Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žiadna panika, odkazujú hráči. Ale nie je to podľa našich predstáv

Tri zápasy, tri body. Žiadna sláva.

17.05.2022 14:30
Martin Fehérváry Foto: ,
Martin Fehérváry a vľavo Mislav Rosandič na utorkovom tréningu v Helisnkách.
debata

Slovenskí hokejisti v stredu nastúpia na svetovom šampionáte v Helsinkách na svoj štvrtý zápas v skupine. Ich súperom bude od 19.20 silné Švajčiarsko.

Reprezentanti mali v utorok voľno, doobeda trénovali, poobede poradovali. Hľadali recept, ako strieľať góly. „Ale hlavy nevešiame. Ani proti Kanade sme nehrali zle,“ vravel Peter Čerešňák.

Na olympiáde v Pekingu si slovenskí hokejisti, keď sa im spočiatku nedarilo, spravili míting bez trénerov. Vo Fínsku sa zatiaľ nič také neudialo. „Tu žiadny nebol. Nie je dôvod na paniku. Stretávame sa každý deň, ale zatiaľ to nebolo nič špeciálne,“ dodal skúsený obranca. Pripustil však, že dianie v Helsinkách nie je podľa jeho predstáv.

Pavol Regenda Čítajte viac Uvidíte, „Slafky“ to tam začne dávať. O štafetový kolík sa podelíme

V obrane nastúpi po boku Martina Fehérváryho, posily z NHL. Mladík z Washingtonu si dnes prvýkrát obul korčule a vyskúšal miestny ľad. Priznal, že prvá noc po prílete bola ťažšia. „Zo dve hodiny som sa pozeral do stropu,“ usmieval sa.

Keď sme sa ho opýtali, či ráno našiel v kabíne hlavy vztýčené alebo aj trošku zvesené, priamo neodpovedal: „Treba sa pozerať dopredu. Poučiť sa. Zresetovať sa. Naše hlavy musia byť hore.“

Švajčiari prišli na MS aj s veľkými posilami. Až sedem hráčov v kádri je z NHL, viaceré mená patria medzi ozdoby profiligy. Predovšetkým Nico Hischier a Timo Meier sú svetovými hviezdami, aké Slovensko nemá. „Poznám viacero chalanov. Sú fakt dobrí. Ale aj my máme takých. Určite máme šancu,“ zamýšľal sa Fehérváry. „Proti takým silným Švajčiarom som asi ešte nehral,“ pripustil však Čerešňák.

Góly, góly, góly. Slováci ich zabudli dávať…

Cloniť a strieľať, dve slová, ktoré tréneri a hráči neustále opakujú, akoby v jednotlivých zápasoch neplatili. Na všetko sa zrazu zabudne.

„Je to tak. Často tam nikoho nemáme a to je veľká chyba. Brankárom treba robiť zle. Čakať na odrazené puky a následne dorážať. Ani šťastie nemáme,“ glosoval najlepší strelec Ramsayho výberu, Pavol Regenda.

„Ale uvidíte, že za chvíľu to tam začne padať aj Jurovi Slafkovskému,“ usmial sa doteraz dvojgólový útočník.

Fínsko MS2022 Hokej A Slovensko tréning Čítajte viac Pospíšil a ďalší štyria zranení. Slovákov trápi maródka

Slovo napokon dostal aj tréner. Craig Ramsay na tréningu nebol, pod kontrolou ho mali jeho asistenti. Andrej Podkonický na otázku, ako sa dá naučiť strieľať góly, chvíľu hľadal odpoveď: „Asi len trafiť do bránky, ja neviem. Tak ako to robila Kanada. Ísť pred brankára a zavadzať mu,“ prezradil. „Hovoríme si to stále.“

A stále nič…

„Je to o hráčoch, musia chodiť tam, kde to veľmi bolí.“

Majú však na to Slováci v Helsinkách vhodné typy? „Určite. Každý jeden to môže robiť,“ uzavrel Podkonický.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Podkonický #Peter Čerešňák #Martin Fehérváry #MS 2022 v hokeji #Fínsko 2022