Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusov nepustili, moskovské medvede zostali

Už na prvý pohľad je zrejmé, že to nie je stavba z 21. storočia...

13.05.2022 11:58
Helsinki Ice Hall Foto:
Helsinki Ice Hall, dejisko zápasov A-skupiny na hokejových MS 2022.
debata (2)

Dokonca aj v porovnaní s blízkym olympijským štadiónom z roku 1938 vyzezerá celkom nemoderne. Hokejová Helsingin jäähalli, v ktorej svoje zápasy na tohtoročných majstrovstvách sveta odohrajú aj Slováci, má to najlepšie už za sebou. Nebyť invázie Ruska na Ukrajinu, šampionát by ju obišiel.

Neďaleká Hartwall aréna však z politických dôvodov dostala stopku…

pjimage  1 Čítajte viac Keď zo slávneho pohára jedol pes. Ramsay vie, koho mu pripomína Slafkovský

Helsinská ľadová hala je skôr pýchou minulosti. Otvorili ju v roku 1966 a je najstaršou ľadovou plochou v Helsinkách a druhou najstaršou vo Fínsku. Dodnes je domovským stánkom HIFK Helsinki, Jokerit v nej hral tri desaťročia, potom ju vymenil za pompéznejšiu „Hartwallku“.

Napokon, kapacita arény je iba 8200 divákov, aj keď historické zdroje uvádzajú, že v roku 1967 sa tu počas derby HIFK – Töölön Vesa tiesnilo až 11-tisíc ľudí.

Obrazy zachytávajúce veľkolepé koncerty a... Foto: Pravda
Helsinki, hala Obrazy zachytávajúce veľkolepé koncerty a vystúpenia v miestnej hale.

Zároveň je štvrtou najväčšou hokejovou halou v krajine. Po už spomínanej Hartwall aréne, Gatorade Center v Turku a štadiíne Kanne v Tampere, kde sa odohrá najpodstatnejšia časť šampionátu.

Helsinská stálica je súčasťou veľkého športového komplexu neďaleko centra mesta. Okrem Olympijského štadióna tu nájdete aj – na rozdiel od hokejovej arény – architektonicky zaujímavý domovský stánok futbalového HKJ Helsinki. Niekoľko tréningových ihrísk, stovky rekreačných cyklistov a bežcov.

Áno, presne takto si človek predstavuje krajinu, ktorá má rada šport.

Fotografia zachytáva moskovských cirkusových... Foto: Pravda
Helsinki Fotografia zachytáva moskovských cirkusových medveďov, ktorí pred desiatkami rokov hrali v miestnej hale hokej.

Helsingin jäähalli od začiatku nebola iba o športe. Na stenách staručkej haly sú rozvešané obrazy. Pripomínajú, že tu svoje miesto vždy mala aj kultúra. Ak máte doma zbierku veľkých hitov z druhej polovice 20. storočia, potom vedzte, že máloktorý tu nezaznel v originálnom podaní.

Kiss, Stevie Wonder, Guns N 'Roses, Dire Straits, Frank Sinatra, Green Day, Metallica, Ringo Starr, Scorpions, Elton John, Placido Domingo, 26.marca si tu „ťukol“ aj legendárny Björn Borg. Osem rokov pred ním cirkus moskovské medvede. Hrali hokej.

S troškou zveličenia, zatiaľ čo ruských hokejistov do haly nepustili, ruské medvede zostali. Aj keď iba na stene.

Helsinki Ice Hall, dejisko zápasov Slovákov na MS Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Helsinki Ice Hall, dejisko zápasov A-skupiny na...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 #Helsinki Ice Hall