Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Česi sa dlhšie rozbiehali, Fínov spasil Granlund. Dáni dali deväť gólov

Hokejisti Švajčiarska zvíťazili vo svojom prvom zápase na MS vo Fínsku nad Talianskom 5:2. Jedným z hlavných rozhodcov duelu bol Slovák Peter Stano.

14.05.2022 13:54 , aktualizované: 23:33
David Krejčí, Sam Duggan Foto: ,
Český útočník David Krejčí (vľavo) v súboji s Britom Samom Dugganom.
debata

Taliani nastúpia na ďalší duel v nedeľu 15. mája od 11.20 SELČ proti Kanade, Švajčiarov čaká v rovnaký deň od 19.20 h súboj proti Dánom.

A-skupina (Helsinki):

Švajčiarsko – Taliansko 5:2 (3:0, 1:0, 1:2)
Góly: 1. Malgin (Simion, Siegenthaler), 18. Thürkauf (Corvi, Siegenthaler), 20. Ambühl (Siegenthaler, Scherwey), 27. Thürkauf (Kurashev, Scherwey), 59. Hischier (Meier) – 49. Glira (Hannoun, McNally), 59. Hannoun (Kostner, Petan). Rozhodovali: Hansen (Nór.), STANO (SR) – Seewald (Rak.), Špůr (ČR), vylúčení: 2:2 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 3641 divákov.
Švajčiarsko: Berra – Kukan, Siegenthaler, Fora, Moser, Glauser, Geisser, Egli, Marti – Bertschy, Hischier, Meier – Simion, Malgin, Suter – Ambühl, Corvi, Herzog – Thürkauf, Kurashev, Scherwey
Taliansko: Bernard – Di Perna, Spornberger, Pietroniro, Miglioranzi, Gios, Glira, Casetti – Petan, S. Kostner, Sanna – Insam, Mantenuto, Frank – Frigo, Hannoun, McNally – Traversa, D. Kostner, Deluca – Mantinger

Už úvod zápasu naznačil, podľa akých nôt sa bude hrať tento duel. Švajčiari prehrávali svojho súpera v každej činnosti, mali lepší pohyb a boli kreatívnejší v ofenzíve.

Skóre otvoril už po 49 sekundách Denis Malgin, na druhý gól čakali Švajčiari až do záveru prvého dejstva. Presadili sa Calvin Thürkauf a krátko pred odchodom do kabín aj Andreas Ambühl.

Druhá tretina sa výrazne od tej prvej nezmenila. Švajčiari pokračovali v aktívnom pojatí hry a k náskoku pridali ešte jeden gól. Po druhý raz v zápase rozvlnil sieť bránky za Bernardom Thürkauf. Favorit mohol dať aj viac gólov, ale ďalšie šance nepremenil a po strele Meiera zachránila outsidera žŕdka.

V tretej tretine sa Helvéti opäť pustili do súpera, mali drvivú streleckú prevahu, ale góly padli aj do ich siete. O prvý gól Talianov sa postaral v 49. minúte Daniel Glira. V závere na najskôr na 5:1 upravil Nico Hischier, no posledné slovo mal Dante Hannoun ktorý upravil na konečných 5:2.

Dáni deklasovali Kazachov

Hokejisti Dánska zvíťazili vo svojom prvom zápase na MS vo Fínsku nad Kazachstanom vysoko 9:1. Ide o najvyšší výsledok doterajšieho priebehu šampionátu.

Dáni nastúpia na ďalší duel v nedeľu 15. mája od 19.20 SELČ proti Švajčiarsku, hráči Kazachstanu budú hrať v rovnaký deň od 15.20 proti Francúzsku.

