012 divákov.
Švédsko: Hellberg – Larsson, Dahlin, Gustafsson, Ekman-Larsson, Tömmernes, Lindholm, Pudas – Bemström, Aman, Nordström – Friberg, Kellman, Asplund – Klinberg, Bengtsson, Bromé – Lang
V. Británia: Bowns (21. Whistle) – Richardson, Tetlow, D. Phillips, O'Connor, Ehrhardt, Clements, Batch – Mosey, Conway, Perlini – Dowd, Neilson, Lake – Davies, J. Phillips, Waller – Lachowicz, Myers, Duggan – Hook

Švédi otvorili skóre hneď po úvodnom buly v 13. sekunde a po piatich minútach mali na konte 7 streleckých pokusov. Ten ôsmy skončil v sieti a celkovo v prvej časti využili päť z devätnístich striel na bránku.

Kľúčové momenty zápasu

Od druhej tretiny v nej Bownsa vystriedal Whistle a významne sa pričinil o zastavenie súperovho gólostroja.

Fakt však je, že Švédi s výhľadom šlágra s Fínmi začali regenerovať ešte v zápase proti Britom a aj strelecky im to vyšlo oveľa diétnejšie. Ďalší gól pridali až po 33 minútach a to bolo všetko.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

10. augusta

USA – Nemecko 5:1
Švédsko – Švajčiarsko 3:2

11. augusta

Nemecko – Rakúsko 4:2

12. augusta

Švajčiarsko – USA 1:7
Rakúsko – Švédsko 0:6

13. augusta

Rakúsko – USA 0:7

14. augusta

Nemecko – Švajčiarsko 3:2

15. augusta

USA – Švédsko 3:2
Švajčiarsko – Rakúsko 3:2

Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #česká hokejová reprezentácia #MS v hokeji 2022