Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Náročný vstup. Slováci sa na víťazstvo poriadne nadreli

Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prvom zápase A-skupiny MS vo Fínsku nad Francúzskom 4:2.

13.05.2022 17:41 , aktualizované: 19:22
Fínsko MS2022 Hokej A Slovensko Francúzsko Foto: ,
Zľava Juraj Slafkovský, Pavol Regenda, Peter Čerešňák, Michal Krištof a Mislav Rosandič po góle druhého menovaného v zápase proti Francúzsku.
debata (12)

Viedli gólmi Pavla Regendu a Tomáša Tatara 2:0, no Francúzi v druhej tretine vyťažili z defenzívnych zaváhaní súpera a vyrovnali na 2:2.

Ešte pred druhou prestávkou však Samuel Takáč skóroval na 3:2 a rozhodol o slovenskom víťazstve. Počas hry Francúzov bez brankára strelil Regenda štvrtý gól slovenského tímu.

Slováci sa v sobotu o 19.20 h stretnú s Nemcami, Francúzi budú hrať v nedeľu od 15.20 h proti Kazachstanu.

A-skupina (Helsinki):

Francúzsko – Slovensko 2:4 (0:1, 2:2, 0:1)
Góly: 27. Rech (Boudon), 33. Perret (Claireaux, Auvitu) – 11. Regenda (Grman, Roman), 22. Tatar (Slafkovský, Lantoši), 39. Takáč (Liška, Nemec), 60. Regenda (Slafkovský). Rozhodcovia: Heikkinen (Fín.), Rekucki (USA) – Beresford (V. Brit.), Seewald (Rak.), vylúčení: 5:2 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 3731 divákov.
Francúzsko: Buysse – Gallet, Auvitu, Bault, Chakiachvili, Thiry, Crinon, Llorca – Fleury, Texier, T. Bozon – Bertrand, Claireaux, Perret – Rech, Boudon, S. Treille – Leclerc, Ritz, K. Bozon
Slovensko: Rybár – Rosandič, Čerešňák, Ivan, Nemec, Jánošík, Gachulinec, Grman – Tatar, Krištof, Lantoši – Slafkovský, Roman, Regenda – Lunter, Tamáši, Pospíšil – Liška, Minárik, Takáč

Súboj Slovenska proti Francúzsku Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Slovenskí fanúšikovia a v popredí hokejový...

Slováci vstúpili do zápasu ofenzívne aktívnou hrou a snažili sa o rýchly gól. V 3. minúte však v gólovej príležitosti neuspel obranca Grman a krátko nato neprekonali brankára Buyssea ani Regenda a Slafkovský.

V 10. minúte to nevyšlo ani Rosandičovi s Minárikom, ale krátko nato už Regenda premietol slovenskú prevahu aj do zmeny skóre. Na hranici bránkoviska uplatnil dôraz, keď dorážkou zúročil Grmanovu prihrávku. Slováci sa krátko nato dostali do prvého oslabenia v zápase, ktoré zvládli bez väčších problémov.

Francúzsko, Slovensko Čítajte viac Zápas Francúzsko - Slovensko sme sledovali ONLINE

V 40. sekunde druhej časti sa efektným „semaforom“ prezentoval brankár Rybár, keď pohotovým zákrokom lapačkou zmaril strelu Fleuryho. O dve minúty sa slovenský tím dostal k prvej presilovke, keď obranca Crinon nešťastne vyhodil puk z vlastného pásma medzi divákov. Ramsayho zverenci sa usadili v pásme, Buysse vyrazil Lantošiho strelu priamo pred pohotového Tatara, ktorý trafil do odkrytej časti bránky.

Potom však Francúzi prevzali iniciatívu a dočkali sa aj gólov. V 27. minúte ešte Rybár podržal svoj tím vo veľkej šanci Treilleho, ale v pokračujúcej akcii Francúzov Rech bekhendom spomedzi kruhov trafil presne.

Vyrovnané mohlo byť v 28. minúte, ale Texier zo sľubnej šance trafil iba bočnú sieť. Slováci následne nepotrestali vylúčenie Claireauxa a Perret už počas hry piatich proti piatim vyrovnal. Po ďalšom zaváhaní slovenskej defenzívy sa dostal pred Rybára, ktorého prekonal blafákom – 2:2.

Francúzi mohli ísť do vedenia, ale ďalšiu slovenskú chybu nepotrestal Texier, keď sa dostal do samostatného úniku a radosť mu zmaril Rybár. Slováci získali náskok späť v 39. minúte, keď sa Liška natlačil pred brankára a Takáč zblízka skóroval.

V úvode tretej časti sa slovenský tím snažil držať hru ďaleko od Rybára. Do nádejných príležitostí sa dostali Tatar aj Slafkovský, ale neuspeli.

Slovenskí reprezentanti sa v tretej tretine vyhli vylúčeniam a pre Francúzov bol problém dostať sa do prečíslení. V 56. minúte sa Texier dostal do ďalšej šance, ale Rybár pohotovo zakročil.