A-skupina (Helsinki):

Dánsko – Kazachstan 9:1 (3:0, 4:0, 2:1)
Góly: 3. Bjorkstrand (Bau Hansen, Larsen), 4. Scheel, 5. Blichfeld (Ehlers, M. Lauridsen), 23. Storm (Ehlers, Jensen Aabo), 27. Poulsen (Jakobsen), 30. Blichfeld (Ehlers, Lassen), 40. Larsen (Bau Hansen, M. Lauridsen), 41. Regin (O. Lauridsen, Storm), 51. Blichfeld (M. Lauridsen, Bau Hansen) – 59. Savickij (Šestakov). Rozhodovali: Dehaen (Fr.), Ansons – Zunde (Lot.), Niittylä (Fín.), vylúčení: 4:8 na 2 min., presilovky: 4:0, oslabenia: 0:1, 3035 divákov.
Dánsko: Dahm – Lassen, M. Lauridsen, O. Lauridsen, Jensen Aabo, Larsen, N. Jensen, Kristensen – Ehlers, Nielsen, Blichfeld – Storm, Scheel, Regin – Bau Hansen, Meyer, Asperup – Jakobsen, Poulsen, Aagaard – Bjorkstrand
Kazachstan: Šutov (27. Rumjancev) – Svedberg, Sam. Danijar, Blacker, Orechov, Šalapov, Metalnikov, Beketajev – Akolzin, Šestakov, Ševčenko – Michajlis, Valk, Rachmanov – Starčenko, Savickij, Sagadejev – Petuchov, Paňukov, Gurkov – Asetov

Už úvod zápasu naznačil, že sa zrodí vysoké víťazstvo na úkor Kazachstanu. Po góloch Bjokrstranda, Scheela a Blichfelda bolo v 5. minúte už 3:0. Herne nebola prvá tretina až taká jednoznačná, Dáni však boli na koni a držali hru pod kontrolou.

Po ďalších dvoch góloch, o ktoré sa postarali Storm a Poulsen, prišlo k výmene brankárov v kazašskom tíme. Ani to však príliš nepomohlo zmeniť obraz hry. Rumjancev si čisté konto udržal iba do 30. minúty, v ktorej inkasoval od Blichfelda – 6:0. Dáni hrali efektívne a gólom Larsena na 7:0 uzavreli druhú tretinu.

Tretiu začali presným zásahom veterána Regina už v 48. sekunde a Blichfeld v 51. minúte skompletizoval hetrik – 9:0. Diváci videli aj desiaty gól zápasu, ten však padol do dánskej bránky. Favorit si neudržal čisté konto, keď Savickij v oslabení v 59. minúte prekonal Dahma a stanovil konečné skóre.

Sebastian Dahm, brankár Dánska: „Takýto vstup do turnaja nám zvýši sebadôveru. Náš súper sa dostal do problémov, z ktorých mal problém dostať sa. Naša silná stránka je naša obrana, takže to pre súpera nie je jednoduché, keď sa dostaneme do vedenia. Ukázali sme veľa dobrých prvkov vrátane dobrých presiloviek.“

Curtis Valk, útočník Kazachstanu: „Musíme sa z toho otriasť najrýchlejšie ako sa dá. Do ďalších zápasov musíme mať oveľa lepší prístup než dnes.“ (zdroj: IIHF)

Fíni otočili s Lotyšmi

Hokejisti domáceho Fínska zvíťazili vo svojom druhom zápase v B-skupine nad Lotyšskom 2:1. Lotyši dlho živili šancu na bodový zisk, ale favorizovaných Fínov spasil presilovkový gól Mikaela Granlunda v 58. minúte.

Lotyši nastúpia na svoj tretí zápas na MS v pondelok 16. mája od 15.20 SELČ proti Nórsku, Fíni budú hrať v rovnaký deň od 19.20 proti USA.

