Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odhodlanie Francúzov nemá hraníc: Poznáme recept na Slovákov!

Otvárací zápas hokejových MS 2022 mal mať iné zloženie. Ako to však býva aj v bežnom živote, nielen v športe, na sebecké rozhodnutia doplatia aj tí, ktorých sa to netýka.

13.05.2022 07:28
SR hokej MS2022 Kaufland Cup Francúzsko ZAX Foto: ,
Tomáš Tatar (Slovensko) a Charles Bertrand (Francúzsko) počas zápasu Slovensko - Francúzsko na Kaufland Cupe 2022 v Žiline.
debata (8)

Rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina napadnúť susednú Ukrajinu malo rozsiahle následky. Okrem ekonomických a politických sankcií boli potrestaní aj ruskí športovci, predovšetkým v tímových športoch.

Hokejisti zbornej nie sú výnimkou.

IIHF vykázala Rusko a Bielorusko, ktoré podporuje Putinov režim a dovolilo jeho vojskám zaútočiť na Ukrajinu zo svojho územia, z tohtoročných MS.

Na šampionát vo Fínsku sa tak dostali tímy, ktorých pôvodne čakal boj o postup medzi elitu – Francúzsko a Rakúsko.

Do „slovenskej“ skupiny pribudli Les Bleus a práve oni budú dnešným prvým súperom výberu Craiga Ramsayho na šampionáte.

Čína ZOH2022 Peking Hokej o bronz SR Švédsko Čítajte viac Buďme ako na olympiáde. Tím, proti ktorému sa nikto neteší na ľad

Jedinečná šanca

Pandémia covidu spôsobila, že turnaje nižšej kategórie vrátane toho, kde mali bojovať o postup Francúzi, sa odkladali viac ako dva roky.

„Bolo to dlhé obdobie, ale dostali sme ponúknutú šancu, ktorú nechceme premárniť. Nezaujíma nás Rusko, ani Bielorusko. Politické záležitosti nevieme ovplyvniť. Sme tu, aby sme hrali hokej,“ vraví francúzsky kouč Philippe Bozon.

Francúzi vypadli z elitnej kategórie po MS 2019, ktoré usporiadalo Slovensko. Šancu na postup im marila pandémia, navyše sa mi nepodarilo prebojovať sa na olympiádu do Pekingu. V kľúčovom zápase o postup prehrali s Lotyšskom 1:2.

Juraj Slafkovský Čítajte viac NÁZOR: Nie je správne, keď sa už dnes od Slafkovského čaká líderstvo

„Máme za sebou náročné obdobie. Ale prišli sme ho Helsínk napraviť si chuť. Cieľ je jednoznačný – udržať sa v elitnej kategórii,“ vraví tréner.

Kľúčový zápas

K tomu musia vyhrať aspoň jeden zápas. Na „papieri“ to vyzerá, že kľúčovým duelom by mal byť súboj proti Talianom (18. mája). Bozon však podobné teórie odmieta.

„Chceme bodovať v každom zápase. Áno, Talianov sme zdolali v olympijskej kvalifikácii, ale vtedy sme mali inú zostavu. Chýbajú nám traja kľúčoví hráči. Aj preto to v Helsinkách nebude rovnaké,“ vysvetľuje.

Na snímke slovenskí hokejisti zľava Juraj... Foto: TASR, Martin Baumann
Fínsko MS2022 Hokej A Slovensko tréning Na snímke slovenskí hokejisti zľava Juraj Slafkovský a Šimon Nemec počas tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie pred piatkovým zápasom proti Francúzsku.

Spomínanú trojicu tvoria opory Stéphane Da Costa, Antoine Roussel, Pierre-Edouard Bellemare. Prvý menovaný je zranený, Roussel a Bellemare, ktorí pôsobia v NHL, pozvánku do národného tímu odmietli už dávnejšie.

Tretí Francúz v NHL, Alexandre Texier z Columbusu, nebude chýbať v dnešnom zápase proti Slovensku. Šikovný útočník však nie je v stopercentnom zdravotnom stave, pre zranenia odohral v tejto sezóne len 36 zápasov.

Francúzsko, Slovensko Čítajte aj Zápas Francúzsko - Slovensko sme sledovali ONLINE

Bozon napriek tomu neskladá zbrane a o taktike proti Slovákom má jasno.

„Hrali sme s nimi v Žiline, prehrali 0:2. Myslím, že recept na výhru je jednoduchý. Vedie cez pozornú a disciplinovanú obranu. Slováci majú kvalitné mužstvo, bude to ťažký zápas,“ dodáva kouč Francúzska.

Dnešný zápas, rovnako ako všetky duely Slovákov na šampionáte, vám prinesieme prostredníctvom online textových prenosov.

Helsinki Ice Hall, dejisko zápasov Slovákov na MS Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Helsinki Ice Hall, dejisko zápasov A-skupiny na...
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Francúzsko #Helsinki #MS 2022 v hokeji