V závere zápasu Francúzi v snahe o vyrovnanie otvorili hru, do šancí sa dostal aj slovenský tím, ale gól priniesla až hra Francúzov bez brankára. Počas nej najskôr neskórovali Lantoši ani Tatar, osem sekúnd pred koncom však Regenda dopravil puk do bránky.

Juraj Slafkovský Čítajte aj Slafko, dáš dres či hokejku? Pozrite si súboj s Francúzmi cez fotografie

Craig Ramsay, tréner Slovákov: "Francúzi nás vysoko napádali, bojovali, hrali brilantne. Nerobili sme však dobrú prácu pri ich forčekingu. Na tomto musíme popracovať. Dobrým mužstvom môžete byť vtedy, keď vyhráte, aj keď sa vám nedarí.

Čiže nevyhráte vždy preto, lebo ste lepší, ale preto, lebo nájdete cestu, ako vyhrať. Musíte sa k tomu prebojovať a toto bol jeden z tých zápasov. Gól Takáča padol po situácii, ako chceme hrať.

Takýchto gólov musíme dávať viac. Nebude tu ani jeden ľahký zápas a my musíme byť pripravení na každú jednu minútu. Nemôžeme si robiť pauzy a uľahčovať si veci. Potrebujeme viac držať puk, aby sme ho toľko nenaháňali."

Tomáš Tatar, útočník a kapitán SR, strelec druhého gólu: „Myslím si, že náš výkon bol perfektný. Ale škoda chýb, ktoré nás stáli góly. Niekto si myslí, že sú to len Francúzi, ale je to ťažký súper, fyzicky náročný. Sme radi za body.“

Samuel Takáč, útočník SR, strelec víťazného gólu: „Víťazstvo v prvom zápase je vždy dôležité. Máme sa od čoho odraziť. Dnes bolo menšie klzisko než v nedávnom vzájomnom zápase v Žiline. Bolo to o súbojoch, v tomto sa Francúzi zlepšili.“

Strelec víťazného gólu Samuel Takáč. Foto: TASR, Martin Baumann
Samuel Takáč Strelec víťazného gólu Samuel Takáč.

Pavol Regenda, útočník SR, strelec dvoch gólov: "V druhej tretine sme nehrali tak jednoducho ako v prvej. Neposúvali sme si rýchlo puky a zložito sme prechádzali cez modrú čiaru. Aj preto sa Francúzi dostali do prečíslení.

Toho sa musíme v ďalších zápasoch vyvarovať. Ja som veľmi rád, že znovu hrám v útoku s Jurajom Slafkovským a Milošom Romanom. Dúfal som, že to tak bude. My s Milošom sme ‚robotníci‘, Juro je strelec. Verím, že nám to takto dobre pôjde aj naďalej."

Juraj Slafkovský, útočník SR: „Prvý zápas má každý veľa energie, dnes sa to potvrdilo. Ale my máme body a víťazstvo. Potešili sme divákov, ale je to len začiatok. Zajtra hráme s ťažším súperom a bude to ešte väčšia bitka.“

(zdroje: RTVS, TASR)

Pavol Regenda Čítajte viac Kto vás potešil a kto sklamal? Ohodnoťte Slovákov po boji s Francúzmi

Ohodnoťte Slovákov po zápase s Francúzmi

Hlasovalo 468 ľudí.

regenda pavol

Pavol Regenda

Priemerný výsledok: 90,70 b.

slafkovsky juraj

Juraj Slafkovský

Priemerný výsledok: 87,32 b.

Patrik Rybár

Patrik Rybár

Priemerný výsledok: 85,19 b.

SR Fínsko MS2022 Hokej tréning BAX

Tomáš Tatar

Priemerný výsledok: 81,01 b.

Miloš Roman

Miloš Roman

Priemerný výsledok: 80,26 b.

Šimon Nemec

Šimon Nemec

Priemerný výsledok: 78,84 b.

Samuel Takáč

Samuel Takáč

Priemerný výsledok: 78,83 b.

Róbert Lantoši

Róbert Lantoši

Priemerný výsledok: 75,96 b.

Peter Čerešňák

Peter Čerešňák

Priemerný výsledok: 74,90 b.

Adam Liška

Adam Liška

Priemerný výsledok: 74,89 b.

Michal Krištof

Michal Krištof

Priemerný výsledok: 73,53 b.

Mário Grman

Mário Grman

Priemerný výsledok: 73,36 b.

Adam Jánošík

Adam Jánošík

Priemerný výsledok: 71,87 b.

Jakub Minárik, NEPOUŽÍVAŤ

Jakub Minárik

Priemerný výsledok: 71,59 b.

Kristián Pospíšil

Kristián Pospíšil

Priemerný výsledok: 71,36 b.

Michal Ivan

Michal Ivan

Priemerný výsledok: 70,49 b.

Mislav Rosandič

Mislav Rosandič

Priemerný výsledok: 68,80 b.

Mário Lunter

Mário Lunter

Priemerný výsledok: 68,10 b.

Alex Tamáši

Alex Tamáši

Priemerný výsledok: 67,54 b.

Daniel Gachulinec

Daniel Gachulinec

Priemerný výsledok: 63,78 b.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #francúzski hokejisti #MS 2022 v hokeji