B-skupina (Tampere):

Lotyšsko – Fínsko 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Góly: 9. Balcers (Keninš) – 31. Manninen (Granlund, Lehtonen), 58. Granlund (Lehtonen, Manninen). Rozhodovali: Ingram (Kan.), MacFarlane – Briganti (obaja USA), Van Oosten (Kan.), vylúčení: 3:2 na 2 min., presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, 11.483 divákov.
Lotyšsko: Merzlikins – Jaks, Zile, Mamčics, Bergmanis, Sotnieks, Čukste, Smons – Keninš, Abols, Balcers – Krastenbergs, Džerinš, Rih. Bukarts – Marenis, Batna, Rob. Bukarts – Smirnovs, Dzierkals, Jelisejevs
Fínsko: Säteri – Lehtonen, Hietanen, Seppalä, Ohtamaa, Friman, Vatanen, Pokka – Mik. Granlund, Manninen, Hartikainen – Pesonen, Filppula, Armia – Rajala, Lammikko, Sallinen – Mäenalänen, Björninen, Anttila

Lotyši sa poučili po piatkovej prehre s USA a proti domácim Fínom sa od úvodu prezentovali koncentrovaným výkonom. Keninš v 4. minúte ešte nevyužil sľubnú šancu, na opačnej strane nebol úspešný Rajala. Lotyši zarmútili domácich fanúšikov v 9. minúte, keď Balcers v úniku dvoch proti jednému prekonal Säteriho – 1:0.

V druhej časti Fíni zvýšili nasadenie a do hry pridali priamočiarosť, ale organizovaná hra Lotyšov im robila problémy. Fínska prevaha bola zrejmá najmä v presilovkách, ktoré sa napokon ukázali ako kľúčové. V 30. minúte sa dostali k prvej početnej výhode v zápase, v ktorej Manninen z ostrého uhla dorazil strelu Granlunda – 1:1.

Fínsko MS2022 Hokej A Slovensko Nemecko Čítajte viac Bojovný výkon nestačil. Slováci podľahli Nemcom

Aj tretia tretina priniesla vyrovnaný súboj, v ktorom si oba tímy dali pozor na chyby a prečíslenia. Rozhodujúci moment priniesla presilovka Fínov v 58. minúte. Útočník Mikael Granlund, ktorý sa k tímu pripojil krátko pred zápasom, prestrelil Merzlikinsa a rozhodol o druhom fínskom víťazstve na turnaji. Lotyši sa v závere snažili o vyrovnanie počas hry bez brankára, domáci im však nedovolili výraznú šancu.

Valtteri Filppula, útočník, kapitán Fínska: „Na turnajoch, akým je tento, sú zápasy často o jednom góle. Lotyši sú dobrý tím, bránili naozaj dobre. Dnes boli výborní aj obaja brankári. Som veľmi rád, že sa nám podarilo streliť gól v závere zápasu a rozhodnúť ho.“

Rodrigo Abols, útočník Lotyšska: „Myslím si, že po prehre v prvom zápase sme dnes celkom dobre odviedli svoju prácu. Žiaľ, opäť nemáme ani bod. Vedeli sme, ako hrá Fínsko, keďže sme s nimi v nedávnych rokoch odohrali veľa zápasov.“ (zdroj: IIHF)

Česi sa dlhšie rozbiehali

Českí hokejisti zvíťazili v Tampere nad Veľkou Britániou 5:1. Zverenci fínskeho trénera Kariho Jalonena sa síce dlhšie rozbiehali, ale od polovice druhej tretiny mali stretnutie jasne vo svojich rukách a potvrdili úlohu veľkých favoritov.

Druhý duel odohrajú v nedeľu o 19.20 h proti Švédom, Britov čaká už o 11.20 h stretnutie s Nórmi.

B-skupina (Tampere):

Česko – Veľká Británia 5:1 (0:0, 2:0, 3:1)
Góly: 28. Blümel (Krejčí, Červenka), 33. Flek (Ščotka, Jordán), 42. Jiříček (Červenka, Smejkal), 47. Černoch (Smejkal, Blümel), 49. Blümel (Červenka, Krejčí) – 51. Lake (Conway). Rozhodcovia: Štolc (Švaj.), Vikman (Fín.) – Constantineau (Fr.), Merten (Nem.), vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 6086 divákov.
Česko: Dostál – Hronek, Šimek, Kundrátek, Ščotka, Jiříček, Sklenička, Jordán – Blümel, Krejčí, Červenka – Smejkal, Hertl, Vrána – Stránský, Špaček, Simon – Černoch, Zohorna, Flek
Veľká Británia: Bowns – Tetlow, Richardson, O'Connor, Phillips, Clements, Ehrhardt, Batch – Lake, Conway, Mosey – Perlini, Neilson, Dowd – Phillips, Davies, Waller – Myers, Duggan, Hook – Lachowicz

Prvú veľkú šancu mali už v 2. minúte Briti. Waller najprv zblokoval Jiříčkovu strelu a potom sa rútil sám na Dostála, ktorý jeho strelu k ľavej žrdi vyrazil betónom. V 5. minúte sa opäť predviedol český brankár, keď vykorčuľoval z bránky medzi kruhy a zastavil tak rodiaci sa nájazd Phillipsa.

Česi sa v útoku zo začiatku trápili a prvú väčšiu možnosť mali až v 10. minúte, Hertl však trafil len do Bownsovho betónu. Brankár Britov si poradil aj s príležitosťami Červenku a Blümela. Po prestávke sa už favoriti rozbehli a svoju prevahu vyjadrili aj gólovo.

Česko, Veľká Británia Čítajte viac Zápas Česko - Veľká Británia sme sledovali ONLINE

Prvá presilovka v zápase im síce nevyšla, ale v 28. minúte už Bownsa prekonali. Krejčí našiel žabkou pred bránkou Blümela a ten rozvlnil sieť. V 33. minúte mohol pridať druhý gól Červenka, po jeho trestnom strieľaní sa však puk odrazil od jednej žŕdky do druhej a od Bownsa smerom do siete, ale bránkovú čiaru nepreťal.

Prešlo však len deväť sekúnd a Česi viedli o dva góly, keď sa Ščotkovo nahodenie odrazilo do bránky od Fleka. V 42. minúte bolo už 3:0, presilovku využil už po 14 sekundách Jiříček a o ďalších päť minút pridal štvrtý kúsok Černoch.

Česi aj v ďalších minútach dominovali a v 49. minúte zvýšil už na 5:0 Blümel. Presadili sa aj Briti, po chybe Červenku sa dostal do nájazdu Lake a zaznamenal čestný úspech svojej krajiny.

Kari Jalonen, tréner ČR: „Páčilo sa mi, ako sme hrali v druhej a tretej tretine. Takto chcem hrať. Brankár Dostál odviedol dobrý výkon, dal nám šancu vyhrať. A mladí chalani Blümel a Jiříček dali svoje prvé góly. Tento deň si budú pamätať celý život.“

Ben Lake, útočník V. Británie: „Dnes nám to nevyšlo, ale môžeme byť hrdí na náš výkon. Po prvej tretine sme si celkom verili, no počas celého zápasu sme boli dosť pod tlakom. Majú dobrý tím.“ (zdroj: IIHF)

Švédi s povinným víťazstvom

Hokejisti Švédska zvíťazili v B-skupine nad nováčikom elitnej kategórie Rakúskom 3:1.

K víťazstvu ich nasmeroval rýchly gól v 3. minúte, po ktorom kontrolovali vývoj zápasu.

Švédi nastúpia na ďalší zápas v nedeľu 15. mája od 19.20 SELČ proti Česku, Rakúšania budú hrať v rovnaký deň od 15.20 proti USA.

B-skupina (Tampere):

Švédsko – Rakúsko 3:1 (2:1, 1:0, 0:0)
Góly: 3. Kellman (Klingberg, Bengtsson), 17. Friberg (Kellman), 33. Nordström (Bromé, Gustafsson) – 20. Schneider (Heinrich). Rozhodovali: Rohatsch (Nem.), Frandsen – Kroyer (obaja Dán.), Obwegeser (Švajč.), vylúčení: 4:4 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 6993 divákov.
Švédsko: Högberg – Larsson, Dahlin, Gustafsson, Ekman-Larsson, Lindholm, Tömmernes – Bemström, Wallmark, Bromé – Friberg, Kellman, Asplund – Klingberg, Nordström, Bengtsson
Rakúsko: Starkbaum – Maier, Hackl, Zündel, Heinrich, Kirchschläger, Wolf, Brunner, Wimmer – Kasper, Haudum, Ganahl – Schneider, Nissner, Raffl – Feldner, Baumgartner, Lebler – Huber, Achermann, Wukovits

Švédi mali ideálny vstup do zápasu, keď si Kellman našiel priestor a strelou bez prípravy prekonal Starkbauma – 1:0. Švédi mali lepší pohyb, ale v dvoch presilovkách v polovici prvej časti nepridali ďalší gól.

Podarilo sa im to v 17. minúte, keď nekrytý Friberg zblízka zúročil prihrávku Kellmana. Rakúšania sa vrátili do zápasu gólom „do šatne,“ o ktorý sa strelou z pravého krídla postaral Schneider – 2:1.

Fínsko MS2022 Hokej A Slovensko Francúzsko Čítajte aj V zostave na Nemcov nastala jediná zmena. Kto opustí tím, ak príde Fehérváry?

Rakúšania v druhej časti čelili aktívnejším Švédom, nepúšťali ich do vyložených príležitostí a viackrát im hrozili z protiútokov. V 26. minúte nevyrovnal Haudum, keď v presilovke trafil do žŕdky.

Dôležitý gól na 3:1 strelili Švédi v 33. minúte, keď Starkbaum neudržal strelu Bromého a Nordström zblízka dorazil puk do bránky.

Švédi mali hru pod kontrolou a vyhli sa zbytočných chybám. Snažili sa o štvrtý gól, Starkbaum však viackrát podržal svoj tím. Snahu Rakúska o kontaktný gól a zdramatizovanie záveru zmarilo oslabenie, počas ktorého si severania postrážili koniec zápasu.

Oliver Ekman-Larsson, obranca a kapitán Švédska: „Zvíťazili sme, ale rakúsky tím ukázal, že ho neradno podceňovať. Majú dobrý tím. Pracujú tvrdo, dobre korčuľujú a majú veľa dobrých hráčov. Vedeli sme, že to bude ťažký zápas. Dôležité je, že sme na úvod turnaja dokázali zvíťaziť, pričom sme urobili veľa dobrých vecí. Cítili sme aj nervozitu, ale postupne sme sa jej zbavili.“

Thomas Raffl, útočník Rakúska: "Pôvodne sme mali hrať na inom turnaji (I. divízie MS, pozn.). Našu prípravu to však príliš neovplyvnilo. Pred MS sme odohrali prípravné zápasy proti kvalitným tímom, celkom sa nám darilo a preniesli sme to aj to dnešného zápasu. Myslím si, že vzhľadom na silu nášho súpera sme dosiahli celkom dobrý výsledok. Verím, že sa v priebehu turnaja budeme zlepšovať. (zdroj: IIHF)

Standings provided by SofaScore LiveScore

10. augusta

USA – Nemecko 5:1
Švédsko – Švajčiarsko 3:2

11. augusta

Nemecko – Rakúsko 4:2

12. augusta

Švajčiarsko – USA 1:7
Rakúsko – Švédsko 0:6

13. augusta

Rakúsko – USA 0:7

14. augusta

Nemecko – Švajčiarsko 3:2

15. augusta

USA – Švédsko 3:2
Švajčiarsko – Rakúsko 3:2

Standings provided by SofaScore LiveScore
debata chyba
Viac na túto tému: #švédski hokejisti #dánski hokejisti #MS 2022 v hokeji